6 op 10 stoort zich aan rokende collega’s
Ongeveer 65 procent van de Nederlandse werknemers stoort zich wanneer collega’s een rookpauze nemen. Zo blijkt ...
Buiten de gewone pauzes die normaliter voorzien zijn in het arbeidsreglement, heeft geen enkele werknemer recht op rookpauzes, tenzij de werkgever een andere regeling voorziet of andere afspraken zijn gemaakt. Wie een rookpauze neemt, is dus niet aan het werk.
Wie één sigaret per dag rookt, is jaarlijks 2,36 dagen afwezig. Dat is een enorme kost voor de werkgever en het is dus logisch dat hij hiertegen maatregelen neemt, zoals het niet vergoeden van rookpauzes en/of het langer laten presteren ter compensatie.
Check: Mag je baas rookpauzes aftrekken van je werkuren?
Als er geen arbeidsprestaties worden geleverd, zoals tijdens de rookpauzes, is de werkgever in principe geen loon verschuldigd, tenzij je deze pauzes neemt tijdens de gewone pauzes binnen de onderneming en deze pauzes vergoed worden.
Dat je vroeger wél achter je bureau kon roken en hiervoor ook nog eens vergoed werd, doet daar geen afbreuk aan. Als je werkgever sinds de invoering van het rookverbod systematisch rookpauzes heeft vergoed, kan dit een recht doen ontstaan voor de betrokken rokers op een verdere betaling tijdens de pauzes.
Het is in het algemeen een goede zaak dat er een duidelijk beleid wordt uitgestippeld in de onderneming dat er ook voor zorgt dat niet-rokende collega's niet nadeliger worden behandeld dan de rokers.
Ontdek: Kan je baas je verplichten om gezonder te gaan leven?
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ongeveer 65 procent van de Nederlandse werknemers stoort zich wanneer collega’s een rookpauze nemen. Zo blijkt ...
Een kleine rekenoefening leert dat een doorsnee roker jaarlijks 6 werkdagen aan rookpauzes besteedt. Sommige bedrijven kiezen daarom voor een rookverbod.
Het verstrengde rookverbod in de horeca, ambtenaren die niet meer mogen roken op de stoep … Kan je je job verliezen als je het rookverbod overtreedt?
Zwaarlijvige medewerkers betekenen voor bedrijven een grotere gezondheidskost dan rokende werknemers, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Lang zitten is echter slecht voor je gezondheid. Veerle Hermans (IDEWE Leuven) geeft tips voor een gezond leven op kantoor.
Het KB van 19/01/05 geeft iedere werknemer sinds 2006 het recht op een rookvrije werkruimte en rookvrije sociale voorzieningen.
Hoewel er al heel wat wetgeving bestaat die roken op de werkplek verbiedt, rookt nog altijd een aanzienlijk deel van de werknemers.
Roken op de werkvloer is niet toegelaten, maar hoe zit dat eigenlijk met de elektronische sigaret? Jobat.be zocht het voor je uit ...
Ondanks alle campagnes in de voorbije tientallen jaren zijn er op deze planeet nog altijd een heel pak mensen die roken. Hoeveel precies?