Hoe kies je het beste idee?
Je hebt nu een hele hoop ideeën verzameld. Tijd om de beste eruit te kiezen. Hoe doe je dat?
“Veel werknemers hebben regelmatig briljante ideeën om het beter te doen, maar hun leidinggevende overtuigen van het nut en de noodzaak van hun geweldig plan is een andere zaak, ook al maken ze een uitgebreid voorstel over hoe ze het gaan aanpakken, wat het kost en welke problemen het in hun ogen oplost”, vertelt Callista Roelofs. Zij helpt professionals bij uiteenlopende organisaties om hun doelen te bereiken. “Op een of andere manier krijgen ze hun leidinggevende niet mee in hun verhaal. Hij of zij lijkt niet werkelijk geïnteresseerd, en ze krijgen het idee dat de baas vooral bezig is met zijn eigen agenda.”
“Het gebrek aan support van je leidinggevende kan enorm frustrerend zijn. Je slaagt er niet in het benodigde geld en de middelen te krijgen om jouw voorstel vorm te geven. Zo krijgt jouw idee - voor een effectievere manier van samenwerken, een meer proactieve klantenbenadering, besparingen of stroomlijning van processen, bijvoorbeeld - niet de aandacht die het volgens jou verdient”, aldus Callista Roelofs.
Jouw briljant idee wordt waarschijnlijk het zoveelste dat onderaan in de lade zal verdwijnen en er stof zal zitten vergaren. Als dit je vaker overkomt, is de kans groot dat je uiteindelijk ontmoedigd raakt en dat je stopt met het bedenken van ideeën die er volgens jou echt toe doen. Wellicht denk je zelfs dat wat jij te bieden hebt, niet interessant genoeg is. Je voelt je niet serieus genomen. En dat kan niet de bedoeling zijn.
Ontleed je idee door deze 3 vragen te beantwoorden.
1. Welk probleem van mijn baas lost mijn idee op?
Welk probleem van jouw leidinggevende help jij oplossen met je idee? Als je die vraag kan beantwoorden, weet je hoe je zijn interesse kan wekken. Want pas als je een gezamenlijk probleem hebt, is het relevant en interessant voor je leidinggevende om naar een gezamenlijke oplossing te kijken.
2. Hoe ziet de wereld eruit als dit probleem is opgelost?
Trap niet in de valkuil door te vinden dat je baas de relevantie van je idee zelf moet kunnen inzien of dat hij ‘dat zelf toch wel zal begrijpen’. Ieder mens (dus ook jouw manager) gaat uit van zijn eigen denkkader. Dus als jij iets van hem gedaan wil krijgen, is het jouw verantwoordelijkheid om hier bij aan te sluiten en voor hem de koppeling te maken van zijn denkkader naar jouw briljant idee.
Voor veel mensen lijkt dit op ‘rompslomp’ of zelfs ‘slijmen bij de baas’. Maar in werkelijkheid neem jij vooral jezelf en jouw briljante plan serieus door te onderzoeken wat het voor je leidinggevende en je omgeving kan betekenen. En als je jezelf serieus neemt, dan doet je omgeving dat vanzelf ook.
3. Beschrijf jouw briljante oplossing
Vertel je baas vervolgens hoe jouw briljant idee gaat helpen om de door hem (of haar) gewenste situatie te bereiken.
Schets je leidinggevende een beeld hoe de organisatie eruit zal zien en hoe die zal werken als jij je voorstel hebt doorgevoerd. Laat hem voelen hoe fijn het zal zijn en wat het op zal leveren om het op deze manier aan te pakken. Als het werkelijk een oplossing biedt voor zijn probleem, zal hij zeker naar je willen luisteren. En indien nodig schaaf je je plan nog wat bij om zijn volledige commitment te kunnen krijgen.
Kruip in zijn huid, richt je aandacht op hem. Laat hem de volgende vragen beantwoorden met betrekking tot het thema van je geniale idee:
“Zoek dus uit hoe je baas denkt. Als jij iets van hem gedaan wil krijgen, zal jij moeten denken in zijn eigen woorden en problemen, zodat het voor hem relevant en interessant wordt. Zoek dus uit wat de problemen zijn die op zijn bord liggen en waar hij mee worstelt. Het is een groot en belangrijk verschil of hij moet bezuinigen, het proces waar hij verantwoordelijk voor is op 10 plaatsen spaak loopt of dat er veel klachten zijn van klanten waar hij een antwoord op zoekt”, vertelt Callista Roelofs.
“Als je op deze manier het commitment van je leidinggevende krijgt, staat hij achter je en kan je gebruikmaken van zijn steun om jouw ingenieuze idee ook écht vorm te geven. Als hij geen commitment geeft aan je plan, heeft hij er in elk geval serieus naar gekeken en weet je waarom je geen akkoord hebt gekregen. Hoe jammer het ook is, hier moet je je dan bij neerleggen, maar het zal je hoogstwaarschijnlijk niet ontmoedigen om een volgend briljant idee opnieuw met hem te bespreken.”
Kortom: kruip in de huid van je leidinggevende en je ontdekt hoe je met jouw idee zijn problemen kan oplossen. Dan kan hij alleen nog maar ja zeggen!
(mr) - Callista Roelofs helpt professionals bij uiteenlopende organisaties hun doelen te bereiken. Ze is ook auteur van het management eBook ‘Breek uit de Waan van de Dag’, dat je gratis kan aanvragen.
3 juli 2014Je hebt nu een hele hoop ideeën verzameld. Tijd om de beste eruit te kiezen. Hoe doe je dat?
Vandaag de dag zit iedereen op social media. Alleen jouw bedrijf blijft achter. Hoog tijd om daar iets aan te doen, denk je. Maar hoe vertel je dat aan je baas?
Minstens even belangrijk als een geweldig idee bedenken, is nadenken over hoe je anderen voor jou kan winnen.
Je vindt jezelf best creatief, maar is dat wel zo? Overloop de volgende kenmerken en ontdek hoe het gesteld is met jouw verbeeldingskracht en inventiviteit.
Een goed idee hebben is leuk. Maar leuk alleen is niet genoeg. Je moet er ook wat mee doen. Eindig een brainstorm daarom altijd met het uitwerken van je ideeën.
Ik heb de hele tijd nieuwe, innoverende ideeën, maar mijn baas blokt die altijd af. Hoe kan ik mijn ideeën een echte kans geven op de werkvloer?
Denk je na al die jaren ervaring en de vele succesvolle projecten nog altijd dat je minder goed bent dan je collega’s? Hoog tijd om dat imposter syndrome weg te werken!
Werken in een kerncentrale: dat is zonder meer een unieke en speciale job. Natasja doet het intussen al bijna twintig jaar.
Ben je een schoolverlater en sta je te springen om aan het werk te gaan? Deze 15 vaardigheden staan mooi op je cv en vergroten je kans op de arbeidsmarkt.