Talenkennis volstaat niet voor succesvol werken met buitenlanders
De School of Expert Education gaat een opleiding organiseren om professionals cultuurverschillen bij te brengen en de efficiëntie op het werk te verhogen.
Mustafa Harraq werkte vroeger bij Ford Genk. "Ik kom zelf uit de kansengroepen en heb persoonlijk heel wat meegemaakt om aan een stabiele job te geraken", vertelt hij. "Om jongeren uit mijn omgeving te helpen bij hun zoektocht naar een baan, heb ik jarenlang als vrijwilliger gewerkt bij Euro Afro. Met vallen en opstaan kon ik daar leren hoe je mensen uit kansengroepen kunt klaarstomen om hen te integreren in de arbeidsmarkt.”
“Je moet heel veel proberen wat werkt en wat niet. Eerst en vooral moet je hen zien te bereiken, want vaak zitten ze hele dagen thuis en nemen ze niet actief deel aan het sociaal leven. Vervolgens moet je proberen om hun vertrouwen te winnen en hun motivatie op te wekken om een traject te volgen dat naar een job leidt. Tot slot komt het er op aan de juiste technieken te gebruiken die tot hen doordringen en daadwerkelijk het verschil maken."
Een gebrek aan motivatie is het belangrijkste probleem, vindt Harraq. "Een aantal jongeren heeft gewoon geen zin om te solliciteren omdat ze niet in zichzelf geloven. Ze hebben een laag zelfbeeld en gaan ervan uit dat het toch altijd anderen zijn die de vacatures invullen. Daarom proberen ze niet eens. En als ze dan toch eens uitgenodigd worden voor een gesprek, stralen ze geen motivatie en vertrouwen uit. Een potentiële werkgever ziet dat ook, en zal niet met hen in zee gaan. En zo wordt hun idee bevestigd en komen ze in een vicieuze cirkel terecht. Ze moeten eerst aan zichzelf werken, hun kwaliteiten ontdekken en geloven dat zij in staat zijn om werk te vinden."
Het motivatieprobleem heeft ook externe oorzaken. "Studies wijzen uit dat België jammer genoeg aan de top staat qua discriminatie op de arbeidsmarkt", aldus Mustafa Harraq. "Wij hebben dat gevoel al lang, maar de politici en werkgevers ontkennen het probleem. Het is en blijft niet gemakkelijk om te concurreren met andere sollicitanten als je Mohammed of Ali heet, een strafblad hebt of niet tot de gemiddelde leeftijdscategorie behoort. Als zij merken dat werkgevers steevast voor anderen kiezen, zakt de moed hen in de schoenen. Dat doet zich ook voor als de jobs waarvoor ze solliciteren, worden ingevuld door buitenlandse bouwvakkers en andere gedetacheerde werknemers. Uiteindelijk ebt de motivatie dan volledig weg."
Harraq heeft er zijn levenswerk van gemaakt om die doelgroep toch aan de slag te krijgen. "Je moet langs twee zijden werken: de jongeren zelf op het juiste spoor krijgen en anderzijds de werkgevers sensibiliseren om mensen uit kansengroepen kansen te geven. De bedrijfsleiders moeten beseffen dat wie zwarte sneeuw heeft gezien en de juiste motivatie heeft, dubbel en dik zijn best zal doen om elke kans te grijpen en een grote meerwaarde voor de organisatie te zijn. Die drempels moeten overwonnen worden."
De cijfers tonen aan dat de aanpak werkt. "We zullen zeker 80 procent van de deelnemers een job kunnen aanbieden", maakt Mustafa Harraq zich sterk. "Werkgevers beginnen ons te kennen en weten dat wij gemotiveerde werkkrachten afleveren. Bovendien staan wij ook tijdens de tewerkstelling ter beschikking om de jongeren te ondersteunen. Want gaan werken is niet zo evident als je lang werkloos bent geweest. Er kan dus al eens iets verkeerd lopen, maar dan staan wij paraat." Het programma gaat met een volgende groep van start in februari. "We mikken zeker op dezelfde resultaten, want de conjunctuur zit mee en de arbeidsmarkt droogt verder op. Daardoor komen er automatisch meer kansen voor werkzoekenden die vroeger als eerste werden afgewimpeld", besluit Mustafa Harraq.
(km)
De School of Expert Education gaat een opleiding organiseren om professionals cultuurverschillen bij te brengen en de efficiëntie op het werk te verhogen.
Op de arbeidsmarkt is er sprake van een pikorde bij de verschillende kansengroepen. De ene kansengroep is de andere niet.
Wat motor en wielen heeft, is vandaag aanleiding tot knelpuntberoep. Nieuw in het rijtje: de motormecanicien. Ook de elektrificatie speelt een rol.
Wil je een welvarend bedrijf? Dan moet je als werkgever 55-plussers aannemen. Waarom? Omdat deze leeftijdscategorie doorgaans gelukkiger is.
We vroegen deze 47-jarige Antwerpenaar hoeveel hij verdient en wat zijn job als business systems manager precies inhoudt...
Voelt het aan alsof je ter plaatse blijft trappelen en niet meer kunt groeien in je job? Indien ja, dan is de kans groot dat je carrière op een plateau zit.
Een overvolle mailbox: het is een veelvoorkomend fenomeen op de werkvloer. Een situatie die stress oplevert en je uit je workflow haalt. Hoe raak je daar vanaf?
Tientallen werkgevers en honderden jobs in allerhande sectoren en een heleboel extra’s. Dat is een notendop het opzet voor de jobbeurs op 5 december in Genk.
De stijging van het ziekteverzuim in ons land zet zich voort. In 2023 waren Belgische medewerkers bijna 10% van de werktijd afwezig door ziekte...