Waarom elke werkdag pas om 10u zou moeten beginnen
Geloof het of niet, maar een werkdag zou nooit voor 10u mogen beginnen, en daar zijn zelfs nog wetenschappelijk verantwoorde redenen voor ook!
Wie in het weekend wat slaap wil inhalen na een zware werkweek en enkele uurtjes langer in bed blijft liggen, leeft op twee heel andere ritmes. En dan kun je lijden aan een social jetlag. Net als bij een gewone jetlag, die je hebt als je reist tussen bijvoorbeeld Zuid-Amerika en ons land, wordt ons lichaam gedwongen om in andere tijdzones te leven. De ene wordt gedicteerd door het werk, de ander door een wild nachtleven of romantische date met je wederhelft. Want dat uitslapen, is meestal een gevolg van de avond of de nacht ervoor.
Als je moeilijk slaap kunt vatten en niet goed kunt doorslapen, dan kun je ervan uitgaan dat je last hebt van een social jetlag. Zelfs al slaap je maar twee dagen uit en sta je de andere vijf dagen flink om zeven uur op, dan nog heeft je lichaam tijd nodig om zich aan te passen. En daarvoor is het weekend jammer genoeg te kort.
Wie niet elke avond op hetzelfde uur in bed kruipt en ’s morgens op hetzelfde uur opstaat, zal op den duur merken dat de kwaliteit van zijn of haar nachtrust vermindert. Dat kan uiteindelijk resulteren in een slaaptekort. Als dat lange tijd aanhoudt, en je dus een chronisch slaaptekort hebt, dan kan dat je gezondheid schaden. Zo blijkt uit onderzoek dat diabetes type 2, hart- en vaatziekten, overgewicht en depressie gelinkt zijn aan een chronisch tekort aan slaap.
Geen wonder dat de Wereldgezondheidsorganisatie het wereldwijde slaaptekort een epidemie voor de volksgezondheid noemt. Alleen al in Amerika is de helft van alle doodsoorzaken te linken aan véél te weinig slaap.
Wat het effect van zo’n social jetlag is op je lichaam, hangt af van hoe groot het verschil is tussen de twee tijdzones. Uit onderzoek blijkt dat elk uur aan social jetlag de kans op hart- en vaatziekten met maar liefst elf procent doet stijgen. Bovendien ben je in een slechtere bui, voel je je slaperig en compleet uitgeput. Het ideale medicijn om gezondheidsproblemen de kiem in te smoren is dus een regelmatig slaapschema.
Bovendien is een goede en consequente slaaproutine ook belangrijk voor de mentale gezondheid. Volgens slaapexperts van Harvard is het zelfs zo dat een mens met een glas of twee te veel op beter presteert dan iemand die te weinig slaapt. Met dat in je achterhoofd heb je geen excuus meer om in het weekend of op een vrije dag lekker lang te snoozen.
Lees ook: 7 manieren waarop jouw baas je slaaptekort kan voorkomen
(dt/em) - Bron: MT
11 september 2020Geloof het of niet, maar een werkdag zou nooit voor 10u mogen beginnen, en daar zijn zelfs nog wetenschappelijk verantwoorde redenen voor ook!
Ben jij iemand die je maar beter gerust laat ’s ochtends? Met deze 6 tips dartel je naar het werk!
Fitte medewerkers zijn niet alleen productiever en scherper, ze maken ook minder fouten en zijn minder vaak afwezig. En een goede nachtrust begint op kantoor!
Ook al brengen we een derde van ons leven al slapend door, toch besteden we er niet zo gek veel aandacht aan. Dat is wel aan het veranderen...
Wanneer andere mensen naar bed gaan, vertrekken sommigen naar het werk. Ze krijgen daarvoor vaak een hoger loon, maar er kleven best wat nadelen aan.
Schiet je weleens wakker omdat je een mail naar je collega bent vergeten te sturen? Dan lijd je misschien aan ‘semi-somnia’, een ongezonde slaapstoornis.
Het is een fabeltje dat sommige mensen aan 5 uur slaap per nacht voldoende hebben.
Het lukt slechts weinig mensen om (deftig) te slapen tijdens een vlucht. Tegelijk zijn veel passagiers bereid om er extra voor te betalen.
Wat je functie ook is, binnen Zorggroep UPC Duffel wordt je mening serieus genomen. Dat merken verpleegkundige Allen en sociotherapeut Katrien elke dag.