Hoe vermijd je leeftijdsdiscriminatie op het werk?
Leeftijdsdiscriminatie is een van de minst besproken vormen van discriminatie in de samenleving. En toch komt het vaak voor. Vooral in de werkomgeving.
Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij zowat 7.500 medewerkers rond grensoverschrijdend gedrag. Kreeg vorig jaar 18,7 procent te maken met schreeuwende collega’s of leidinggevenden, dan ging het in 2019 - net voor de coronacrisis - om 23,1 procent.
Ook het aantal respondenten dat te maken kreeg met fysieke bedreigingen daalde: van 10 procent in 2019 tot 5,6 procent vorig jaar. “Een heel groot deel van de bevolking werkte toen van thuis uit. Vermits het aantal interacties tussen mensen drastisch daalde, heb je ook minder kans dat een collega uitvliegt, zowel verbaal als fysiek”, vertelt Marco Vandamme, preventieadviseur psychosociale aspecten bij Liantis.
Ruzie met een collega? Zo los je het op
Mensen in leidinggevende functies ervaren in verhouding vaker verbaal geweld. “Als leidinggevende zal je - vaker dan een gemiddelde medewerker zonder leidinggevende functie - je collega’s moeten aanspreken op bijvoorbeeld gebrekkig functioneren. Zulke gesprekken lopen niet altijd makkelijk. Daarnaast moet een leidinggevende ook vaak tussenkomen bij conflicten binnen het team.”
TEST: Hoe reageer jij wanneer je het volledig oneens bent met iemand?
(William Visterin)
3 juni 2022Leeftijdsdiscriminatie is een van de minst besproken vormen van discriminatie in de samenleving. En toch komt het vaak voor. Vooral in de werkomgeving.
Op de werkvloer durven de gemoederen soms hoog oplopen. Hoe reageer je best in een conflictsituatie met een collega?
Een plaagstoot tijdens het werk maakt de sfeer alleen maar jovialer en aangenamer. Maar wat als de plaagstootjes evolueren naar regelrecht pestgedrag?
We gaan met z’n allen door een moeilijke periode. “Door die onzekerheid kan de spanning oplopen en uitmonden in agressie...”
Niet elk Europees land staat even open voor mensen met een andere seksuele voorkeur ... Waar kun je als LGBT+ best aan het werk?
Gaat jouw bloed wel eens koken door een collega? Neem dan de tijd om af te koelen, want zo'n ruzie kan verstrekkende gevolgen hebben...
Iedereen krijgt weleens te maken met stressvolle situaties op het werk. Herken jij één van deze vijf?
Steeds vaker krijgen werknemers het gevoel dat ze slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Een op drie beweert hier ondertussen geconfronteerd mee te zijn. Het hoogste cijfer in tien jaar.
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!