VIDEO: Geen presentatie meer zonder CAST
Storytelling is een techniek die je helpt om je presentatie levendig te maken. Een goed verhaal in plaats van een droge opsomming doet wonderen.
Geen paniek. Ook als je angstig of onzeker bent, kan je met een aantal technieken een zelfverzekerde indruk maken op je publiek.
Of je nu voor een grote menigte spreekt of probeert een collega te overtuigen, effectieve communicatie is de sleutel tot succes. De volgende tips kunnen je helpen om een sterke impact te maken bij je volgende presentatie: in een vergadering, met collega's op het werk, tijdens een sales presentatie, of waar dan ook.
Weet je dat het publiek zich binnen de 30 seconden een mening vormt over jou? Ja, dat is de luttele tijd die je hebt om de aandacht van je publiek te trekken. Dit is ongeveer de tijd voor het nemen van een koffie aan de drankautomaat.
Dit kan alvast helpen: maak oogcontact en glimlach. Breek het ijs met een sterke intro of een verrassend statement. Dit is waarschijnlijk één van de belangrijkste tips om een zelfverzekerde en sterke indruk te maken: zorg dat je het begin en het einde van je presentatie perfect beheerst. Als je die eerste minuut zonder kleerscheuren doorkomt, dan daalt je stressniveau vanzelf en ga je automatisch meer relaxt en zelfverzekerder spreker.
Hetzelfde met je afsluiter. Als die goed zit en je weet perfect wat je daar gaat zeggen, houdt het publiek een sterke indruk aan je presentatie over. Voorwaarde: je moet die twee stukken door en door kennen!
Laat ook zien dat je de materie perfect beheerst. Als je veel kennis hebt over je onderwerp, voel je jezelf automatisch veel zelfverzekerder. Zorg er ook voor dat je de volgorde van je slides en de inhoud op elke slide van buiten kent, zodat je zonder aarzeling je uiteenzetting kunt brengen.
Oefen luidop en gebruik alle hulpmiddelen (slides, flipover, …) die je voorzien hebt bij je presentatie. Tijdens het repeteren kan je indien nodig nog aanpassingen doen: elimineren van stopwoorden, onduidelijke slides weglaten en dergelijke. Oefen zeker met een timer zodat je een goed idee hebt over de duurtijd van je presentatie. Niets is zo vervelend als een presentatie geven van 30 minuten die al na 10 minuten is afgelopen of die uiteindelijk uitloopt tot een uur.
Hoe meer je oefent, hoe natuurlijker en beter je zal klinken. En hoe beter je weet wat je gaat zeggen, hoe meer zelfvertrouwen je hebt bij je effectieve presentatie.
(lb/kv) - Meer info: www.expertacademy.be/nl/presenteren / www.expertacademy.be/nl/spreken
19 november 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Storytelling is een techniek die je helpt om je presentatie levendig te maken. Een goed verhaal in plaats van een droge opsomming doet wonderen.
Thomas Cador, Benelux Country Manager bij Visiotalent, geeft je de 5 beste tips voor een succesvol videosollicitatiegesprek cadeau...
Wil je gelukkig, gezond en succesvol zijn dan is het heel belangrijk om te weten welk type HSP je bent.
Breekt het angstzweet je uit als je het woord moet nemen voor een publiek? Raadpleeg dan het boek ‘Yes I can - Speechen als Obama’ van Carl Van de Velde.
Wanneer we communiceren gebruiken we vaak, bewust of onbewust, onze handen ter ondersteuning van wat we zeggen. Maar wat kan je beter NIET doen?
Waarom is het zo belangrijk om aan het einde van je presentatie op een goeie manier af te ronden?
Een presentatie is pas geslaagd als de boodschap goed overkomt bij je publiek. Daarom deze 5 do's en 3 don'ts op een rij...
Een sterke introductie of inleiding om je presentatie te beginnen is enorm belangrijk. Maar wat vertel je in die inleiding? En wat zijn de valkuilen?
Bedrijfsvergaderingen zijn belangrijk. Je kan er tonen wie je bent en wat je waard bent. Daarom 10 tips om de beste indruk achter te laten ...