Volgens de Confederatie Bouw nam het aantal gedetacheerde arbeiders de voorbije vier jaar met 38 procent af, van zowat 92.000 vier jaar geleden naar ongeveer 57.000 in 2020. Dit volgens een analyse op basis van de zogenaamde Limosacijfers. Ter vergelijking: in totaal telt de bouwsector in ons land ruim 300.000 werknemers en zelfstandigen.
De daling van dit aantal gedetacheerden heeft vier oorzaken. De eerste is natuurlijk de coronacrisis. Die zorgde ervoor dat er minder nood was aan gedetacheerde werknemers. Bovendien raakten zij door maatregelen als quarantaine en de sluiting van grenzen ook minder makkelijk ons land binnen.
Extra: De 7 zwaarste knelpuntberoepen in de bouw
Maar volgens de Confederatie Bouw speelt ook het plan voor eerlijke concurrentie, afgesloten onder de vorige regering en intussen haast helemaal uitgevoerd, een rol. In dat plan stonden veertig maatregelen om het concurrentievermogen van de Belgische bouwsector te versterken en sociale fraude efficiënter te bestrijden. Ook de loonlastenverlaging, waar de sector sinds 2018 op kan rekenen, had effect volgens de Confederatie.
Ten vierde, en niet onbelangrijk, is het ook zo dat door een wijziging in Limosa de personen werkzaam in de bouw beperkter worden gedefinieerd. Hierdoor zouden minder gedetacheerden (moeten) worden aangegeven.
Gedetacheerden worden vaak geassocieerd met Oost-Europa, maar dat klopt niet helemaal. De meeste gedetacheerde arbeiders kwamen uit (bedrijven uit) Portugal, Nederland en Polen.
Vooral de grotere bouwbedrijven vallen terug op gedetacheerde arbeiders. Merk ook op dat vooral het aantal gedetacheerde werknemers lijkt te dalen, maar dat het aantal gedetacheerde zelfstandigen wel op peil bleef. En bij de zelfstandigen voeren de Polen wel de lijst aan.
Interesse in een job in de bouw? Deze bedrijven zijn op zoek naar nieuw talent
(William Visterin)
24 mei 2021Jobat geeft een overzicht van de meest gevraagde jobs in techniek. En er zijn enkele opvallende stijgers...
Wat zijn qua aanbod de meest schaarse beroepen? Of ook: wat zijn de vacatures met de minste werkzoekenden? De hoofdverpleegkundige staat op 1.
Het aantal leerlingen in duaal leren is vandaag vrij bescheiden. Maar in de toekomst zou dat wel eens kunnen veranderen.
“De arbeidsmarkt staat in brand”, zo stelde VDAB-topman Fons Leroy. In het geval van de bouwsector doen we daar nog een schepje bovenop: die is ontploft.
Wit, zwart, grijs en iedereen daartussen. En ook: met aangepaste opleiding. Alle profielen zullen nodig zijn om het tekort aan bouwprofielen op te vullen.
Met ruim 40 knelpuntberoepen is de bouwsector een knelpuntsector op zich...
België werkt als eerste land in Europa aan een wet ter preventie van rugklachten bij werknemers.
De wegenwerker staat voor het eerst in de top 10 van grootste knelpuntberoepen. Dat blijkt uit de knelpuntlijst die VDAB recent bekendmaakte.
Het Limburgse bouwbedrijf Democo gooit een nieuw wapen in de strijd om getalenteerde medewerkers in te lijven...