4 leiderschap-checks: hoe doet jouw baas het?
Een leidinggevende met wie het niet klikt, blijkt vaak een afknapper. Al is het makkelijker gezegd dan gedaan want bij leidinggeven komt wel wat kijken.
Iedere baas is uniek, dus ook jouw relatie met hem of haar. Met de ene baas zal je wekelijks een persoonlijk gesprek kunnen hebben, met de andere manager geraak je niet verder dan smalltalk over het weer. Aanvaard dat een goede relatie in verschillende vormen komt en dat sommige bazen bepaalde zaken bij jou zullen opmerken, en anderen niet.
Blijf steeds consistent, zowel op vlak van je persoonlijkheid als op vlak van je werk. Sommige mensen zijn nu eenmaal humeurig en helaas kan je weinig veranderen aan iemand anders’ persoonlijkheid. Wees je bewust van de gemoedstoestand van je baas en ga dan verder met je dag zoals altijd.
Het beste wat je kan doen voor het humeur van je leidinggevende is je zo normaal mogelijk gedragen. Wees die consistente kracht waarop hij of zij steeds kan rekenen.
Oké, het is fijn wanneer mensen je zeggen dat je goed bezig bent, maar besef dat je vaker niet dan wel erkenning zult krijgen voor je werk. Wacht niet op lof, maar wees zo zelfzeker in je werk dat je ook zonder een schouderklopje je job op je best kan uitvoeren. Sommige mensen geraken helaas gefrustreerd door te wachten op erkenning die er zelden tot nooit komt.
Wees zeker van je kunnen en geef je baas zo de indruk dat je de zaken helemaal onder controle hebt. Er wordt van je verwacht dat je je werk doet, dat is nu eenmaal deel van je functieomschrijving.
Ontdek: Hoe krijg jij complimentjes over je werk?
Ga je even naar de winkel of ben je van plan een dagje verlof te nemen? Wacht niet op het allerlaatste moment, maar laat je baas op tijd weten wat je plannen zijn. Succesvolle managers hebben nu eenmaal behoefte aan betrouwbare consistente werknemers die geen misbruik maken van hun tijd.
Het is niet makkelijk om de communicatiestijlen van je collega's en baas te ontcijferen. Toch is het heel belangrijk dat je weet hoe je baas communiceert, zodat je meteen op de hoogte bent van wat hij (of zij) precies bedoelt. Sommige managers leggen alles tot in de puntjes uit, anderen veronderstellen dat je bij een halve zin al weet wat er van je verwacht wordt.
Ook wil de ene baas bij een vraag onmiddellijk het antwoord weten, terwijl de andere steeds de zaken ruim op voorhand aankondigt zodat je tijd genoeg hebt om de oplossing te vinden. Ga van in het begin voor duidelijkheid en bespreek kort met je baas wat zijn of haar verwachtingen zijn. Verstaat hij onder 'zo snel mogelijk' dat je de zaken binnen het uur af moet krijgen, of heb je tijd tot eind volgende week? Elkaar goed begrijpen is cruciaal voor een goede relatie.
Check: Wat is de communicatiestijl van je baas? Hoe reageer je?
… tenzij hij zijn nachten op kantoor doorbrengt, natuurlijk. Veel leidinggevenden krijgen een geruststellend gevoel wanneer hun werknemers dag in dag uit op tijd op post zijn. Zo weten ze dat ze op iemand kunnen rekenen en vertrouwen. Hoe beter je baas je vertrouwt, hoe meer projecten hij (of zij) naar jou toe zal schuiven.
Bazen hoeven niet alles over jou en je privéleven te weten. Wees geen Facebook-vrienden, tenzij je baas je zelf een vriendschapsverzoek stuurt. LinkedIn-contacten zijn kan uiteraard wel. Een goed evenwicht vinden is de sleutel!
Denk na over wat je kunt doen zodat mensen een positief beeld krijgen van je baas, zowel binnen als buiten het bedrijf.
Test: Welk type baas heb jij?
Op ieder werk gebeurt er weleens iets waarmee je je baas moet confronteren. Maar je kan niet voor alles een gevecht aangaan. Je hoeft niet iedere dag in discussie te gaan met je baas. Denk lang na over wat je belangrijk vindt en wat te verwaarlozen is.
Sommige werknemers gaan zo vaak in de aanval dat ze niet meer kunnen stoppen. Aanvaard: werk is werk. Je baas is geen vriend, dus bepaalde zaken moet je nu eenmaal niet persoonlijk opvatten.
Probeer geen (werkgerelateerde) geheimen achter te houden voor je baas. Laat hem of haar weten dat je aan zijn/haar kant staat. Roddel niet over je baas. Zorg ervoor dat hij/zij weet dat hij/zij je steeds in vertrouwen kan nemen.
4 leiderschap-checks: Hoe doet jouw baas het?
(nm) – Bron: Fastcompany.com
Een leidinggevende met wie het niet klikt, blijkt vaak een afknapper. Al is het makkelijker gezegd dan gedaan want bij leidinggeven komt wel wat kijken.
Had je vroeger misschien een lastige baas, dan spreken we vandaag over toxisch leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, een ‘toxische baas’?
Een jaar na het ‘recht op deconnectie’ worden nog 6 op de 10 Vlamingen buiten de werkuren gecontacteerd door hun leidinggevende...
Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan tot de 'happy few' die zich oprecht goed voelen op hun werk.
We zoomen in op drie karaktereigenschappen die op het eerste gezicht vrij positief lijken, maar in een leidersrol toch enkele alarmbellen doen afgaan...
Ruim 1 op de 4 werknemers geeft aan zich niet altijd veilig te voelen bij hun leidinggevende. Hoe ziet de ideale baas eruit?
Kan jij een term plakken op de communicatiestijl van je leidinggevende? Het is voor veel mensen een moeilijke opgave. We gidsen je door 4 communicatiestijlen.
Soms zitten mensen niet op de juiste plaats. Een typisch voorbeeld daarvan is de baas die bovenaan de ladder staat, maar niet capabel is. Klinkt bekend?
Welke Rode Duivels worden het vaakst in mensen hun top 3 van favoriete collega’s gezet? Wie absoluut niet? En kijk jij naar voetbal met je collega's?