Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1068

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

Zo maakt geld wél gelukkig

gelukkig geld
'Als geld je niet gelukkig maakt, dan besteed je het waarschijnlijk niet goed' luidt de vertaalde titel van de gepubliceerde paper van onderzoekers Elisabeth Dunn (University of British Columbia), Daniel Gilbert (Harvard) en Timothy Wilson (University of Virginia). Maar wat moeten we volgens deze onderzoekers nu precies doen met ons geld, opdat we er gelukkig van kunnen worden?

De paper, waarin jaren onderzoek over het 'geld maakt (on)gelukkig'-onderwerp werd geanalyseerd, bemerkt dat geld mensen in staat stelt om te doen wat ze willen, om langer én gezonder te leven, om zich te beschermen tegen zorgen, om hun vrije tijd door te brengen met vrienden en familie én om zelf te beslissen wat hun dagelijkse activiteiten zijn. Kortom, allemaal zaken die ons geluk bepalen.

Gelukkig met wat je verdient?

6 manieren waarop geld je gelukkig kan maken

Helaas draagt geld toch niet altijd bij aan ons geluk. We geven immers vaak geld uit aan dingen waarvan we dénken dat ze ons gelukkig zullen maken, maar die dit in werkelijkheid niet doen. Hoe zorg je er dan toch voor dat geld je geluk maximaliseert? Volgens de resultaten van de paper volg je daarvoor best de volgende stappen:

1. Koop ervaringen in plaats van dingen

Ervaringsgerichte aankopen blijken consumenten gelukkiger te maken dan materiële goederen. In tegenstelling tot materiële goederen, waarvan het plezier geleidelijk aan steeds afneemt, blijven ervaringen voor geluk zorgen, doordat we ze regelmatig in onze herinneringen kunnen oproepen.

2. Help anderen in plaats van jezelf

Geld uitgeven aan anderen leidt tot meer geluk dan wanneer we geld enkel spenderen aan onszelf. Geld besteden aan anderen heeft een krachtige impact op onze relaties en juist die relaties zijn van cruciaal belang voor ons geluk.

3. Koop veel kleine pleziertjes in plaats van slechts een paar grote

Volgens de paper worden we gelukkiger wanneer we ons geld uitgeven aan kleinere dingen, zoals pedicures, een kop koffie of een mooie sjaal, dan als we grotere zaken kopen, zoals sportwagens, droomvakanties etc. Zolang we de lotto niet winnen en ons geld niet aan de bomen groeit, kunnen we beter ons (eindige) financiële middelen uitgeven aan frequente aankopen van kleine mooie dingen dan aan onregelmatige aankopen van grotere (en duurdere) zaken.

4. Betaal nu en consumeer later

Nu betalen en later consumeren is niet alleen goed voor je financiën, maar ook voor je geluk. Het rapport en andere studies benadrukken dat denken aan toekomstige gebeurtenissen sterkere positieve emoties oproept dan denken aan dezelfde gebeurtenis uit het verleden. Uitgestelde consumptie dwingt consumenten om goed na te denken over wat ze precies kiezen. Dat nadenken kan helpen om te vermijden dat men goederen koopt die direct plezier opleveren, maar die niet op langere termijn gelukkig maken.

5. Denk aan datgene waar je niet aan denkt

Vermijd denken aan de toekomst in al te simplistische termen. Bijvoorbeeld, wanneer je een vakantievilla in het Zuiden van Frankrijk wil kopen. Denk dan niet alleen aan het idyllische plaatje, maar ook aan de hoge onderhoudskosten, hoe vaak je er effectief met je auto naartoe zal rijden en andere minder fraaie kantjes van die (dure) aankoop.

6. Volg de kudde in plaats van je hoofd

Door te kijken naar hoeveel iemand anders van iets geniet, kunnen we, volgens een onderzoek dat in de paper wordt aangehaald, het best voorspellen hoe hard we zelf van diezelfde ervaring/aankoop zullen genieten. Volg dus de aanbevelingen van anderen!

(nm) - Bron: Businessinsider.com 

27 november 2022
Anderen bekeken ook