Onderhandelen over je loon: nu moeilijker dan ooit?
Hoe mooi je loon ook is, het mag altijd wel wat meer zijn. Maar hoe vraag je opslag in tijden van crisis? Verloren moeite of toch maar proberen?
Voor werkgevers is het cafetariaplan een goed instrument om aantrekkelijk te zijn op de arbeidsmarkt. Het werkt motiverend, trekt nieuwe talenten aan én houdt bestaande sleutelfiguren aan boord. Logisch. Als werknemer kies je zelf welke extralegale voordelen je ontvangt. En stel je dus een loonpakket samen dat helemaal op jouw maat is.
Wat is een cafetariaplan? Wat zijn de mogelijkheden?
Het hangt van de werkgever af, welke elementen hij of zij in het cafetariaplan stopt. Hoe meer keuze, hoe beter je jouw extralegale voordelen op je eigen wensen kunt afstemmen. Maar hoe groter de keuzestress ook wordt, natuurlijk. Welke extralegale voordelen worden zoal aangeboden? We zetten de belangrijkste even op een rijtje:
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
Mis je in dit lijstje voordelen zoals de eindejaarspremie, vakantiegeld, maaltijd- en ecocheques? Dat is logisch. Die worden meestal uitgereikt op bedrijfsniveau en niet op het niveau van de werknemer apart. Het is dus niet mogelijk om één medewerker maaltijdcheques aan te bieden en een andere (met dezelfde functie, weliswaar) niet.
Het klinkt dus heel aantrekkelijk, zo’n gepersonaliseerd salarispakket. Zeker omdat je zélf voor een deel inspraak hebt in je loon. Dat motiveert natuurlijk. Bovendien is het bij sommige bedrijven mogelijk om je extralegale voordelen jaarlijks aan te passen. En ze dus te laten meegroeien met je behoeften of wensen. Je geniet van belastingvoordelen en – in het geval van een bedrijfswagen – ook goedkopere verzekeringen.
Let wel: kiezen voor een cafetariaplan heeft ook nadelen. Omdat jouw brutoloon lager is betaal je minder bijdragen voor de sociale zekerheid. Het gevolg? Je bouwt minder pensioen op en ook je uitkeringen in geval van ziekte liggen lager.
Lees ook: Alles wat je moet weten over je loonpakket
Als je zelf je loonpakket mag samenstellen, kies je vooral voor wat jijzelf nodig hebt. Dat is logisch, maar niet voor iedereen hetzelfde. Zo zal iemand die gezinsuitbreiding verwacht, eerder kiezen voor een grotere auto en een tankkaart. Ongeruste types gaan eerder voor pensioensparen. Jonge mensen hebben vaak een voorkeur voor een mobiele telefoon, laptop, thuisinternet, een elektrische step of fiets.
In 2018 kozen Belgen vooral voor extra vakantiedagen maar sinds de coronapandemie kiezen ook meer werknemers voor thuiswerk. Dat was voorheen nooit een optie. En wat kies jij?
Ontdek: Dit zijn de meest courante extralegale voordelen
(sv/em)
3 februari 2023Hoe mooi je loon ook is, het mag altijd wel wat meer zijn. Maar hoe vraag je opslag in tijden van crisis? Verloren moeite of toch maar proberen?
Het cafetariaplan wordt alsmaar populairder. Maar wat betekent dit precies? David Seghers van SD Worx geeft meer uitleg.
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...
Een loonsverhoging vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Maar wat als je het echt verdiend hebt?
Wat staat er op je loonfiche? Heb je recht op een eindejaarspremie of maaltijdcheques?
‘Als ingenieur verdien je goed je kost’, hoor je soms. Hoeveel is dat dan precies? En wat is het startloon van een industrieel, burgerlijk of bio-ingenieur?
Krista Kempeneers weet als hoofd reward services van BNP Paribas Fortis alles over verloning. Ze verduidelijkt wat het salarispakket allemaal omvat.
Met de war for talent in volle gang, schakelen werkgevers een tandje bij in het aanbieden van extralegale voordelen. We zetten ze voor je op een rij!
Ondanks dat we economisch gezien in woelige wateren verkeren stijgt het aantal bedienden dat een winstpremie krijgt. Hoe kan dat?