Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 523

Volgende
Volgend artikel:

Zij-instromer in het onderwijs: pak je anciënniteit mee!

Zij-instromer in het onderwijs: pak je anciënniteit mee!

Zij instromer in het onderwijs
Zie je een overstap naar het onderwijs wel zitten, maar twijfel je over je slaagkansen? Laat je vooral niet afschrikken want met de juiste kennis, ervaring en motivatie zijn er best wel wat mogelijkheden. Bovendien kun je als zij-instromer onder bepaalde voorwaarden de anciënniteit van je huidige job meenemen.

Mooiste beroep ter wereld

Het tekort aan arbeidskrachten speelt niet alleen in de privésector, ook in het onderwijs is er nog altijd een lerarentekort. Geen ideale situatie, want naast het afgelasten van lessen wegens “geen leraar”, zorgt het vooral voor extra druk bij het huidige onderwijspersoneel dat er alles aan doet om de “gaten op te vullen”.

Een makkelijke oplossing voor het probleem is er niet, al kan de versoepelde instroom van zij-instromers de druk wel wat verlichten. Dit zorgt meteen ook voor mooie carrièrekansen voor werknemers of zelfstandigen die altijd al het “mooiste beroep ter wereld” wilden uitoefenen.

Lees ook: Wat artsen en leraren gemeen hebben

Het overdragen van de geldelijke anciënniteit: dit zijn de voorwaarden

Een carrièreswitch naar een andere job of beroepssector kan een hele uitdaging zijn, ook op financieel vlak. Wie de overstap naar het onderwijs maakt, hoeft zich hierover in principe niet zoveel zorgen te maken, want onder bepaalde voorwaarden kun je je huidige anciënniteit gewoon meenemen.

Zo hangt het aantal jaren dat je kunt laten meetellen voor je geldelijke anciënniteit af van je eerdere werkervaring, de datum waarop je voor het eerst in het onderwijs bent gestart en welke knelpuntambten of -vakken je zult geven.

CHECK: Hoe je carrière voortzetten in een totaal andere branche?

1. Werkervaring

  • Voorbeeld: je hebt jaren geleden een lerarendiploma behaald maar nooit lesgegeven. Na een aantal jaren in de privé, voor de overheid of als zelfstandige gewerkt te hebben, besluit je alsnog om in het onderwijs te stappen.

In dit geval kun je maximaal 15 jaar anciënniteit overdragen naar je nieuwe job. Wanneer je in de loop der jaren toch een korte periode les hebt gegeven, dan kun je ook die anciënniteit laten meetellen.

Heb je er een carrière in de openbare sector opzitten? Dan kun je je volledige anciënniteit overdragen, met uitzondering van periodes van onbetaald (ziekte)verlof, schorsing of onwettige afwezigheid.

  • Voorbeeld: je bent werknemer in de privésector, voor de overheid of werkt als zelfstandige en hebt nooit een lerarendiploma behaald. Toch volg je je hart (of je verstand) en besluit je om een carrièreswitch te maken naar het onderwijs.

Ook hier kun je maximaal 15 jaar geldelijke anciënniteit overdragen naar het onderwijs. Feit is wel dat je in dit geval aangesteld wordt met een bekwaamheidsbewijs waardoor je in een lagere loonschaal zult terechtkomen en niet vastbenoemd kunt worden.

Heb je geen diploma hoger onderwijs, dan kun je ook nog altijd maximaal 10 jaar relevante ervaring uit het beroepsleven (de zogenaamde “nuttige ervaring”) laten meetellen. Dat maakt deel uit van het bekwaamheidsbewijs en bewijst dan weer dat je over de nodige kennis en ervaring beschikt om een bepaald vak of opleiding te geven.

Ben je gebeten door het onderwijsvirus en wil je op latere leeftijd graag een lerarendiploma behalen? Dan zijn er wel wat mogelijkheden. Zo kun je onder bepaalde voorwaarden genieten van een lerarenbonus tijdens je lerarenopleiding terwijl je als zij-instromer aan de slag bent in het basis- of secundair onderwijs. Ook via de VDAB of een hogeschool kun je een passende lerarenopleiding volgen.

Go for happy! Check hier de openstaande vacatures in het onderwijs...

2. Datum aanstelling

De overdracht van anciënniteit geldt voor zij die na 1 september 2023 als nieuw personeelslid aangeworven werden in een onderwijsinstelling en zij die gedurende een ononderbroken periode van minstens 3 jaar geen aanstelling hadden in het onderwijs.

Heb je voor 1 september 2023 niet meer dan 105 dagen - verspreid via 1 of meerdere aanstellingen in het onderwijs - gepresteerd, dan wordt je ook hier beschouwd als nieuw personeelslid en kun je de geldelijke anciënniteit ten gelde maken.

3. Ambten en vakken

Je anciënniteit kun je alleen overdragen als je les zult geven in een knelpuntambt of -vak in het basis-, (buitengewoon) secundair onderwijs of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

Tip: de salarissimulator

Voor zij die graag willen zien hoeveel ze als leraar of onderwijzend personeel mogelijk kunnen verdienen, is er deze gebruiksvriendelijke salarisimulator. Aan de hand van een paar parameters krijg je meteen een realistische benadering van het maandelijkse bedrag dat op je rekening gestort zal worden.

Ontdek: Hoeveel verdien je in het onderwijs?
Gelukkig met wat je verdient?

(fd)

6 september 2024
Anderen bekeken ook