Welk loon krijg je voor een feestdag?
België kent ieder jaar tien officiële feestdagen. Werknemers krijgen dan wel hun gebruikelijke loon uitbetaald. Wat zijn de regels?
In principe mag er op een feestdag niet gewerkt worden, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.
Wie mag werken op een feestdag?
De inhaalrust moet in principe toegekend worden binnen de 6 weken na de feestdag. Sectoraal kan hiervan wel afgeweken worden.
Voor het werk op een feestdag krijg je dus je normale loon in verhouding tot je prestaties. Voor overuren op een feestdag krijg je een loontoeslag van 100 %. In veel sectoren krijg je nog extra vergoedingen, ook al gaat het niet om overwerk.
(mr)
20 juli 2019België kent ieder jaar tien officiële feestdagen. Werknemers krijgen dan wel hun gebruikelijke loon uitbetaald. Wat zijn de regels?
Wanneer je vakantie kan nemen, hangt af van de sector en van de onderneming waarin je werkt.
Ben je een van de weinige ‘gelukkigen’ die in de herfstvakantie moeten werken? Probeer er de voordelen van in te zien, want die zijn er meer dan je denkt.
Paraat staan tijdens de feestdagen: die eer laten veel collega’s liever aan zich voorbijgaan. Toch werken andere mensen wél. Hierover 4 fundamentele vragen ...
Met de feestdagen lijkt het wel of iedereen thuis zit en jij de enige bent die moet gaan werken. Maar als de kat van huis is, dansen de muizen …
De arbeidsduur mag volgens de arbeidswet niet meer dan 38u per week en 8u per dag bedragen. Hoe het exact in elkaar zit lees je hier.
9 mei: een dag zoals een ander. Voorlopig toch nog, want de geruchten doen de ronde dat het een officiële feestdag zou worden...
In principe mag een werknemer niet werken op een feestdag. Alleen wanneer werken op zondag is toegestaan, kan er van dit verbod worden afgeweken.
Uit een recent onderzoek blijkt dat we steeds vaker onze vaste job, opleiding of pensioenuitkering combineren met een bijverdienste.