Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Zo lijk je slimmer in 1, 2, 3 … 13 tips

Hoeveel jij ook in je marge hebt, soms zakt je zelfvertrouwen beneden peil of voel je je overtroffen door een collega die gewoon alles lijkt te weten. Ben je bang dat je een dom figuur slaat of wil jij je niet laten intimideren door die superslimme collega? Gebruik dan deze trucs om jezelf nog intelligenter te laten lijken dan je al bent.

1. Vraag

Weet je niet meteen wat zeggen over een gespreksonderwerp? Laat je niet uit het lood slaan en stel vragen. Zo vermijd je het moeilijkere onderwerp niet direct en je komt nieuwsgierig, geïnteresseerd en openminded over. Je toont de wil om bij te leren en je te verdiepen in het onderwerp.

Plus je moet zelf niet veel zeggen, want de andere persoon neemt het merendeel van het gesprek op zich. Minder kans om door de mand te vallen en je leert iets bij. Een weetje voor volgende keer?

2. Gebruik weetjes

Iets geleerd uit dat vorige gesprek? Gebruik het om ergens anders indruk te maken. Lees een boek of dagelijks de krant en surf eens naar Wikipedia, en consulteer de hoofdpagina of druk op ‘willekeurige pagina’ in het submenu en laat je verrassen. Je hoeft geen hele studiesessies op te zetten, enkel de grote lijnen en de interessantste weetjes eruit filteren is genoeg.

3. Abonneer je op kranten en/of tijdschriften

Welk onderwerp komt veel naar boven in gesprekken? Actualiteit? Abonneer je op een kwaliteitskrant of ga voor de regionale pers als er vooral over regionieuws wordt gesproken. Mode? Genoeg modemaandbladen om in de kiosk op te pikken of in de bus te laten steken. Wereldnieuws? Er is een breed aanbod aan kwaliteitsvolle Vlaamse tijdschriften of zelfs internationale bladen als lezen in een andere taal je niet afschrikt. Voordeel: je bent mee met al het nieuws en wie weet zet jij de toon voor het volgende gesprek. Heb je een abonnement of woon je in de buurt van een kiosk of dagbladhandel dan kan je het gemakkelijk in je dagelijkse routine verwerken en elke ochtend voor het werk wat bijlezen op de trein of tijdens het ontbijt.

Geen zin om ze echt te lezen? Neem ze mee en doorblader ze even zijdelings, zodat je weet waar het over gaat. Doe je collega’s daarna geloven dat je je uitermate voor het onderwerp interesseert door het demonstratief op je bureau te leggen en mee te zeulen in je tas.

4. Lees boeken

Wordt er op je werk vaak over boeken gesproken, maar kan je je echt niet aan die 500 pagina’s tellende blok papier zetten en wil je wél mee kunnen praten? Lees dan de korte inhoud en ga recensies en besprekingen na. Je kan niet elk boek gelezen hebben en zeker niet als het onderwerp je niet meteen aanspreekt. Je kan er eerlijk in zijn dat het je genre niet is, zeggen dat je iets anders gelezen hebt, of dat je geen tijd had om je in het hele verhaal te verdiepen, maar je kan in grote lijnen meepraten als je snel even de Wikipedia-pagina op je smartphone opzoekt.

5. Kijk

Geen tijd om je te verdiepen in interessante boeken? Kijk naar de verfilming of zoek eens een interessante documentaire op Netflix of Canvas. Genoeg visueel bronmateriaal beschikbaar, zelfs in hapklare korte fragmenten. Zelfs YouTube is meer dan alleen muziekvideo’s. Er zijn steeds meer volledige en kwaliteitsvolle documentaires of docureportages beschikbaar op het videoplatform.

6. Luister

Is stil zitten voor een documentaire geen optie of wil je iets vermakelijker kijken, dan kan je misschien gewoon luisteren. Er zijn erg veel interessante podcasts beschikbaar die je zo op je smartphone download en in de wagen, tijdens het joggen of wandelen, of gewoon op de trein afspeelt. Zo kan je naar de inspirerende TED Talks luisteren, naar de gratis podcasts van je favoriete radiozenders luisteren (bijvoorbeeld van de VRT-zenders) of een van de honderden Podcast-lijstjes downloaden, naargelang je interesse.

7. Quote

Staaf wat je zegt of gebruik quotes en bronnen. Wil je iemand overdonderen met een weetje of overtuigen van je gelijk of kennis? Gebruik dan zinnen als “Tijdens mijn studies leerde ik dat...”, “De Standaard schreef onlangs...”, “Ik dacht op de site van The New York Times gelezen te hebben dat...”, “Churchill zei ooit dat...” enzovoort. Het is een beetje schermen met bronnen, maar jij dekt je mooi in én je komt belezen en concreet over. Hoe specifieker, hoe beter.

8. Praat luid

Wie zijn of haar stem verheft, klinkt zelfzekerder en alsof hij of zij zeker weet waar ze het over hebben.

9. Accentloos

Aan taal zitten vaak veel vooroordelen verbonden. Eens zo leuk om iemand in een sappig accent iemand intellectueel het zwijgen op te leggen, maar voel je je de ‘underdog’ in de conversatie, dan kan een correct taalgebruik dat beeld wat bijstellen.

10. Zwijg

Je hoeft niet altijd iets te zeggen, soms is het genoeg om even te lachen en te luisteren. Je loopt het risico dat het lijkt alsof je niet helemaal weet waar het over gaat of dat je niet meteen mee kan met de conversatie, maar een ondoordachte opmerking bevestigt dat vermoeden alleen maar. Zoals de zegswijze gaat: “It is better to remain silent at the risk of being thought a fool, than to talk and remove all doubt of it” ofwel: “Beter niets zeggen en mensen laten denken dat je een dwaas bent, dan te spreken en alle twijfel weg te nemen”.

11. Vaag blijven

Een antwoord dat geen antwoord is? Zet iedereen op het verkeerde been en gebruik zinnen die voor interpretatie vatbaar zijn. Spreekwoorden doen het altijd goed. Hoe obscuurder, hoe beter. Laat de filosoof in jezelf maar even gaan.

12. Schat jezelf in

Vraag jezelf af wat je sterktes zijn, wat je passies zijn en waar je interesses liggen. Je kan niet overal de beste in zijn en overal een expert in worden. Je kan snel dingen opzoeken op je smartphone en zo een beetje meepraten of op voorhand wat inschatten waar de conversaties van de dag over zullen gaan en opzoekingen doen, maar verder dan de grote lijnen raak je dan niet. Focus daarom vooral op wat je al weet en je kennis op dat vlak uit te breiden en loods het gesprek naar je comfortzone als je daar de kans toe krijgt.

13. Kleed je op

Een bril dragen terwijl je perfect zicht hebt? Kies best voor een exemplaar met gewone glazen. Verder doen sjaals en een pull met een rolkraag het ook goed. Een gekleed hemd is nog zo’n tijdloze klassieker. Doe daar nog een opgerolde krant onder je arm bij en je bent iedereen te slim af.

(sjv) - Bron: Express / Askmen.com 

conversatie
Velen onder ons kunnen hun roots maar moeilijk verbergen tijdens het praten. België is dan ook heel wat accenten rijk. Maar of je nu uit de Kempen, Limburg of de Vlaanders komt, het dialect laat je best even achterwege. Heb je je woordenschat voor de gelegenheid opgepoetst dan zit je vaak wel nog met een onmiskenbare tongval die minder gemakkelijk weg te werken is. Oefening baart kunst en anders kan je altijd nog dictielessen volgen om je te helpen. 26 november 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook