Carrière
Vorige

1 van 1155

Volgende
Volgend artikel:

Waarom jij je werk maar niet gedaan krijgt

Wie wil erfgoed nog restaureren?

“Je kunt iets slechts één keer restaureren”, aldus Pieter De Poorter, gedelegeerd bestuurder van Group Monument, dat benaderd werd voor de heropbouw van de Notre-Dame.
Van de Brusselse Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele tot het stadhuis van Antwerpen. Van Nederland tot Vietnam. Allemaal bouwwerken en projecten die door Group Monument uit Ingelmunster onder handen zijn genomen. “De glorie van het verleden herstellen is onze passie”, vertelt Pieter De Poorter van Group Monument, dat ook benaderd werd voor de heropbouw van de Notre-Dame in Parijs.

De geschiedenis van Group Monument gaat terug tot in 1886. “In die tijd had elk dorp, naast een pastoor en een dokter, ook een aannemer en een metser. In Ingelmunster was de lokale metser Albéric Vanderkerckhove. Na de eerste wereldoorlog kreeg hij de geuzennaam ‘kerkenbouwer’. Hij was namelijk de man die de Lakenhalle en de Sint-Maartenskathedraal van Ieper gerestaureerd heeft, die door de bombardementen zwaar beschadigd waren”, zegt Pieter De Poorter, gedelegeerd bestuurder van Group Monument.

In de jaren 80 nam zijn vader het bedrijf Vandekerckhove over, waarbij hij diverse expertises samenbracht. “Vandaag telt ons bedrijf 650 medewerkers met specialisatie in onder meer restauratie, renovatie en nieuwbouw. We zijn geen traditioneel bouwbedrijf en zien onszelf als buitenbeentje. Maar dan één met een grote liefde voor erfgoed waarvan een tijdloze schoonheid uitgaat.”

Notre-Dame

De instroom van het juiste vakmanschap is vandaag geen sinecure. Zeker niet als je weet dat er binnenkort een hele generatie vakmensen bij Group Monument op pensioen gaat. “We zoeken in de eerste plaats mensen die gepassioneerd zijn door hun vak”, vertelt De Poorter. “Wij kunnen hen een job aanbieden die garant staat voor beroepstrots en zelfontwikkeling. Het eindresultaat van onze restauratiewerken is iets dat de tijd trotseert. Kijk maar naar onze realisaties zoals de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel, het kasteel van Alden Biesen, het stadhuis van Antwerpen, de Raad van State in Den Haag of de Kathedraal Notre-Dame van Saigon (Ho Chi Minh). Dat zijn projecten die je graag op je palmares schrijft.”

Klopt het dat Group Monument ook voor advies gevraagd werd voor de heropbouw van de Notre-Dame in Parijs? “We werden inderdaad benaderd. Maar het is nog te vroeg om een duidelijk antwoord te geven op hoe dat dossier verder evolueert.”

Nieuwbouw

Pieter De Poorter benadrukt hoe belangrijk precisie is in wat zij doen. “Je kunt iets slechts één keer restaureren. Doe je het fout, dan breng je onherstelbare schade toe. Verantwoordelijkheidszin, rentmeesterschap en een streven naar excellentie zijn dan ook cruciale competenties in onze branche. Wat men ons toevertrouwt, willen wij in een betere staat achterlaten dan waarin het ons gegeven werd. Die houding typeert onze medewerkers.”

Hoewel de core business van Group Monument restauratie en renovatie is, hebben ze ook ervaring op het vlak van nieuwbouw. “Nieuwbouwprojecten bieden ons de gelegenheid om nieuwe kennis op te doen. En ook al zijn we gedreven om de schoonheid van het verleden te vrijwaren, we willen eveneens helemaal mee zijn met toekomstgerichte technieken. In heel wat projecten komt trouwens onze expertise op het vlak van restauratie, renovatie en nieuwbouw samen. Het Cera-hoofdkantoor in Leuven is daar een goed voorbeeld van.”

Bestemming voor kerken

Ook wanneer we het hebben over de herbestemming van heel wat kerken in Vlaanderen, flakkert bij Pieter De Poorter de liefde voor het erfgoed op. “Wij verwelkomen initiatieven waarbij kerken een nieuwe bestemming krijgen. Die prachtige gebouwen werden in het verleden gebouwd om mensen samen te brengen. We kunnen die functie behouden door ze bijvoorbeeld zoals in Wielsbeke in te richten als een bibliotheek.”

Erfgoed koesteren is volgens De Poorter enorm belangrijk, niet alleen omwille van de tijdloze schoonheid ervan, maar ook omwille van de socio-economische troef die het ons biedt. “Als steden zoals Gent en Brugge vandaag zo in trek zijn, dan is het omdat hun erfgoed in ere werd gehouden.”

Nathalie Dirix

1 oktober 2019
Anderen bekeken ook