Het loon van een verzorgende in Nederland: 2.400 euro bruto
Lindsay Timmers (23) woont in Neerpelt en werkt in Nederland. We vroegen haar wat ze doet en hoeveel ze verdient.
Met bijna 50.000 jobs in loondienst is de zorgsector de grootste werkgever in Limburg. Het gaat om ruim 1 op de 6 jobs in onze provincie. Door de hoge pensioneringsgraad en de sterk vergrijzende bevolking, zullen er in de komende jaren duizenden jobs bijkomen, en dit terwijl er nu al een tekort is. “De VDAB ontving in 2018 in Limburg meer dan 1.000 vacatures in de gezondheidszorg, dat zijn er ruim dubbel zoveel dan vier jaar geleden”, weet Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg.
Aan de instroomzijde, wordt eveneens de alarmbel geluid. In vergelijking met 2015 hebben er zich vorig jaar 20% minder kandidaten aangediend voor zowel de opleidingen HBO5 als Bachelor Verpleegkunde.
En dus moet er actie ondernomen worden. “Via diverse initiatieven tracht POM Limburg, samen met de zorgsector en het onderwijs, jongeren te enthousiasmeren voor een opleiding of job in de zorg- en welzijnssector”, legt Vandeput uit.
“Eén daarvan is de Zorgberoepenrally, die we dit najaar organiseren. Het houdt in dat mensen uit het werkveld hun ervaringen delen met de deelnemende jongeren. De leerlingen mogen ook zelf enkele taken uitvoeren, zodat ze ten volle kunnen proeven van de verschillende zorgberoepen. Ze leren onder meer hoe een verpleegkundige reanimatie toepast, hoe de apparatuur van de medische beeldvorming functioneert en welke therapieën een ergotherapeut hanteert."
De belangstelling is erg groot. “Dit jaar zullen 600 leerlingen van de derde graad uit 20 secundaire scholen proeven van verschillende (para)medische beroepen, en dit op 6 zorglocaties verspreid over heel Limburg”, aldus de POM-voorzitter.
“Door op elke locatie minstens 2 trajecten aan te bieden, wordt er ook aandacht geschonken aan de wetenschappelijke en technische kant van de zorgberoepen. We zijn er rotsvast van overtuigd dat we op deze manier een verschil kunnen maken en een aanzienlijk aantal leerlingen kunnen motiveren om te kiezen voor een verdere opleiding in de zorg.”
(Kurt Meers)
20 september 2019Lindsay Timmers (23) woont in Neerpelt en werkt in Nederland. We vroegen haar wat ze doet en hoeveel ze verdient.
De overheid promoot de combinatie van werken en studeren, hogescholen en universiteiten voorzien speciale formules om een job en met studies te verzoenen.
Het Heilig-Hartziekenhuis Lier startte anderhalf jaar geleden als vijfde ziekenhuis in Vlaanderen met Productive Ward. Afdelingshoofd Katleen geeft uitleg...
Dat je als verpleegkundige niet een hele carrière in hetzelfde harnas hoeft blijven te zitten, is nog te weinig geweten.
Een hond op kantoor, is dat nu een goed idee of niet? Experts en ervaringsdeskundigen vinden van wel, op voorwaarde dat er op voorhand goed over nagedacht wordt.
Brecht Declercq (31) is al ruim zeven jaar actief bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. Hij vertelt...
De taakafbakening van zorgverleners, zoals verpleegkundigen en zorgkundigen, moet flexibeler. "Het is alarmcode rood”, klinkt het bij koepelorganisatie Zorgnet-Icuro.
Het zoeken naar werk kan soms aanvoelen als een neverending story. Toch mag je de moed niet laten zakken. Deze tips geven jou alvast een duwtje in de rug.
HR-specialist Unique behaalde overtuigend een plaats in de top tien van Great Place to Work. Wat doet het bedrijf om daar te geraken?