Katrien Bossuyt (40) werkte als verpleegkundige op intensieve zorgen voor ze vier jaar geleden instroomde in het talentenpooltraject. Ingeborg Velghe (47) was twintig jaar lang vroedkundige, maar omdat ze onder andere dichter bij huis wou werken, maakte ze de overstap naar het Wit-Gele Kruis. Na anderhalf jaar kreeg ze de kans om door te groeien, nu drie jaar geleden.
Joke Bonte (44) was zorgkundige in een woonzorgcentrum en volgde een opleiding tot verpleegkundige om te starten bij het Wit-Gele Kruis. Intussen is ze er al negen jaar hoofdverpleegkundige. “Patiënten thuis verzorgen is toch heel anders dan in het ziekenhuis”, zegt ze. “Bovendien werk je zelfstandig, maar sta je er nooit alleen voor. Het werk is uitdagend en afwisselend, en dat houdt het leuk.”
Het Wit-Gele Kruis investeerde sterk in een opleiding tot hoofdverpleegkundige voor interne en externe kandidaten. Katrien beschrijft wat het inhoudt. “Vanaf dag één neem je de rol op”, zegt ze. “Je kan direct verantwoordelijkheid opnemen: je maakt de planning en kiest bijvoorbeeld zelf wanneer je mee op dienst gaat met je verpleegkundigen om hen en hun patiënten beter te leren kennen en voeling met het werkveld te houden. Je hebt ook contact met tal van zorgpartners zoals huisartsen, ziekenhuizen, … om de zorg van patiënten af te stemmen of de samenwerking met het Wit-Gele Kruis te bespreken.”
Zelfstandigheid is dus belangrijk, maar je meter of peter – een hoofdverpleegkundige van een andere dienst –,regiomanager en andere collega-hoofdverpleegkundigen begeleiden je. Na zes maanden overloop je je traject voor een jury en rond je de opleiding af.” Katriens meter was Joke. “Je hebt contact met je mentor op wekelijkse basis”, zegt ze. “Op afstand, of we komen eens langs op je afdeling. We overlopen dan de week en geven advies. Joke sloot ook aan op de maandelijkse patiëntenbespreking met het team, waarop we telkens bekijken welke zaken nodig zijn om de patiënt zo goed mogelijk thuis te verzorgen.”
Meer weten over het talentpooltraject? Ontdek alle vacatures hier!
De groep talentenpoolers bestaat meestal uit vijf of zes mensen. “De kleine groep maakt het mogelijk om hen intensief te begeleiden, en het creëert een groot groepsgevoel”, zegt Ingeborg. “Ze kunnen bij elkaar terecht. Ze zijn verspreid over onze twaalf regio’s, maar blijven niet bij hun eigen afdeling. Zo is er kruisbestuiving: iedereen kan tips & tricks uitwisselen. Tussenin zijn er opleidingsdagen in Brugge. In het begin zijn dat er wat meer, om hen een goede basis te geven, en daarna is dat een dag per drie weken.”
Je hebt alleen een diploma verpleegkunde nodig om je voor het traject in te schrijven. Ingeborg: “Of dat nu hbo5 of bachelor is, maakt niet uit. Voor je mag starten zijn er screeningsgesprekken met HR, een assessment en een gesprek met de directie.” Tijdens die screening leer je of je geschikt bent voor de rol. Joke: “Je gaat op stap met je equipe en bent hun aanspreekpunt, maar je moet ook je equipe financieel gezond houden, aansluiten op vergaderingen of overleggen met je regiomanager. De belangrijkste eigenschap is dat je er gewoon veel zin in hebt. Het is een heel leuke job.” Katrien, die uit een andere setting kwam, benadrukt hoe blij ze is dat ze de stap zette. “Het Wit-Gele Kruis is een heel menselijke organisatie, waar we rekening houden met ieders rugzakje en er een familiale sfeer is. Je kent iedereen en kan altijd wel bij iemand terecht.”
Aan de slag bij Wit-Gele Kruis? Ontdek hier alle vacatures
Ontvang nieuwe 'Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen' jobs meteen in je mailbox.