Discriminatie
Vorige

1 van 107

Volgende
Volgend artikel:

1 op de 5 ondervindt leeftijdsdiscriminatie op het werk

Zo herken je een LGTBQ-vriendelijke werkplek

LGBTQ werkplek
Een werkplek is per definitie een plaats waar iedereen zich thuis kan voelen. Ongeacht leeftijd, geslacht of geaardheid. Laten we een kat een kat noemen: dat zou nooit ergens een issue mogen zijn. Om van jouw werkplek een inclusieve spot te maken, tippen we drie do’s om LGBTQ-vriendelijk aan de slag te gaan.

LGBTQ is een term die de laatste jaren flink ingeburgerd is geraakt in onze samenleving. Mocht je toch nog problemen hebben met de definitie: het gaat over een verzamelnaam voor labels zoals lesbian, gay, bi, trans and queer. Al labelt niet iedereen zich altijd even graag binnen die hokjes. En daar hou je ook best op de werkvloer rekening mee.

Het is niet omdat je collega op vrouwen valt, dat je zomaar het recht hebt om haar lesbisch te noemen. Zo’n label – of het net niet labelen van jezelf – is een persoonlijke zaak. Eentje waarover je best met elkaar op de werkvloer mag communiceren als iedereen daarvoor openstaat.

Lees ook: Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?

Neem nooit het heft in eigen handen

Regel numero uno als het gaat over geaardheid op het werk? Ga er nooit van uit dat iemand zich voor alle collega’s heeft geout. Zich outen gaat gepaard met heel wat vertrouwen in iemand.

Het gevoelige onderwerp kan voor wrevel zorgen wanneer het de oren bereikt van een collega waartegen de persoon in kwestie het niet wil vertellen. Je vertelt toch ook niet zomaar aan iedereen dat je collega net zwanger is?

Vraag iemands voornaamwoorden

Voornaamwoorden of pronouns. Dat gaat over hij, zij, hem, haar, die of hun. De makkelijkste vraag is: ‘Hey, welke voornaamwoorden gebruik jij?’ of ‘Wat zijn jouw voornaamwoorden?’.

Je kan de vraag ook opengooien en eerst vertellen welke pronouns jij gebruikt om daarna te weten te komen hoe je de andere persoon kan aanspreken. Je kan ze zelfs toevoegen aan je bedrijfsaccount. Denk aan Teams-kanalen, e-mailhandtekeningen of voorstellingen op de bedrijfswebsite. Zo toon je ook aan de buitenwereld dat je respect hebt voor ieders keuze en aanspreking. Soms zit het in de kleine dingen ...

Factcheck: Waar kan je als LGBTQ+ het best aan het werk?

Opleiden en oefenen

Wat voor de één vanzelfsprekend is om met de LGBTQ-gemeenschap om te gaan, is voor de ander een complexer vraagstuk. Het is dus zeker geen schande om informatie in te winnen rond het topic of zelfs een opleiding te organiseren rond het omgaan met elkaar op de werkvloer.

Inclusieve taal en inclusief gedrag kan je aanleren. Door samen met het team op zoek te gaan naar dingen die goed voelen voor elkaar, wordt de band die je op de werkvloer opbouwt ook gewoon sterker. En wees niet bang om fouten te maken. Zolang de intentie goed zit, kan iedereen daar gewoon van leren! Win-win-win.

(ZINNIG) - Bron: Themuse.com / A-lissome.be

3 juli 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook