Zijn ingenieurs te duur voor de crisis?

Zijn de vette jaren voor technisch hooggeschoolden voorbij? De schaarste op de arbeidsmarkt heeft zich de afgelopen jaren voor gespecialiseerde ingenieurs vaak in torenhoge lonen vertaald. Nu de crisis aanbreekt, is het weinig waarschijnlijk dat ze zich met deze verdiensten nog concurrentieel op de markt kunnen begeven.
#

“De politiek van loonopbod, die je vaker in grote bedrijven dan in kleintjes ziet, is nefast, want je betonneert er de betrokkenen mee vast”, stelt ingenieur Filip Bauwens, senior consultant bij Insel. “Na een aantal jaren willen die ingenieurs, die zich gedurende jaren in een bepaald specialisme inwerkten, hun horizon verbreden. Zeker nu de lonen door de crisis ietwat dreigen af te brokkelen, is het voor hen moeilijk om met zo’n loon de markt op te gaan. Velen maken de overstap dan ook niet. Ze kiezen voor zekerheid, ze zijn bang hun anciënniteit te verliezen.”

Belang van loon stijgt

"De groep die veel belang hecht aan de hoogte van het loon en aan de ermee verbonden materiële condities is groter geworden. De aantrekkelijkheid van het werk wordt dan vaak secundair”, stelt Bauwens. “Dit geldt met name voor jonge ingenieurs die een eerste werkervaring achter de rug hebben. Zij gaan ‘shoppen’ in de hoop de slag van hun leven te slaan. De honger om zo snel mogelijk een hoog niveau te halen en hun privéleven daarop te kunnen instellen, is bij velen heel groot."

"De ingenieurs van vandaag leggen de aanbiedingen die ze krijgen naast elkaar. Ook de extralegale voordelen, die steeds populairder worden als onderdeel van het loon, gaan ze nauwgezet vergelijken”, bevestigt Gert Van Meeuwen, business unit manager Engineering bij Adecco Engineering & Technical. Het gebeurt volgens hem ook steeds vaker dat een ingenieur op zijn strepen staat en bijvoorbeeld eisen heeft over het type bedrijfswagen. “Als ingenieurs moeten kiezen tussen verschillende aanbieders, maakt die auto soms het verschil."

Ook jobinhoud is van tel

Dit betekent niet dat jobinhoud voor ingenieurs niet meer van tel is. "De meeste ingenieurs zoeken een functie die in de lijn van hun interesses ligt, met veel opleidings- en doorgroeimogelijkheden. Ook sociaal engagement kan een factor zijn. Getuige daarvan het feit dat de ingenieursjobs in de sector van de hernieuwbare energieën erg gegeerd zijn. Het gevoel een bijdrage te kunnen leveren op een maatschappelijk relevant domein, laat de ingenieur zeker niet onberoerd."

11 september 2009

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook