Is er nog wel werk in de bouwsector?
Of er nog werk is in de bouwsector? Absoluut. Er is helaas weinig doorstroming van jonge afgestudeerden met stielkennis. Komt daar nog verandering in?
Een wegenwerker kan dus zowel een stratenmaker als asfalt- en betonwegenbouwer zijn. Het gaat zowel om werk met de hand als met machines.
Een job als wegenwerker is niet voor doetjes. Het is een fysiek zware job, vaak in weer en wind. Bovendien werken wegenwerkers soms ’s nachts en tijdens weekends om de verkeershinder te beperken. De verplaatsingen naar het bouwterrein en moeilijke werkomstandigheden zorgen ervoor dat werkgevers moeilijk kandidaten vinden voor dit beroep.
Ontdek: De top 10 knelpuntberoepen van dit moment
De job vereist daarnaast ook enige scholing of ervaring, al is het maar om met de bouwmachines te kunnen omgaan. Er wordt vaak in teams gewerkt waarbij werknemers in staat moeten zijn om elkaar te vervangen. Bijkomend vormt het gebrek aan een rijbewijs een remmende factor om vacatures ingevuld te krijgen. Verder speelt ook de taalproblematiek mee, zoals de vereiste kennis van één van de landstalen.
CHECK: 3 feiten over jobs in de bouw
De wegenwerker is qua knelpunt-gehalte aan een opmerkelijke opmars bezig. In de lijst van VDAB van 2015 met alle knelpuntberoepen stond de wegenwerker zelfs niet vermeld als knelpunt. In 2018 maakte hij opnieuw zijn opwachting in de algemene lijst van alle knelpuntberoepen, en vandaag haalt hij dus de top 10.
In deze top 10 staan met de werfleider en calculator bouw overigens ook nog andere pure bouwberoepen. Al zijn die 2 jobs intussen al een vaste waarde in de top 10.
Lees ook: Hoeveel verdien je in de bouwsector?
Extra: Wie heeft recht op een knelpuntpremie?
(William Visterin) - Bron: VDAB 2024
17 februari 2024Of er nog werk is in de bouwsector? Absoluut. Er is helaas weinig doorstroming van jonge afgestudeerden met stielkennis. Komt daar nog verandering in?
Ruim 1 medewerker op 20 heeft in ons land af te rekenen met pestgedrag. Maar hoe zit dat in een sector als de bouw?
Thuiswerk zit in de lift, en dat in alle sectoren. Ook in de bouwsector kan je thuiswerken, maar uiteraard niet altijd en overal. Geen thuiswerk op de bouwwerf, maar toch...
De bouwsector kampt al jaren met personeelstekorten. Kan duaal leren - de schoolbanken afwisselen met praktische ervaring op de werf - een oplossing bieden?
Welke jobs duiken allemaal in de knelpunt-top 10 op?
Daar waar de bouwsector met zijn onzekere prijzen en bevoorrading door een turbulente periode gaat, is er inzake jobs één zekerheid: de nood aan mensen.
Met ruim 40 knelpuntberoepen is de bouwsector een knelpuntsector op zich...
Jobstudenten verdienen meer in de bouw. Maar er is een keerzijde, want het verhoogde uurloon schiet zijn doel volledig voorbij
In de bouwsector is haast elke job een knelpuntberoep. En daar zijn er recent nog twee nieuwe bijgekomen: de rioollegger en de bodemonderzoeker.