Vrijwilligerswerk
Vorige

1 van 34

Volgende
Volgend artikel:

4 manieren om extra bij te verdienen

Word jij de nieuwe luisterheld bij Tele-Onthaal?

vrijwilliger 03
Vandaag werken 600 vrijwilligers in een beurtrol om 24/7 bereikbaar te zijn aan de telefoon of via chat. Maar de dienst heeft steeds meer mensen nodig. Jaarlijks krijgt het ruim 120.000 oproepen van mensen die er een luisterend oor zoeken. Alle lagen van de bevolking en leeftijden, en steeds vaker ook jongeren en jongvolwassenen.

Als vrijwilliger bij Tele-Onthaal ben je gemiddeld vier uur per week beschikbaar. Nieuwe vrijwilligers krijgen een basisopleiding van enkele maanden. Die trainingen vinden twee keer per jaar plaats in elke Vlaamse provincie.

Lees ook: Helpt vrijwilligerswerk je aan een job?

Voor wie?

Er is geen specifieke voorkennis of opleiding nodig voor de nieuwe vrijwilligers. In de opleiding die ze krijgen komen thema's zoals eenzaamheid, psychische problemen, crisissituaties en doorverwijzen aan bod. Er is ook stagebegeleiding aan gekoppeld onder de hoede van een mentor.

Je moet als kandidaat minstens 21 jaar oud zijn en je kunnen verplaatsen naar de Tele-Onthaal luisterpost, die in elke Vlaamse provincie aanwezig is. Al kunnen vrijwilligers intussen hun chats en telefoontjes deels via telewerk uitvoeren.

Tele-Onthaal zoekt, naar eigen zeggen, vooral mensen met een groot inlevingsvermogen, een open geest en de bereidheid om dus minstens één keer per week vier uur te bellen of te chatten.

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be

Kan je het verschil maken?

Dat zeker, stelt Jennifer Pots, woordvoerder van Tele-Onthaal. In totaal besteed je, volgens haar, ongeveer 200 uur per jaar aan vrijwilligerswerk, waarvan 130 uur aan gesprekken en 38 uur aan training, coaching en supervisie. “Dat betekent dat je jaarlijks 200 mensen kan helpen door als luisterend oor voor hen te fungeren.”

Extra: Wordt vrijwilligerswerk vergoed?

(William Visterin)

15 februari 2023
Anderen bekeken ook