Top 13 jobs met meeste kans op zelfmoord
Iedereen is wel eens gefrustreerd door het werk dat hij doet. Maar bestaan er eigenlijk jobs die zo frustrerend zijn dat ze uiteindelijk tot zelfmoord leiden? Ja, zo blijkt.
“Mensen van mijn generatie hebben veel te vaak moeten luisteren naar termen als ‘timemanagement’ en ‘resultaatsdomeinen’. Meestal waren dat niet meer dan excuses om de bijhorende praktische agenda’s te verkopen”, lacht Greet. Zij wil het, samen met collega-facilitator Mo, anders aanpakken. Simplify your life, zo klinkt de veelbelovende titel van hun nieuwe workshop die werknemers productiever én gelukkiger moet maken.
Een zweverige bedoening wordt het niet, belooft de voormalige binnenhuisarchitecte, die zelf uit het bedrijfsleven komt en zich ervan bewust is dat niemand zit te wachten op ‘iets flauw en spiritueel’. Resultaten staan voor de dames op de eerste plaats.
“Cursisten vertellen ons vaak dat ze nog lang hebben nagepraat over onze workshops.” Of hun aanpak ook effectief zorgt voor een hogere productiviteit op lange termijn, hebben Greet en Mo wegens de grote drukte nog niet kunnen onderzoeken. Greet kan enkel vaststellen dat de interesse niet alleen bij bedrijven maar ook bij overheidsinstellingen de jongste maanden gevoelig is toegenomen.
“Mensen hadden het tien jaar geleden ook druk, maar ze beseften toen niet dat ze daar iets aan konden doen. Nu maken we die klik wél”, meent Greet.
Werk is één van de hoofdoorzaken van stress. Maar wie zijn leven denkt te vereenvoudigen door te stoppen met werken, speelt wel degelijk vals volgens Greet. “Natuurlijk vind ik het fantastisch om verhalen te lezen over de Low Iimpact Man (leven met een minimale impact op het milieu, red.) of over een vrouw die haar job heeft opgezegd om zich met vruchtbaarheidsproblemen van andere vrouwen bezig te houden. Maar er is ook nog zoiets als het bedrijfsleven. Mocht iedereen plots Low Impact Man worden, de hele economie stort in elkaar.”
Waar het volgens Greet en Mo op aankomt, is ontspanning te zoeken in je job, en niet langer enkel in je vrije tijd. “Mensen begrijpen steeds beter dat ze zich ook op het werk goed kunnen voelen, zonder daarom minder hard te werken.”
Tijdens hun workshops baseren Greet en Mo zich op human dynamics. Volgens die theorie is het de combinatie van emotionele, fysieke en mentale factoren die de mens maken tot wie hij is. Andere workshops focussen zich nog te vaak op het mentale, wat echte diepgang in de weg staat, vindt Greet.
Ze haalt er de economische crisis bij om haar gelijk te bewijzen. “Het bedrijfsleven heeft zich veel te lang enkel en alleen bezig gehouden met het rationele verhaal. We hebben gezien waarheen dat ons heeft geleid.”
Greet is ervan overtuigd dat met de juiste instelling zelfs de saaiste job aangenaam wordt. “Die instelling bereik je nooit als je enkel rekening houdt met rationele aspecten.”
Concrete oefeningen om die verheven toestand te bereiken, geeft ze niet graag prijs, want ‘dan is de fun eraf’. Na enig aandringen licht ze toch een tipje van de sluier. “We doen bewegingsopdrachten. Op de tonen van All together now van The Beatles wandelen de deelnemers door de kamer. Wanneer het refrein start, moet iedereen elkaar vastgrijpen.”
Dat leidt steevast tot chaos en komische taferelen, maar het is die ontlading die er volgens Greet voor zorgt dat de deelnemers de workshop niet licht vergeten. “Wat je doet met je lichaam blijft beter hangen dan wat je uit je hoofd leert.”
Want – en dat wil ze toch even duidelijk gezegd hebben – Mo en Greet zijn geen consultants die werknemers vertellen wat ze moeten doen of laten, noch tovenaars die elk probleem als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Voor een facilitator is het vooral zaak om de juiste omstandigheden te creëren. Voor pasklare oplossingen ben je bij de dames aan het verkeerde adres.
De workshop ‘Simplify your life. Inspiration & Focus for work’ vindt plaats op donderdag 18 november in de Heerlijckyt in Geetbets. Meer info op www.threecee.be.
12 augustus 2019Iedereen is wel eens gefrustreerd door het werk dat hij doet. Maar bestaan er eigenlijk jobs die zo frustrerend zijn dat ze uiteindelijk tot zelfmoord leiden? Ja, zo blijkt.
Als we diverse onderzoeken mogen geloven, liggen de stressniveaus in België net iets hoger dan in de meeste andere Europese landen. Het aantal Belgen met een burn-out is dan ook niet gering: 150.000, aldus een recente schatting.
Hoe zeg je best 'neen' tegen anderen en waar moet je rekening mee houden?
"Waar zie jij jezelf over vijf jaar?" Het is een vraag die je met zekerheid mag verwachten op je sollicitatiegesprek. Maar wat is je antwoord? Wij geven enkele handige tips mee.
Er is een tekort aan chauffeurs die in magazijnen vorkheftrucks en reachtrucks besturen. Technologie en virtual reality kunnen helpen in hun opleiding.
Het is niet omdat je niet of minder goed hoort, dat die droomjob niet voor jou weggelegd is. De beroepsgroep van slechthorenden is groter dan je zou denken.
Met 24% deeltijds werkenden komt deeltijds werk in België vaker voor dan in de meeste andere EU-landen...
Een smartphone of laptop van het werk is een handig extralegaal voordeel. Maar ben je wel zo vrij om ermee te doen wat je wil?
Wat als … bazen eerlijk zouden zijn. Dan zouden ze ongetwijfeld dit zeggen tegen jou.