Bij het Anima Care woonzorgcentrum Zevenbronnen in het Vlaams-Brabantse Walshoutem (Landen) maken 64 medewerkers de dag van 121 bewoners: zorg- en verpleegkundigen, animatoren, kinesisten, ergotherapeuten, administratie, technici, koks en poetspersoneel. Ze vertrekken allemaal van de vraag wat mensen zelf kunnen doen. Die zelfstandigheid versterkt het comfort van de bewoners. Hoofdverpleegkundige Tanja Verbeelen, kinesiste Mieke Trimpeneers en nachtverpleegster Kirsten Bottu passen die manier van werken dagelijks vol overgave toe.
“Dit is een zeer betekenisvolle job”, vertelt Kirsten na een nachtdienst van 10 uur. “De glimlach van bewoners en collega’s, de dankbaarheid van families: daar haal ik voldoende energie uit. Er is altijd een verklaarbare oorzaak wanneer zorgbehoevenden zich een keer lastig gedragen. Ik jaag me niet in hen op. De genegenheid haalt het gemakkelijk van de sporadische vieze werkjes.” Kinesiste Mieke vult aan: “Empathie is cruciaal. Zelfs als kinesiste ben ik een vertrouwenspersoon. Naast bewegingen inoefenen, wandelingen en zwemsessies begeleiden, ben ik regelmatig een luisterend oor. En ik voel me niet te beroerd om een mondje tomatensoep af te vegen van een bewoner als mijn zorgcollega’s dat niet opmerkten.”
Een job in het woonzorgcentrum stopt niet bij het verlaten van de parking. De betrokkenheid is groot. “Thuis ventileer ik bij mijn partner en ga ik sporten om los te laten”, klinkt het bij Kirsten en Mieke. Als leidinggevende staat Tanja in voor de volcontinue personeelsbezetting. “Een zieke collega? Dan trommel ik een vervanger op, ook in het weekend of bij het krieken van de dag. Het centrum blijft non-stop draaien. Dat is belastend, maar gelukkig mag ik af en toe mijn hart luchten bij de begripvolle directie.”
“Nieuwe bewoners verhuizen meestal niet vrijwillig naar het centrum. Daarom willen we dat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen. We respecteren bijvoorbeeld dat iemand een langslaper is. Die wekken we niet om 7 uur”, verklapt Tanja. Mieke vult aan: “De kersverse bewoner beschrijft zijn verhaal zodat we zijn rituelen leren kennen, net zoals hobby’s, lievelingskost en favoriete TV-programma’s.”
De dood is nooit veraf in Zevenbronnen. Gemiddeld twee keer per maand sterft er een bewoner. “Emoties hebben hier hun plaats. Elk overlijden grijpt immers aan”, getuigt Tanja. “De collega’s ondersteunen elkaar met een knuffel, maar we vangen ook de familie op. We bieden daarnaast de kans aan de medebewoners om afscheid te nemen van de overledene.”
De warme attenties en het gevarieerde aanbod aan activiteiten verdrijven gelukkig de kommer en kwel. De medewerkers organiseren bijvoorbeeld een buurtfeest en een kerstmarkt. Maar bewoners hebben het ook prima naar hun zin met een extra dekentje, een sereen nachtlichtje, een knipoog en een mop. Of een verzoeknummer op de platenspeler. “Die kleine extra’s vragen misschien wat tijd in ons overvolle schema, maar je wint die dubbel terug dankzij een kwiek en montere bewoner”, spreekt Tanja uit ervaring.
(gv)
18 juli 2016We vroegen Frederik D’hauwer (35) uit Geraardsbergen wat hij doet en hoeveel hij verdient...
Het zijn uitdagende tijden voor de zorgsector, zeker voor de ouderenzorg. Monique werkt 27 jaar als zorgkundige en maakt de evolutie van dichtbij mee.
Verpleegkundigen zijn schaars op de huidige arbeidsmarkt. Om hun starters zolang mogelijk aan boord te houden, biedt het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen hen een uitgebreid onboardingtraject.
Jobat vroeg bejaardenhulp Christoph Claessens (28) uit Antwerpen hoeveel hij netto per maand verdient …
Net gestart in je nieuwe job en toch al een beetje spijt? Dan ben je niet de enige. Bijna de helft twijfelt in de eerste werkweek over zijn keuze.
Jobstudenten verdienen meer in de bouw. Maar er is een keerzijde, want het verhoogde uurloon schiet zijn doel volledig voorbij
Heel wat werkgevers zouden hun personeel liever willen verlonen op basis van hun inzet en prestaties i.p.v. de loonbarema’s en de anciënniteit. Goed idee?
Het internet staat vol met ronduit slecht advies over hoe je een job aan de haak slaat. Deze tien tips kan je best zo snel mogelijk terug vergeten.
De werkvloer is de plek bij uitstek waar beslissingen een enorme impact hebben. Benieuwd hoe je betere keuzes maakt? 4 tips!