Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 191

Volgende
Volgend artikel:

“Na die burn-out ben ik terug coach geworden. Dat maakt me gelukkig!”

Zelfstandige worden als influencer: bezint eer ge begint

“De meeste influencers hebben er geen idee van hoe ze hun activiteiten op een legale manier moeten regelen.” (Lisa Van Mulders van Amplo)
En plots is het serieus: een bedrijf vraagt je om in ruil voor wat centen een foto van hun product op je profielpagina te delen. Wat moet je weten voor je ‘ja’ zegt?

Een centje bijverdienen als influencer? Dat kan, maar breng dan wel eerst je statuut in orde. Je inkomsten als influencer zal je immers ook aan de fiscus moeten aangeven. “De meeste influencers hebben er geen idee van hoe ze hun activiteiten, en dan vooral de financiële kant ervan, op een legale manier moeten regelen”, zegt Lisa Van Mulders van Amplo, HR-dienstverlener voor de creatieve sector.

“Sommigen veronderstellen dat ze zich kunnen laten uitbetalen via de kleine vergoedingsregel. Maar dat is onterecht, aangezien influencers niet voor een kunstenaarskaart in aanmerking komen.”

Tijdelijk arbeidscontract

Dan maar meteen zelfstandige worden? “Dat is inderdaad een van de opties”, zegt Van Mulders. Al komt daar ineens wel veel bij kijken. Je moet een ondernemingsnummer aanvragen, boekhouding en administratie opvolgen enzovoort.” Voor wie het allemaal wat ingewikkeld vindt, is er ook nog een tussenweg: het interimcontract. Via een Sociaal Bureau voor Kunstenaars – zoals ook Amplo er een is – kun je voor elke opdracht die je als influencer krijgt een tijdelijk arbeidscontract laten maken.

Van Mulders legt uit: “Is de prestatie geleverd, dan sturen wij de factuur aan je opdrachtgever en betalen wij je loon uit, na aftrek van sociale bijdragen en belastingen. Je geniet dus de vrijheid van een freelancer, maar bent wel evengoed beschermd als een werknemer en hebt geen administratieve zorgen.”

Ook goed om te weten: de teksten die je schrijft en de beelden die je maakt kun je voor een stuk in auteursrechten laten uitbetalen. Interessant, want voor dat deel van je inkomsten geldt een fiscaal gunstig regime. “Dat is vrij technische materie, en varieert al naargelang de situatie”, weet Lisa Van Mulders. “Je vraagt hiervoor dus best advies op maat.”

influencers

Het is niet al goud wat blinkt

Voetjes op de grond is wat preventieadviseur Peter Sioen (Attentia) zegt aan al wie van een leven (en een job) als social influencer droomt. Wat zijn volgens hem de risico’s van het vak?

Als preventieadviseur krijgt Peter Sioen geregeld vragen over het gebruik van sociale media tijdens de werkuren. “Bedrijven willen bijvoorbeeld weten welke grenzen ze kunnen en mogen stellen. Veel werknemers hebben immers moeite om de smartphone tijdens de werkuren aan de kant te leggen.”

Dat sociale media verslavend zijn, is één ding. Bij influencers, die doorgaans een statuut als zelfstandige hebben, komt daar nog bij dat ze er financieel afhankelijk van zijn. “Om ervan te kunnen leven, hebben ze veel volgers en likes nodig. Ze moeten er de klok rond mee bezig zijn. Het gevaar is dat de grenzen tussen werken en niet-werken helemaal verdwijnen. Lastig is ook dat ze geen controle hebben over de kracht van sociale media. Het is niet omdat ze de ene dag hebben gescoord, dat het de volgende dag ook lukt. Helaas zijn er voor influencers weinig sociale vangnetten.”

Wat is je plan B?

Wie het toch wil proberen, raadt Peter Sioen aan klein te beginnen. “Laat je niet misleiden door de succesverhalen. Influencer zijn en blijven is weinigen gegeven. Geniet ervan als het goed gaat, maar hou voor ogen dat dat wellicht tijdelijk zal zijn. Maak dat je een plan B hebt, zodat je niet van die ene inkomstenbron afhankelijk bent. Verder denk ik dat het zinvol is om aan je eigen netwerk te vragen een oogje in het zeil te houden. Geef je je niet te veel bloot? Steek je er niet te veel tijd in? Een sterk sociaal netwerk kan je tegen dit soort risico’s wapenen. Tot slot denk ik dat het goed zou zijn als influencers zich onderling verenigen, al was het maar om ervaringen en indrukken uit te wisselen.”


(Hermien Vanoost) - Bron: MARK Magazine

6 januari 2020
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook