Young Graduate Ward (24) creëert zijn eigen functie
Steeds meer bedrijven doen extra inspanningen om young graduates aan te trekken en ze via speciale programma’s verder op te leiden. Zo ook UNILIN.
Weten wat je wil, het is zo belangrijk in het vinden van de juiste job. Maar dat is niet gemakkelijk, beseft de 22-jarige Sofie Kokelenberg. Niet alleen omdat ze die twijfels opmerkt bij de generatiegenoten die ze als carrièrecoach – een bijberoep van haar – begeleidt bij het vinden van gepast werk, maar ook bij zichzelf.
"Nadat ik afstudeerde ben ik begonnen aan een opleiding business development bij een consultancybedrijf. Een marketingjob en best interessant, maar na zes weken ben ik gestopt. Ik vond er niet de flexibiliteit die ik als persoon nodig had."
Sinds een paar weken werkt Sofie aan de Karel De Grote Hogeschool. Ze helpt er internationale studenten hun weg te vinden en doet hetzelfde voor studenten van hier die een tijdje in het buitenland willen studeren.
De overstap van haar studie naar haar eerste werkervaring zal velen niet evident in de oren klinken. Sofie studeerde Japanstudies aan de Leidse Universiteit. "Ik vind Japans een fantastische taal. Dat was de voornaamste reden voor mijn studiekeuze. Of ik daar later ook mee aan de slag zou kunnen, is iets waar ik me nooit zorgen over heb gemaakt. Ik weet dat ik op mijn pootjes beland, zolang ik mijn passies volg."
Klinkt dat niet vreemd uit de mond van iemand die anderen wil helpen om de juiste keuzes te maken en de goede richting te vinden? "Ik vind van niet. Onderwijs en werk lijken erg vaak op lopendebandwerk. Van het ene moet meteen het andere komen. Dat stoort me. Mensen ontwikkelen zich voortdurend. Misschien wil je onderweg wel een andere richting inslaan?"
Niet dat iedereen zomaar om het even wat kan worden, maar Sofie is ervan overtuigd dat we in een tijd leven waarin mensen hun eigen job kunnen creëren, als ze maar willen. "Nu rol je van het middelbaar en de hogeschool of universiteit je werk in. Er is amper tijd om na te denken over wat je echt wil. Ik heb een tijd op kot gezeten in Nederland. Daar was het veel meer aanvaard dat iemand na het middelbaar even ging werken om daarna wat te reizen alvorens verder te studeren. Dat geeft je meer tijd om jezelf te ontplooien, zodat je daarna betere keuzes kan maken."
Zijn haar twijfels en vragen symptomatisch voor een generatie die overspoeld wordt met mogelijkheden, of zijn ze van alle tijden? "Mensen zijn verschillend, dat is altijd al zo geweest. Toch herken ik me wel in de verhalen over Generatie Y: het verlangen naar flexibiliteit, verantwoordelijkheid, een job met betekenis en meerwaarde. Maar ik ken net zo goed jongeren die daar helemaal niet mee bezig zijn."
En jongeren die hun prioriteiten (nog) niet op een rijtje hebben. "Ze zeggen wel dat ze zichzelf kennen en dat ze weten wat ze willen, maar als je doorvraagt, spreken ze zichzelf vaak tegen. Onlangs sprak ik met iemand die erg ambitieus was. Hij wou voor een groot bedrijf werken, carrière maken, aan de slag als zelfstandige. Hij had grootse plannen, maar wat hij niet wou doen, was de tijd opgeven die hij nu spendeert aan zijn vrienden en zijn hobby's. Toen ik vroeg of die combinatie van ambitie en vrije tijd wel haalbaar was, wist hij het plots niet goed meer. Let op, die balans is belangrijk, maar je moet ook realistisch zijn. Je kan maar een bepaald aantal prioriteiten hebben."
Als carrièrecoach probeert Sofie jongeren in dit geval kritisch naar zichzelf te laten kijken. "Is dat echt wat je wil? Waarom? Welke keuzes zal je moeten maken? Kan je je leven ook anders indelen?" Zelf is ze fan van de Total Leadership-aanpak, waarbij je je leven verdeelt in cirkels zoals werk, vrienden en jezelf. "Daarna streef je naar een overlapping van deze cirkels in plaats van voortdurend voor het dilemma werk-privé te staan."
(wv) – Foto: (bd) – Meer info: www.eerstehulpbijeerstejob.be
14 november 2014Steeds meer bedrijven doen extra inspanningen om young graduates aan te trekken en ze via speciale programma’s verder op te leiden. Zo ook UNILIN.
Misschien erger je je wel eens aan de Google-generatie op kantoor, maar de nieuwe lichting werknemers is niet van plan om kleurloos te blijven!
Voor je 30ste al een grote verantwoordelijkheid dragen in de bedrijfswereld, het blijft eerder uitzondering dan regel. Het portret van 2 'jonge wolven'.
Unilin let er van bij de selectie op dat werknemers passen bij de waarden van het bedrijf. Een fit met de job is belangrijk, maar ook met de cultuur.
Pieter De Bie is sinds twee maanden aan de slag als Java developer bij IT-dienstenleverancier Smals: "Het loon, de jobinhoud én voldoening zitten goed."
Op woensdagavond 22 maart 2023 vindt in Bluepoint Antwerpen het jobevent We Are Chemistry plaats, voor wie aan de slag wil in de chemie- of farmasector.
Je dagen achter de computer slijten, kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 5 tips om dat te voorkomen.
Kris en Hans werken al enkele jaren bij De Lijn als buschauffeur en teamcoach.
Een flexi-job geeft mensen de kans om op een voordelige manier bij te klussen naast hun hoofdberoep. En het statuut zit in de lift.