Ziekte
Vorige

1 van 148

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Ziekteverzuim brak records in 2023

Ziekteverzuim brak records
Het voorbije jaar 2023 zette de stijging van het ziekteverzuim in ons land zich voort. Alles samen waren Belgische medewerkers bijna 10% van de werktijd afwezig door ziekte, een recordcijfer. Dat blijkt uit een analyse van HR- en Well-beingexpert Attentia. Vooral vrouwen, arbeiders en oudere collega’s waren vaker ziek. In de zorgsector is de uitval het grootst.

De cijfers liegen niet

Jaar na jaar neemt het langdurige ziekteverzuim van meer dan één jaar toe, tot een recordhoogte van 3,76% in 2023. Ook het middellange verzuim tussen één maand en één jaar lag met 2,45% nooit hoger. Als we de evolutie op langere termijn bekijken, neemt ook het korte ziekteverzuim van minder dan één maand toe.

Edelhart Kempeneers, arts en medisch directeur bij Attentia, geeft enkele redenen waarom we bij bosjes vallen: “De werkdruk met hoge verwachtingen en strakke deadlines neemt toe. Dat wordt nog versterkt door de groeiende nadruk op individuele prestaties en productiviteit, vaak ten koste van ons persoonlijke welzijn.

“Bovendien zijn we door de technologische evolutie altijd bereikbaar, en helaas dus ook in onze vrije tijd bezig met ons werk. Anderzijds is er wel een groeiende aandacht voor geestelijke gezondheid: we durven daardoor meer ziekteverlof te nemen wanneer we met psychische klachten kampen.”

CHECK: Ken jij deze 4 soorten ziekteverzuim?

Vrouwen vaker ziek

Bij vrouwen ligt het langdurig ziekteverzuim dubbel zo hoog als bij mannelijke collega’s. Op vlak van korte afwezigheden zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen een pak kleiner. “Nog altijd nemen vrouwen vaker dan mannen buiten de werktijd meer zorgtaken op zich”, verklaart Kempeneers van Attentia.

“Daarnaast moet het bewustzijn rond de menopauze nog groeien. Klachten zoals vermoeidheid en algemene stress wegen tijdens de overgang op vrouwen. Ze worden soms verkeerdelijk gezien als symptomen van een burn-out.

Extra: Het ziektebriefje blijft van tel

Meer arbeiders in ziekteverlof

Het langdurige ziek zijn neemt bovendien toe naarmate we ouder worden. Nog opvallend is dat het ziekteverzuim bij arbeiders een pak hoger ligt dan bij bedienden. Kempeneers ziet daar enkele logische verklaringen voor: “Bedienden doen over het algemeen minder fysiek belastend werk dat kan leiden tot fysieke letsels.”

“Voelen ze zich wat minder goed, maar niet echt ziek, dan hebben ze vaker de mogelijkheid om thuis te werken, tussendoor naar de huisarts te gaan of hun werk af te maken op een later tijdstip.”

Meeste zieken in de zorgsector

Attentia maakte ook de berekening per sector in de steekproef. In de menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening ligt het percentage langdurig zieken met 9,9% het allerhoogst.

Dat zorgmedewerkers het vaakst uitvallen, ligt wellicht aan de aard van hun job. Zowel fysiek als emotioneel gaat het om zwaar werk. Daarnaast komen ze nu eenmaal vaak met ziektekiemen in aanraking.

Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten

Hoe kan het beter?

Hoe langer een collega ziek is, hoe kleiner de kans dat hij of zij nog terugkomt en dat is eigenlijk voor niemand goed nieuws. De directe en indirecte kosten voor werkgevers én werknemers lopen hierdoor flink op.

“Bedrijven maken best werk van een preventief verzuimbeleid. Ik pleit daarnaast voor open en transparante communicatie, niet enkel over dat beleid maar ook binnen een re-integratietraject van een medewerker. We denken vaak dat we werknemers die ziek thuis zitten best volledig met rust laten. Dat is een misvatting. Op een gepaste en betrokken manier contact houden is net heel belangrijk om je collega opnieuw gezond en wel op het werk te zien verschijnen.”

Attentia langdurig ziekteverzuim 2023 Niet alleen het langdurige ziekteverzuim van meer dan één jaar neemt toe. Op langere termijn zien we ook bij korte afwezigheden een stijgend percentage.
Lees ook: Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?

(bv) - Bron: Attentia

27 januari 2024
Anderen bekeken ook