Arbeidsreglement
Vorige

1 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Mag mijn baas mijn professionele mail lezen?

Wordt binnenkort de prikklok terug ingevoerd?

prikklok
Bedrijven moeten de arbeidstijd van hun werknemers registreren. Dat zegt het Europees Hof van Justitie. Betekent dit dat we binnenkort aan de inkom van elk bedrijf een prikklok terugvinden?

Bedrijven moeten dagelijks registreren hoelang werknemers werken, dat bepaalt een  arrest van het Europees Hof van Justitie van mei 2019. Gaan we hiermee terug in de tijd, of is het net wél een goede evolutie?

De focus van het arrest ligt niet op de werkgevers, maar op de Europese lidstaten die een systeem voor tijdsregistratie zullen moeten voorzien. Landen mogen zelf bepalen welk systeem. Hierbij mag men rekening houden met de specifieke kenmerken van een sector en een onderneming, zoals bijvoorbeeld de omvang.

Herintrede van de prikklok?

Op dit moment zijn werkgevers in België niet altijd verplicht om de dagelijkse arbeidstijd te registreren. Wordt de prikklok in de toekomst verplicht in alle ondernemingen? Neen, een registratiesysteem voor de gewerkte uren hoeft niet per se een prikklok of elektronisch tijdregistratiesysteem te zijn.

Als je werkt met een vast uurrooster en de gewerkte uren nog niet registreert, zal dit voor jouw bedrijf een grote impact hebben, aldus hr-expert Protime. Maar hr-dienstverlener Partena wijst erop dat het in België al langer verplicht was voor bedrijven om de uren te registreren van werknemers die werken in bepaalde specifieke arbeidsregimes met meer onregelmatige arbeidsroosters, zoals glijdende werktijden, flexijobs of deeltijds werk. Voor hen verandert er dus niets.

Overuren kunnen ook enkel verricht worden binnen een zeer strikt kader. Ook is het zo dat voor voltijdse werknemers alle toegepaste arbeidsroosters in het arbeidsreglement moeten worden opgenomen, ook al is de registratie van de arbeidstijd niet verplicht. Daarnaast bestaat er ook nog de wet op werkbaar en wendbaar werk, waardoor ondernemingen verplicht zijn om in het arbeidsreglement op te nemen hoe de arbeidsduur wordt gemeten en gecontroleerd.

Onze nationale rechtbanken zullen nu rekening moeten houden met het arrest van het Hof van Justitie bij de interpretatie van de Belgische bepalingen. De toekomst zal uitwijzen wat de impact van deze uitspraak in België op het arbeidsrecht zal zijn. Kris Peeters, Minister van Werk, heeft in een officieel persbericht gereageerd op het arrest. Uit dit arrest een verplichting afleiden voor elke Belgische werkgever om een prikklok te installeren, gaat voor hem te ver.

Prikklok, goed of slecht idee?

In de huidige maatschappij, waar de focus op de work-lifebalans steeds groter wordt, lijkt die tijdsregistratie een grote boosdoener. Als je moet prikken, kan je onmogelijk flexibel werken, toch? Niet noodzakelijk, want een prikklok is niet de enige oplossing. Tegenwoordig bestaan er al talloze online oplossingen voor het registreren van tijd. Zo kan je digitaal, mobiel en eender waar je bent werkuren registreren. Werk je van thuis, van op gezamenlijke workspaces of van op bureau, je kan altijd je uren registreren.

“Tijdregistratie via andere systemen dan tikklokken heeft de laatste jaren een enorme opmars gekend”, vertelt Peter s’Jongers, CEO van Protime. Uit onderzoek van Protime blijkt dat 4 op de 10 werknemers vragende partij is voor meer inzicht in de gewerkte tijd en overuren. “In de huidige maatschappij waar werk en privé steeds vaker onder druk komen te staan, eisen de werknemers meer flexibiliteit om zelf hun werk en privé te kunnen managen.

“Werknemers die systematisch overuren kloppen, maken kans om vroeg of laat tegen hun grenzen aan te lopen. Hun werk-privébalans is dan uit evenwicht omdat ze zichzelf niet de nodige tijd gunnen naast het werk. Meer inzicht in de gewerkte uren kan hen helpen om meer grip te krijgen op de werkdruk. Werknemers hebben er enkel bij te winnen: zo houden ze hun werk ‘werkbaar’”, aldus Peter s’Jongers, CEO van Protime.

(mr)

18 juni 2019
Anderen bekeken ook