CV
Vorige

1 van 165

Volgende
Volgend artikel:

Een mooi cv zonder leugens

Zo beantwoord je lastige vragen over je cv

Vrouw krijgt lastige vragen tijdens sollicitatiegesprek
Met een sollicitatiegesprek wil een werkgever vooral te weten komen wat voor professioneel vlees hij/zij met jou in de kuip heeft. Zorg daarom voor een duidelijk en correct cv en bereid je goed voor op mogelijke “lastige” vragen!

Eerste kennismaking

Een sollicitatiegesprek is, net zoals bij een eerste date, een kennismakingsgesprek tussen beide partijen om te ontdekken of er een wederzijdse match is. Als sollicitant zet je je beste beentje voor om te scoren, al kunnen sommige “lastige” vragen over je cv je wel wat uit het lood slaan…

Daarom is een goede voorbereiding erg belangrijk. Door op voorhand je cv te analyseren en antwoorden te voorzien op mogelijke vragen, vermijd je “lastige” stiltes, onwennig gekuch en nerveus gefriemel.

Goede voorbereiding

Deze tips en tricks helpen je om je cv zo optimaal mogelijk op te stellen.

1. Te weinig relevante werkervaring?

Wanneer je nog maar net op de arbeidsmarkt actief bent of voor een carrièreswitch staat, heb je vaak nog niet de nodige, relevante werkervaring opgedaan. Dit kun je oplossen door te focussen op je vaardigheden.

Laat weten welke soft skills en hard skills je bezit. Geef duidelijke voorbeelden van (professionele) situaties waarin je die vaardigheden nodig had (vrijwilligerswerk, studentenjob, vorige job, vereniging…) en vermeld wat je eruit geleerd hebt. Wees de leergierige en geïnteresseerde sollicitant.

Ontdek: De 5 meest gevraagde soft skills

2. Te veel verschillende werkervaring?

Heb je al verschillende jobs gehad, al dan niet in verschillende sectoren? Probeer een helder overzicht te maken aan de hand van het type job, zoals bijvoorbeeld administratieve jobs (firma A, B en C), sales (firma X, Y en Z)…

Omschrijf je jobfunctie zo duidelijk mogelijk en probeer een relevante link te leggen met de job waarvoor jij nu solliciteert.

3. Studie niet afgemaakt?

Voor wie zijn of haar studies niet heeft afgemaakt, volstaat de vermelding "de school van het leven" niet echt… Blijf positief en zet je onafgewerkte studie alsnog op een positieve manier in de kijker. De vermelding "Bachelor studie X - 2de jaar voltooid" komt zoveel beter over dan "Bachelor studie X - niet voltooid".

4. Gat in je cv?

Zit je met een “lege” periode in je cv? Laat weten hoe dat komt maar maak voor jezelf uit hoeveel je daarover wil prijsgeven, desnoods met de vermelding “werkloos om privéredenen”. Blijf positief en vermeld wat je in die periode wél gedaan hebt. Of het nu vrijwilligerswerk, een opleiding, mantelzorg of zorg voor de kinderen was… deze toevoeging laat duidelijk zien dat je toch op een andere manier actief was.

Was je door ziekte tijdelijk inactief? Laat dan weten dat je ondertussen genezen bent en dat je helemaal klaar bent voor die professionele uitdaging!

Extra: 5 tips voor wie een gat in zijn/haar cv heeft

5. Overgekwalificeerd?

Ben je eigenlijk te hoog opgeleid voor de job? Focus dan vooral op de vaardigheden die passen bij je nieuwe job en niet zozeer op je (te) hoge studies. Zet je motivatie nog wat extra in de kijker.

6. Check je social media!

Last but not least… zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel aansluit met je cv! Werkgevers gaan online vaak op zoek naar extra informatie over de sollicitant. Wanneer je cv niet overeenkomt met je online cv op bijvoorbeeld LinkedIn, kan dat tijdens het sollicitatiegesprek zorgen voor “lastige” stiltes, onwennig gekuch en nerveus gefriemel…

Go for happy! Zet je cv ook op Jobat.be en wordt beter gevonden door werkgevers

(mr)

15 januari 2021
Anderen bekeken ook