Vakopleidingen bouw en techniek doen het uitstekend
Vaak volgeboekt en veel interesse. Dat kan je zeggen over de meeste praktijkopleidingen. Van elektriciteit en koeltechniek tot thuisbatterijen en hout.
Ook bij Bouwunie merken ze een mentaliteitswijziging. “De slinger slaat nu vaak te ver door, zowel qua werkomstandigheden als arbeidsvoorwaarden. Mensen verwachten vaak meer voor minder werk”, oppert Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
“Een gezonde werk-privébalans is belangrijk, begrijp me niet verkeerd. En bovendien zijn de meeste bouwbedrijven echte familiebedrijven die oog hebben voor het gezinsleven van hun medewerkers”, voegt hij eraan toe.
Lees ook: 3 feiten over jobs in de bouw
Bovendien wil hij niet veralgemenen. “Er zijn zeker nog genoeg mensen die bijvoorbeeld wel eens langer willen werken. Alleen is het grote probleem voor werknemers dat de huidige arbeidswetgeving dit nauwelijks toelaat. Daarom vragen wij al langer om die te versoepelen, zodat wie wil werken, dat ook kan doen”, stelt hij.
En wat met het zware werk? “Dat fysieke aspect hoort er, in bepaalde jobs zoals metser of dakwerker, natuurlijk bij. Bovendien valt het niet meer te vergelijken met 15 of 20 jaar geleden. In de bouw doen heel wat nieuwe technologieën en innovaties hun intrede, van drones tot robots tot exoskeletten die het lichaam ontlasten.”
Wil jij werken in de bouw? Bekijk het huidige vacatureaanbod
(William Visterin)
24 mei 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Vaak volgeboekt en veel interesse. Dat kan je zeggen over de meeste praktijkopleidingen. Van elektriciteit en koeltechniek tot thuisbatterijen en hout.
Niet enkel leidinggevende functies staan in de top 10 van arbeiders met het hoogste gemiddelde loon. Ook jobs zoals isoleerder en boormeester duiken op ...
Daar waar de bouwsector met zijn onzekere prijzen en bevoorrading door een turbulente periode gaat, is er inzake jobs één zekerheid: de nood aan mensen.
De sectoren bouw, IT en horeca kennen veel vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen. “Quasi alle bouwberoepen zijn knelpuntberoepen.”
Werken in de bouwsector is niet meer zoals 20 jaar geleden. En ook de schaarste aan arbeidskrachten lijkt ongezien. Deze 3 trends maken anno 2022 de dienst uit.
Naast een correct loon kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden je ook heel wat arbeidsvreugde opleveren. Kun je hierover onderhandelen en hoe pak je het aan?
Bouw creëert 7% van alle private tewerkstelling in ons land. Een belangrijke sector, met heel wat (knelpunt)beroepen. Maar ook een sector die sterk innoveert...
Kan je door ziekte of door een ongeval niet gaan werken? Dan heb je recht op gewaarborgd loon.
De kans is groot dat je tijdens het sollicitatieproces een aantal tests zult moeten ondergaan. Deze tips geven jouw IQ alvast een snelle boost.