1 op 2 Nederlanders heeft spijt van carrièrekeuze
De helft van de Nederlanders zou een andere job kiezen mochten ze kunnen herbeginnen. Dit blijkt uit ‘Het Nationale Werkonderzoek 2011’ van JobTrack.nl.
En toch kunnen we, zeker in een werkomgeving, iets leren van de assertieve Nederlanders.
Assertief ben je in de eerste plaats uit respect voor jezelf. Want wat is het alternatief? De kans bestaat immers dat je gaat opkroppen. Het gevolg is dat je vrienden of je partner uiteindelijk alles moeten doorstaan. We kroppen op, tot de maat vol is. En dan moet het er uit. Ocharme je vrienden of je partner. Eigenlijk wil je het liefst tegenover deze mensen het zonnetje zijn. Tegen hen wil je niet voortdurend een klaagzang aanheffen.
Wanneer meer mensen in een professionele omgeving assertiever zouden zijn, komt dit ongetwijfeld de bedrijfsresultaten ten goede. Relaties tussen collega’s (ongeacht de hiërarchie) worden op die manier sterker.
Toch is er vaak nog weerstand of onzekerheid om assertief te zijn. Hoe vaak hoor je niet: “Het is mijn baas, ik heb hem niets te bevelen.”
Je baas de les spellen is uiteraard niet de bedoeling. Maar soms is het belangrijk om te uiten waar je staat en hoe je je voelt. Zo’n houding is beter voor je omgeving en bovendien ook op langere termijn beter voor jezelf.
Het goede nieuws is: assertief zijn kan je leren. Een van de sterkste technieken op dat vlak is de DESC-methode. Deze techniek is zo waardevol omdat het je helpt op een objectieve manier je gevoelens te uiten en duidelijk te maken wat je wenst terwijl je ook rekening houdt met de behoeften van de andere.
“Bert, ik stel vast dat je de laatste weken elke vrijdagnamiddag nog met een taak naar me toe stapt.(Describe) Ik voel met daar niet goed bij, ik zou ook graag mijn vrijdag in alle rust afsluiten. (Explain) Ik wil je graag nog één keer helpen en dan stel ik voor dat je de volgende keer een andere collega aanspreekt. (Solution) Het grote voordeel hiervan is dat zowel jij en ik op tijd naar huis kunnen èn dat de werkdruk niet steeds op dezelfde collega terecht komt. (Consequences) Kunnen we dat zo regelen? (Contract)”
Pas deze techniek gerust eens toe op een werksituatie van afgelopen week. Belangrijk is dat je alle stappen volgt. Je zal versteld staan van de kracht van het model.
(lb) - Bron: Expertacademy - Meer info overCommunicatievaardigheden en Assertief Communiceren
21 februari 2018De helft van de Nederlanders zou een andere job kiezen mochten ze kunnen herbeginnen. Dit blijkt uit ‘Het Nationale Werkonderzoek 2011’ van JobTrack.nl.
Assertief zijn betekent opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en de belangen van een ander uit het oog te verliezen. En dat kan je leren.
Je hoort het vaak beweren: “ik durf geen ‘nee’ zeggen”. Nochtans zeg je beter gewoon 'ja', zij het niet altijd, natuurlijk. Wanneer wel, wanneer niet?
Zou je maar al te graag zelfverzekerd overkomen tijdens een vergadering of presentatie, ook al ben je onzeker? De volgende tips kunnen misschien wel helpen.
Het komt meer voor dan je zou denken. Veel mannen voelen zich niet op hun gemak als ze geconfronteerd worden met een vrouwelijke baas, maar waarom?
“Gebruik de ik-vorm als je spreekt. Het maakt je uitspraken geloofwaardiger en jezelf sympathieker” (Carola Van Dijk, psychologe)
Nederland springt er op veel vlakken uit als het gaat over de arbeidsmarkt. Meer vrouwen werken en meer mensen hebben een deeltijdse baan.
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
Daar is de lente, daar is de zon. En een verse lading boeken! Boeken doen het altijd. Naar goede gewoonte zetten we enkele aanraders op een rijtje.