Wat moet je baas allemaal doen om je gezondheid te waarborgen?
Als werknemer heb je vaak meer rechten dan je denkt. Zo heeft je baas bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om je welzijn op de werkvloer te garanderen.
“Onze gesprekspartners zijn bedrijfsleiders, hr-managers en preventieadviseurs”, steekt Inge Wiame van wal. “We kijken wat de pijnpunten zijn op de werkvloer en hoe we naar verandering toe kunnen werken op het vlak van voeding, beweging en mentaal welzijn. Ons team promoot gezondheid op de werkvloer. Vroeger werd daarbij alleen gefocust op sport en bewegen. Wij pakken de levensstijl en het gedrag van mensen echt aan. Dat gaat verder dan het in kaart brengen om dan alleen door te verwijzen. We willen dat medewerkers de verandering die we aanreiken ook zélf doorzetten. De totaalaanpak is heel belangrijk. En ja, onze sessies vinden plaats op de werkvloer.”
Bieden werkgevers ruimte voor dit soort veranderingen? “Ze zien het nut ervan steeds beter in”, bevestigt Inge. “Natuurlijk is er sinds 1 september 2014 de nieuwe wet op de preventie van psychosociale risico’s op het werk. Er is ook de cao 104, waarbij een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers moet opgesteld worden rond gezondheid en fysieke en psychosociale belemmeringen om aan het werk te blijven. Onze programma’s sluiten daar perfect op aan: beweegsessies, mensen bewuster laten eten, infosessies over de invloed van suiker, negatieve stress ombuigen naar een positieve drive. Vitalitymanagement is goed voor het werkgeversimago van een bedrijf en versterkt de band met de werkgever.”
“Wat ze investeren in een vitaliteitsprogramma, sparen ze aan absenteïsmekosten. We werken altijd op maat: ook voor kleine kmo’s vinden we een werkbaar traject. Een voorbeeld van een workshop is stress herkennen en erkennen voor leidinggevenden. Bijvoorbeeld via stresstheater – een rollenspel – zorgen we dat iedereen erbij betrokken raakt. Bij voorkeur op basis van een jaartraject om op lange termijn iets te betekenen. De reacties zijn enthousiast: na terugkoppeling bij de werknemers van een van onze klanten blijkt één op twee werknemers anders te eten en gaat 60 procent positiever om met stress.”
Niet zittend je dag doorbrengen is al even belangrijk, zegt Inge Wiame. “Dit jaar starten we met het programma ‘Zitten is het nieuwe roken’. Je lichaam legt bepaalde processen stil wanneer je zit. Door staand te werken, blijf je veel alerter.” Maar hoe kun je de nadelen van te lang zitten counteren? Hoe kom je tot gedragsverandering? “Met beweegmonitoren en applicaties kun je vaststellen hoe weinig mensen de benen strekken op de werkvloer. Vervolgens zoeken we uit waarom mensen niet méér willen bewegen: gedragsverandering ligt niet voor de hand. We zijn meer dan ooit sedentair. Dan helpt het al iéts om je auto verder te parkeren, de trap te nemen, één enkel kopieerapparaat te installeren per twee verdiepingen ...”, stelt ze.
Ook als je marathons loopt, is regelmatig de benen strekken broodnodig. “Via beweegmonitors tonen we werknemers hoe weinig ze dat doen. Ze vallen vaak achterover van de resultaten (lacht). Het besef groeit dat je niet zozeer méér moet sporten, maar wel minder moet zitten. Ook al wordt sporten populairder dan ooit, toch volstaat dat niet voor een gezond bewegingspatroon op de werkvloer of om welvaartsziekten te voorkomen”, benadrukt ze. “In Scandinavië, Canada of de VS is staand werken al mainstream. Daar vinden ze het raar dat je gaat zitten als je aan de slag gaat. Maar in Vlaanderen zijn er nu ook sinds kort opleidingen vitaliteitsmanagement. Er beweegt dus wel iets.”
(wdh)
14 september 2015Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als werknemer heb je vaak meer rechten dan je denkt. Zo heeft je baas bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om je welzijn op de werkvloer te garanderen.
Geloof het of niet: maar een onderzoek heeft aangetoond dat te veel mannen op het werk op termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid van vrouwen.
Roken op de werkvloer is niet toegelaten, maar hoe zit dat eigenlijk met de elektronische sigaret? Jobat.be zocht het voor je uit ...
Lang zitten is echter slecht voor je gezondheid. Veerle Hermans (IDEWE Leuven) geeft tips voor een gezond leven op kantoor.
Zwaarlijvige medewerkers betekenen voor bedrijven een grotere gezondheidskost dan rokende werknemers, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Wie voor de overheid werkt, zit gebeiteld voor de rest van z’n leven: waar of niet? Het antwoord hangt vooral af van het statuut waarin je aan de slag bent.
Veel bedrijven zetten stevig in op verandering. Maar niet iedereen staat te springen voor een nieuwe tool of een andere manier van werken dan ze gewoon zijn...
Na de Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) is er nu ook Mixed Reality (MR)! Wat betekent het en wat kan het voor jou betekenen op de werkvloer?