Collega's
Vorige

1 van 599

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Woke 20'ers clashen met botte 50'ers op de werkvloer

Woke 20'ers clashen met botte 50'ers op de werkvloer
Elke dag samenwerken met de meest uiteenlopende persoonlijkheden kan soms al een hele uitdaging zijn, zeker als er ook nog eens een generatiekloof tussen zit. Ook het woke denken en een verschillende kijk op “werken” kan voor irritatie en rollende ogen zorgen… Toch kunnen we best wel van elkaar leren.

De jeugd van tegenwoordig

Generatiekloven zijn van alle tijden. Wie ooit zelf jong was, kan het zich vast nog wel herinneren: de “jeugd” zou het wel even anders aanpakken dan die “ouderen”. Ook nu lijkt het alsof de jongere generatie compleet andere normen en waarden heeft dan de oudere, ook op het werk.

Daar durft het soms wel eens - al dan niet subtiel - te botsen tussen de zelfbewuste, woke twintigers en de zelfverzekerde vijftigers die door hun levenservaring al heel wat watertjes hebben doorzwommen. Een botsing tussen beschavingen? Niet echt, de verschillende generaties staan gewoon heel verschillend in het leven.

Gen X + Gen Y + Gen Z = samen sterk!

Botsing 1: het werk

De tijd dat je plichtsbewust 40 jaar of langer bij dezelfde baas werkte en vooral gefocust was op geld verdienen en sparen, ligt bij de huidige generatie wel wat anders. Vooral voor de twintigers (Generatie Z) - en in mindere mate de Millennials (Generatie Y) - komt het werk niet langer standaard op de eerste plaats in hun leven.

Zij zoeken vooral een gezond evenwicht tussen werk, gezin en hobby’s. Het liefst bepalen ze zelf hun werktijden; niet onlogisch nu ze tijdens de coronacrisis het hybride of asynchroon werken hebben ontdekt. De ochtendrush naar de prikklok en de geestdodende file terug naar huis is voor hen niet de ideale manier van werken en leven.

Deze houding kan soms wel botsen met de vijftigers voor wie van 9-tot-5 hard werken op kantoor een vanzelfsprekendheid is. Toch hoeft er geen botsing te zijn: jongeren willen best wel hard werken en zich bewijzen, al is het dan wel volgens hun voorwaarden. Die prestatiedruk weegt wel wat door, daar is het hoge aantal burn-outklachten bij twintigers een jammerlijk gevolg van.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

Botsing 2: omgaan met elkaar

Van Zwarte Piet tot zeurpiet: het woke denken heeft ongetwijfeld voor heel wat ergernissen en verhitte discussies gezorgd tussen de verschillende generaties. Wat in de jaren zeventig of tachtig nog grappig was, is nu niet altijd meer te verantwoorden, tenminste als het van de woke twintigers afhangt. Zij zijn erg gevoelig voor racisme, discriminatie, grensoverschrijdend gedrag en sociaal onrecht.

Op zich een mooie zaak, al botst het vaak wel eens met de houding van de oudere generatie die zich vooral ergert aan het moraliserend vingertje en de onbegrijpelijke cancelcultuur.

Lees ook: Wat vinden Gen Z en millennials belangrijk op het werk?

En nu?

Ondanks de generatiekloof en de bijbehorende frictie kunnen we best wel van elkaar leren. Begrip komt van twee kanten: door met een open blik zonder oogkleppen en rancune te luisteren naar elkaars argumenten zul je merken dat iedereen zijn of haar waarheid heeft.

Een andere werkmethode of manier van denken hoeft niet altijd negatief te zijn, zolang de resultaten er maar niet onder lijden. Iedereen is trouwens ambitieus op zijn of haar manier. Ook kunnen ouderen én jongeren vaak verrassende inzichten hebben die het leven en het werk aangenamer maken. Weet vooral dat iedereen ooit jong is geweest… en (hopelijk) ooit oud zal worden.

Extra: Welke professionele skills hebben Gen Z’ers (nog) niet?

(fd)

24 mei 2023
Anderen bekeken ook