Carrièrevrouwen: 5 mythes ontkracht
Professor Alison Wolf haalt in haar boek 'The XX Factor' een aantal mythes over carrièrevrouwen onderuit. Welke veronderstellingen zijn volgens haar onwaar?
Werken voor de grootste bouwgroep in België die internationaal actief is, het leek Evelien De Nil wel wat. Na haar studies burgerlijk ingenieur-architect solliciteerde ze bij BESIX in Brussel. “Ik werk hier nu anderhalf jaar. Momenteel werk ik aan de realisatie van een waterzuiveringsinstallatie in Ivoorkust. Als structural engineer sta je in voor het ontwerp ervan. Maar je job gaat verder dan alleen ontwerpen. Je werkt nauw samen met technische tekenaars, werfleiders, geotechnici en uiteraard de opdrachtgevers. Dat we door samen te werken iets betekenisvol kunnen realiseren, vind ik top. Ook het feit dat die projecten wereldwijd zijn, spreekt me aan.”
Of ze snel wist dat ze uit het juiste hout gesneden is voor een loopbaan in de bouwsector? “Het geeft echt een fijn gevoel om het resultaat van je werk te zien, op het terrein of op foto. Toegegeven, in mijn job moet je wel stressbestendig zijn. Er zijn dagen waarop er van je verwacht wordt dat je snel antwoorden geeft op de vragen van mensen op het terrein. Maar dat stoort me niet. Het doet me beseffen dat mijn bijdrage aan een bouwproject betekenisvol is.”
En hoe valt het mee om als vrouw in de bouw je plaats te veroveren? “In mijn generatie speelt je gender niet echt. Men kijkt vooral naar je capaciteiten. Zelf heb ik het geluk gehad om op te groeien in een omgeving waar je talent en niet je gender je toekomst bepaalt. Dat er nog steeds meer mannen in onze sector actief zijn, hoeft je als vrouw niet te intimideren. Ik zou zeggen: wees jezelf en denk niet in clichés om het beste uit jezelf te halen. Op termijn creëert dat de grootste meerwaarde voor de bouwprojecten waaraan je werkt én voor je loopbaan.”
Sinds augustus 2019 werkt Vivianne Vermeulen als Veiligheidscoördinator voor BTV Control, een bedrijf in Aarschot waar bouwbedrijven terechtkunnen voor technische keuringen en veiligheidsadvies. De bouwsector is niet nieuw voor haar. Vroeger runde ze samen met haar echtgenoot een bedrijf dat gespecialiseerd was in bezettings- en kleine verbouwingswerken. “25 jaar hebben mijn man en ik prima samengewerkt. Het was hard werken, maar dat werd gecompenseerd door het plezier dat we beleefden wanneer we zagen dat onze klanten tevreden waren. Het heeft wel even geduurd vooraleer ik de knepen van het vak kende. Maar elke keer we een ruwbouw, na het bezetten of het betegelen, in een (t)huis zagen transformeren, gaf dat enorm veel voldoening. In de bouwsector kun je een mooi, afgewerkt product afleveren en dat geeft arbeidsvreugde.”
Hoe kijkt Vivianne naar haar verdere loopbaan in de bouwsector? “Mijn man is onlangs op pensioen gegaan, voor mij het moment om mijn loopbaan een andere wending te geven. Omdat ik tijdens onze jaren als zelfstandige al wat ervaring opgedaan had als veiligheidscoördinator, heb ik beslist om me daar verder in te verdiepen. Ik leer graag bij.”
En hoe wordt Vivianne als vrouw binnen de sector bekeken? “Eigenlijk stelt dat geen probleem. Natuurlijk word je in het begin wat getest. Maar is dat niet zo in elke sector? Waar het op aankomt, is dat je weet waarover je praat en dat snel duidelijk maakt.” Vivianne voegt er nog aan toe dat het voor de toekomst van de sector belangrijk is dat niet alleen hoogopgeleiden maar ook andere mensen de weg naar de talloze vacatures vinden. “Ik kijk naar onze sector als een piramide. Ja, we hebben nood aan hoogopgeleide mensen, maar ook aan mensen die de handen uit de mouwen steken. Pas als iedereen de handen in elkaar slaat, gaan we echt vooruit.”
(Nathalie Dirix)
27 september 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Professor Alison Wolf haalt in haar boek 'The XX Factor' een aantal mythes over carrièrevrouwen onderuit. Welke veronderstellingen zijn volgens haar onwaar?
Geloof het of niet: maar een onderzoek heeft aangetoond dat te veel mannen op het werk op termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid van vrouwen.
Twee vrouwen die aan het roer van een instelling bij de Vlaamse overheid staan. En die allebei een duidelijk navigatieplan voor ogen hebben!
Jobadvertenties moeten genderneutraal zijn. Ze mogen niet gericht zijn tot mannen of vrouwen. Ook woorden kunnen eerder enkel mannen of vrouwen aantrekken.
Al 9 jaar op rij strijkt IJsland de titel op voor wereldkampioen van de gelijke verloning tussen mannen en vrouwen. Recent kwam er een nieuwe wet die de loonkloof helemaal moet dichten.
Het komt meer voor dan je zou denken. Veel mannen voelen zich niet op hun gemak als ze geconfronteerd worden met een vrouwelijke baas, maar waarom?
Diversiteit en winst gaan hand in hand. Dat is de conclusie van Mercer, een organisatie die de effecten van gendergelijkheid binnen bedrijven onderzoekt.
Een op de drie leidinggevenden twijfelt aan de meerwaarde van vrouwen in het bestuur. Slechts 5,8% van alle bestuursfuncties wordt ingenomen door vrouwen.
Jan Denys: ‘Werving en selectieprocessen focussen op competenties die voor de job relevant zijn. Laten we andere criteria meespelen, discrimineren we.’