Het belang van een beste vriend(in) op je werk
Er zijn honderden manieren om je productiviteit te boosten, maar welke is nu het meest efficiënt?
Bij UZ Leuven dragen de broodjes de namen van de medewerkers. Je hebt dus ook een broodje Maxine Reynders.
Je eigen job naar je hand zetten, kan op diverse manieren. Sommigen doen het door af en toe thuis te werken, maar het kan ook anders. Denk aan het bekende filmpje op YouTube (al meer dan een half miljoen keer bekeken) van een flight attendant bij South West Airlines die de veiligheidsvoorschriften al rappend opzegt voor alle passagiers.
Ook Marie-Louise Gemoets en Maxine Reynders uit de broodjesbar van UZ Leuven zetten hun job, én hun broodjes, naar hun hand. Ze werken al vier jaar goed samen in het broodjesteam. “Hier wordt heel hard gewerkt, maar ook heel hard gelachen. Elke dag smeert ons team 1.000 broodjes en bakken we 300 panini’s en nog wat croques af. Het is hier dus goed doordraaien tot een uur of elf. Maar ik werk hier al vijftien jaar en doe het heel graag”, aldus Marie-Louise.
Dat ze, mede op eigen initiatief, hun eigen broodjes mochten uitvinden en lanceren, gaf hun job net dat tikkeltje extra. Marie-Louise: “Voorwaarde was dat er niet te veel nieuwe ingrediënten in mochten zitten. We moesten dus creatief zijn met wat we in voorraad hadden. Te veel handelingen kon ook niet, anders krijgen we dat nooit allemaal rond.” Een ‘broodje Marie-Louise’ is een mix van pesto met americain, zongedroogde tomaten, rucola, rode pesto en parmezaanschilfers. “Zelf vind ik het ook heel geslaagd. Het smaakt pittig en fris, zowel in de zomer als in de winter.”
Het ‘broodje Maxine’ kwam er eerder toevallig. Maxine: “In onze voorraad ontdekten we een paar producten die de volgende dag zouden vervallen. “Geef maar hier,” zei ik, “ik maak er wel iets mee. Ik belegde hiermee een broodje met curry-mangosaus, kippenreepjes, zongedroogde tomaatjes, parmezaanschilfers en wat sla. Die combinatie smaakte verrassend lekker en zonder dat ik het besefte, was mijn broodje Maxine geboren. Want pas iets later kregen we te horen dat iedereen een eigen broodje mocht samenstellen. Ik moest daar dus niet lang meer over nadenken. (lacht) Mijn broodje kun je omschrijven als zomers, licht en zoet door de saus. Een beetje zoals ik, al moet je dat lichte misschien met een korreltje zout nemen. (lacht)”
De broodjes van beide dames zijn altijd het eerst uitverkocht. En daar zijn ze echt wel trots op. Marie-Louise: “Ik ben heel blij dat het zo in de smaak valt. Wanneer klanten zeggen dat mijn broodje het allerlekkerst is, dan ben ik best wel fier op mijn ‘uitvinding’.” De broodjes worden stilaan een begrip in UZ Leuven. Maxine: “Meer en meer mensen willen nu ook weten wie wij zijn en tonen interesse voor ons. Dat is wel fijn.”
Anneleen De Leyn & William Visterin
4 juli 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Er zijn honderden manieren om je productiviteit te boosten, maar welke is nu het meest efficiënt?
Consulente Ute Coudyser uit De Pinte leert hoofdverpleegkundigen en leidinggevenden in zorg en welzijn over duurzaam medewerkersbeleid.
Is het bijzonder stresserend om te werken op spoed of een intensieve zorgafdeling? Met die vraag trokken we naar UZ Leuven.
De verpleegkundige, die kennen we. Maar wat is de verpleegkundig specialist? Na landen als Nederland wordt het nu ook in België officieel erkend.
Als werknemer je eigen job naar je hand zetten en beter maken voor jezelf. Dat is het concept van jobcrafting. Een trend in de bedrijfswereld en eigenlijk ook onvermijdelijk.
Coachen in de natuur. Het klinkt als de zoveelste rage. Dat is het net niet, benadrukt wandelcoach Hilde Backus.
Ben je uitgekeken op je job, maar is het niet het moment om van werk te veranderen? Dan is jobcrafting misschien het antwoord!
Een stapje hogerop is altijd goed nieuws, toch? Het is inderdaad een hele eer. Maar misschien is het niet voor iedereen weggelegd. En ook niet op elk moment.
Hoe tevreden ben je met je huidige functie? Twijfel je soms of dit wel de job is die je wil blijven doen? Doe de test.