Eerste hulp bij assessments: 8 praktische tips!
Voor starters roepen assessments heel wat vragen op. Jeroen Schoolmeesters, directeur bij SHL Group, geeft enkele voorbereidende tips.
Tijdens een assessment proberen assessoren erachter te komen of je wel echt de gedroomde kandidaat bent voor de openstaande vacature. Ze doen dat door je klassieke testen voor te leggen, zoals bijvoorbeeld een intelligentietest, maar ook door je te confronteren met opdrachten in een fictieve werkomgeving. Terwijl je de opdrachten uitvoert, word je geobserveerd en beoordeeld op de gedragskenmerken en competenties die nodig zijn voor de job.
Welke opdrachten je krijgt, kan je niet voorspellen. Wat je wel kan, is jezelf voorbereiden.
Zo bereid je je voor op een assessment: 7 tips
Informeer op voorhand waarop je getest zal worden. Het is altijd goed om aan de recruiter te vragen wat er in het assessment getest gaat worden en hoe je je hierop kan voorbereiden. Of misschien ken je iemand in het bedrijf waar je solliciteert, die heeft de assessments misschien al eens gemaakt of kan aan extra info geraken.
Ook de manier waarop een assessment wordt uitgevoerd, kan verschillen. Er zijn allerlei methoden.
Welke soorten opdrachten bestaan er zoal? Enkele voorbeelden:
Assessments worden meestal uitgevoerd door gespecialiseerde bureaus zoals Hudson, Quintessence of HR Talents. Neem eens een kijkje op hun websites om meer te weten te komen over hun aanpak. Of bel het bureau op waar jij op assessment gaat. Vraag hoe je je kan voorbereiden. Na een beetje doorvragen, lichten ze misschien een tipje van de sluier op.
Steek ook eens je licht op bij vrienden, familie en collega’s: zonder twijfel ken je iemand die al een of meer assessments achter de rug heeft. Vraag hem zijn ervaringen met jou te delen.
De beste manier om te weten te komen waarop je zal worden getest, is de vacature grondig herlezen. In de jobomschrijving vind je de gevraagde gedragskenmerken en competenties terug. Die zullen ongetwijfeld aan bod komen tijdens het assessment. Probeer ze te vertalen naar situaties op de werkvloer en bedenk hoe een assessor ze kan testen. Bijvoorbeeld: solliciteer je voor een functie waar leiderschap gevraagd wordt? Verwacht je dan aan een opdracht waarbij je een vergadering moet voorzitten, of aan een rollenspel waarin je een conflictsituatie met een collega in goede banen moet leiden.
Je kan, voor zover mogelijk, het assessment voorbereiden en oefenen. Bepaalde vaardigheden, zoals bijvoorbeeld rekenkundig inzicht, kun je van tevoren trainen. Hiervoor zijn verschillende websites die kleine testjes hebben ontwikkeld als oefenmateriaal.
Misschien is het lang geleden dat je bijvoorbeeld bepaalde rekensommen gemaakt hebt. Als je die van tevoren even opnieuw ziet en oefent, verlies je niet te veel tijd als je de daadwerkelijke test maakt. Toch zijn er grenzen aan de mogelijkheid om je voor te bereiden. Vertrouw erop dat goede tests geen vragen stellen die huiswerk vergen. Een goede test levert betrouwbare scores op die echt iets meten.
Overdreven oefenen heeft geen zin. Vaak lezen mensen “doe-het-zelf”-boekjes en vragen ze op internetfora naar ervaringen van anderen. Het is de vraag hoeveel dat helpt. Het voorbereiden van persoonlijkheidstesten mag er in ieder geval niet toe leiden dat je iemand anders nadoet die volgens jou een positieve uitslag zou kunnen krijgen.
Hou in je achterhoofd dat het bij een assessment het belangrijkste is om jezelf te zijn. Probeer de opdrachten gewoon zo goed mogelijk uit te voeren, en blijf trouw aan jezelf. Assessoren zijn erop getraind om situaties waarbij je je anders voordoet snel te doorzien. Doe je het toch, dan kan het later in je nadeel spelen: je wil niet aangenomen worden voor een functie waarvan achteraf blijkt dat ze niet bij je persoonlijkheid past.
Vermijd die dag zelf onnodige stress. Zorg dat je goed uitgeslapen bent. Zorg dat je weet waar je moet zijn en dat je op tijd bent. Ben je bang voor een appelflauwte? Neem wat noodproviand mee zoals koekjes of nootjes en een flesje water. Zo ben je er helemaal klaar voor!
Eerste hulp bij assessments: 8 praktische tips!
(mr) - Bron: VDAB en Intermediair.nl
13 mei 2019Voor starters roepen assessments heel wat vragen op. Jeroen Schoolmeesters, directeur bij SHL Group, geeft enkele voorbereidende tips.
Met uitzondering van kennistests kun je niet studeren voor betere resultaten op selectietests. Je algemene kennis en mentale vaardigheden kun je op korte tijd nu eenmaal niet verbeteren.
Er bestaan verschillende soorten sollicitatiegesprekken. Hierbij een overzicht van 10 verschillende soorten én tips om ze tot een goed einde te brengen.
Volgens sommigen is het AQ dé factor voor toekomstig succes in je carrière. Wat is het precies? En hoe groot is dat van jou?
Eindelijk ligt die nieuwe job binnen handbereik. Enkel nog dat dekselse assessment overleven. Maar is zo'n assessment eigenlijk overal hetzelfde?
Kun je werkelijk faken bij het solliciteren? Doen veel mensen dit? En worden die dan gesnapt? We vroegen het aan Cédric Velghe van VIGOR (UGent).
Bij wat voor soort bedrijven moet je rekening houden met het maken van een assessment, en waarom hechten ze er zo veel waarde aan?
Een positief assessmentrapport leidt niet noodzakelijk tot een aanwerving. En een negatief rapport is niet per se een reden is om de job niet te krijgen.
In e-mails wordt veel makkelijker gelogen. Aan de hand van deze 6 signalen ontmasker je de waarheid!