Het loon van een ICT-coördinator: 1.547,95 euro netto
Wij vroegen Koen Hulsmans (35), ICT-coördinator van het Heilig-Hart & College te Halle, hoeveel hij netto per maand verdient ...
Smals specialiseert zich in IT-diensten voor overheidsorganisaties zoals de RSZ. "Dat doet je toch iets," zegt Pieter, "als je weet dat zoveel duizenden bedrijven gebruik maken van de software die jij mee geprogrammeerd hebt."
De maatschappelijke impact van zijn eerste werkgever was voor Pieter een van de redenen om voor Smals te kiezen. "Dit bedrijf stelde zich ook goed voor tijdens de jobbeurzen op de hogeschool waar ik studeerde."
Dat is niet altijd het geval, weet de jonge werknemer uit ervaring. Vreemd, aangezien pas afgestudeerde IT'ers toch bij veel werkgevers in de kijker lopen. "Ja, en toch had ik bij sommige werkgevers het gevoel als 'vee' behandeld te worden. Ik was er een van de velen."
Bij Smals had hij een betere ervaring. "Wij stellen ons heel proactief voor aan potentiële werknemers", vertelt hr business partner Brent De Smedt. "Onze medewerkers bezoeken hogescholen en universiteiten om uit te leggen wie Smals is en wat dit bedrijf doet en te bieden heeft."
De IT-dienstverlener telt 1.715 medewerkers, waarvan 1.236 IT-specialisten. Elk jaar werft Smals honderd tot tweehonderd nieuwe collega's aan, het merendeel IT'ers, waarvan zo’n 30 procent pas afgestudeerden.
"Omdat die weinig tot geen werkervaring hebben, kijken we bij het rekruteren ook naar de mentaliteit en de waarden die ze belangrijk vinden", legt Brent uit. "Zijn ze klantgericht? Leren ze snel bij? Kunnen ze naar een resultaat toe werken? Dat zijn voor ons belangrijke vragen."
Al hangt veel af van de functie waarin je terechtkomt. "Wie vaak in contact komt met klanten of leveranciers moet sociaal vaardig zijn, vragen kunnen analyseren en een gesprek constructief kunnen afronden", aldus Brent. “We bepalen de opleidingsnoden en voorzien een intensief opleidingstraject, specifiek voor IT-starters, tijdens de eerste maanden.”
Pieter zocht in de eerste plaats een job als Java-programmeur. "Er komt wel wat projectmanagement bij kijken, maar daarin word je als starter ondersteund. Ik heb een peter die me daarbij helpt." Wat was voor hem belangrijk toen hij de keuze voor zijn eerste werkgever maakte? "De locatie. Ik wou niet elke dag uren in de auto zitten. Het loon ook, maar nog belangrijker was de jobinhoud. Ik zoek vooral voldoening in mijn job. Wat is er leuker dan hard werken aan een moeilijk probleem en dat opgelost krijgen?"
Over zijn toekomst bij Smals heeft hij nog niet echt nagedacht. "Er is zoveel mogelijk dat ik nog niet goed weet welke kant ik op wil. Ik ben nu programmeur, maar op termijn kan ik ook web developer of projectleider worden. Niet elke stap hoeft een stap omhoog te zijn. Ik kan ook in de breedte groeien. We zien wel."
(wv)
14 november 2014Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wij vroegen Koen Hulsmans (35), ICT-coördinator van het Heilig-Hart & College te Halle, hoeveel hij netto per maand verdient ...
We vroegen Jean-Pierre Delacre (27) uit Etterbeek hoeveel hij verdient …
Smals is een buitenbeentje in de IT-wereld. Voor aandelenopties hoef je er niet aan te kloppen, wel voor een job met een grote maatschappelijke impact.
De productiviteit van een gemiddelde werknemer daalt met 8 procent door een gebrek aan kennis over of technische problemen met computers.
Een job als thuisverpleegkundige in de stad is geen evidente keuze. Maar Véronique, Els en Sophie van Wit-Gele Kruis gaan elke dag met veel plezier op pad.
Werkomstandigheden: ze verschillen van plaats tot plaats, van cultuur tot cultuur. Volgens een onderzoek van William Russel staat België in de top 10.
Wij zochten uit in welke sectoren je het best verdient als schoolverlatende bediende.
Werknemers die van werk veranderen mogen hun mobiel nummer behouden.
Een makelaar helpt je bij de waardebepaling van een woning en bij het vinden van de juiste (ver)koper. Maar wat doet zo iemand nog? En wat verdient hij/zij?