Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 267

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdienen jouw burgemeester en schepenen?

Zo onderhandel je over een loonsverhoging

Vragen om een loonsverhoging is vaak een delicate kwestie. Dankzij onze raadgevingen snij je het onderwerp makkelijk aan en vergroten je kansen op een hoger salaris.
#

Wij gingen aankloppen bij recruteringsspecialist Dice om voor jou de beste raadgevingen te verzamelen, zodat een salarisverhoging binnen handbereik ligt. Hieronder ontdek je hun advies om je kansen te vergroten.

Zo vraag je een loonsverhoging

Een verhoging van je salaris vragen, is een echte evenwichtsoefening. Daarom is het noodzakelijk dat je jezelf goed voorbereid vooraleer je het gesprek aangaat en dat je onder alle omstandigheden rustig blijft. Onthou dat jouw talenten en verwezenlijkingen het onderwerp van het onderhoud moeten zijn, zodat je verantwoordelijke inziet hoe essentieel jouw rol binnen het bedrijf is.

Een grondige voorbereiding en een positieve houding zijn onmisbaar als je om een verhoging van je loon wil vragen.

Informeer welk salaris gangbaar is met jouw ervaring binnen jouw branche

Online vind je heel wat sites waar je lonen kan vergelijken. Dat kan bijvoorbeeld via het Jobat Salariskompas. Je kan ook gelijkaardige jobaanbiedingen opzoeken en nagaan of het basissalaris hetzelfde is als jouw loon of misschien zelfs hoger ligt. In dat geval is het geen slecht idee om een verhoging te vragen.

Neem tijdens het gesprek ook jouw functiebeschrijving onder de loep. Door aan te tonen dat je méér doet dan je taken, neemt je verantwoordelijke je aanvraag serieuzer.

Kies voor neutraal terrein

Als je het over je salaris wil hebben met je leidinggevende, doe je dat best op een rustige en comfortabele plek waar jullie niet gestoord worden. Reserveer een vergaderzaal waar jij en je baas op gelijke voet staan, of spreek af in een restaurant of café in de buurt van het bedrijf.

In een neutrale en minder professionele omgeving gaat het er vast iets meer ontspannen aan toe en is je baas ook makkelijker aanspreekbaar.

Laat je horen

Het is van het allergrootste belang dat je eerlijk en duidelijk bent over de redenen waarom jij denkt een loonsverhoging te verdienen. Ga in detail in op wat jij voor het bedrijf betekent en weid ook in het bijzonder uit over de verwezenlijkingen die niet in jouw jobomschrijving of doelstellingen voorkomen. Je kan jezelf het best bewijzen door aan te tonen dat je nog meer in je mars hebt dan wat er van jou verwacht wordt.

Zet ook zeker je persoonlijke kwaliteiten in de kijker. Zoals talent voor time management, je inzet om in een team te werken, de eigenschap om je collega’s steeds te helpen en de gewoonte om zelfs in de moeilijkste omstandigheden positief te blijven. Dit zijn allemaal argumenten die je kunnen helpen een loonsverhoging te krijgen. Want hoewel ze vaak over het hoofd worden gezien, zijn deze eigenschappen noodzakelijk om een bedrijf goed te laten draaien.

Blijf positief

Het antwoord van je verantwoordelijke kan negatief zijn omwille van verschillende redenen. Mogelijk verkeert het bedrijf in een minder gunstige financiële situatie of zijn er dringende interne problemen die voorrang krijgen. Of misschien wil je leidinggevende ondanks je goede prestaties toch even wachten, zodat hij of zij jouw werk over een langere periode kan evalueren. Luister vooral heel aandachtig naar zijn of haar redenen en spreek een termijn af waarna jullie het onderwerp opnieuw aansnijden.

Het kan ook nuttig zijn om met je baas af te spreken voortaan op regelmatige tijdstippen overleg te plegen, zodat hij of zij op de hoogte blijft van je bezigheden en je goede vooruitgang. Laat het niet merken indien je teleurgesteld of kwaad bent, want in dat geval kan je manager je een gebrek aan professionalisme verwijten en zal je waarschijnlijk geen loonsverhoging krijgen.

Een verhoging van je salaris behoort altijd tot de mogelijkheden, maar het vraagt voldoende voorbereidend werk als je jouw kansen op succes wil vergroten. Plan het gesprek tot in de puntjes en zorg ervoor dat je duidelijke en objectieve argumenten op tafel kan leggen, maar luister ondertussen ook aandachtig om tot een opbouwend gesprek te komen. Vraag je baas na afloop zeker om een schriftelijk verslag via e-mail, zodat je de besluiten van jullie vergadering tijdens een volgende evaluatie opnieuw op tafel kan leggen.

(cs/rb) - In samenwerking met Dice 

5 mei 2017
Anderen bekeken ook