Kan je bij thuiswerken overuren betaald krijgen?
Hoe zit het met overuren als telewerker? Kun je betaald worden voor overwerk als je van thuis uit werkt?
Uit cijfers van Attentia blijkt dat vóór de coronacrisis het aantal geregistreerde telewerkprestaties bij bedienden en kaderleden op 3 tot 5 procent van alle gepresteerde uren lag. Toch was telewerk in bedrijven niet altijd structureel geregeld en werd het dus niet overal correct geregistreerd.
COVID-19 heeft telewerk voor veel bedrijven in een stroomversnelling gebracht. “De recente ervaringen en de vrees voor een nieuwe quarantaine stimuleren bedrijven om in te zetten op een meer doordacht en gedragen thuis- of telewerkbeleid”, stelt Mirabel Hoys van Attentia vast. Toch mogen we, zo benadrukt zij, niet blind zijn voor de menselijke uitdagingen die telewerk met zich meebrengt. Ze soms enkele aandachtspunten op.
De plotse overschakeling naar thuiswerk heeft bij veel medewerkers een extra psychosociale belasting veroorzaakt. Een gebrek aan steun van collega’s, het vervagen van rollen en verantwoordelijkheden, een tekort aan feedback en erkenning … “Sommige medewerkers hebben zelfs de neiging om thuis langer te werken, omdat ze willen tonen dat ze effectief een meerwaarde hebben geleverd. Dit alles veroorzaakt onnodig veel extra stress.”
Lees ook: Belgen werken thuis één uur langer
Bovendien brengt remote leadership, het aansturen van medewerkers op afstand en dus op basis van vertrouwen en output, extra uitdagingen met zich mee voor leidinggevenden. “Ook de connectie met de collega's en het bedrijf is moeilijker vanop afstand.”
Lees ook: 5 must haves van de virtuele leidinggevende
Ook lichamelijke factoren spelen een rol. Denk maar aan een werkplek thuis die ergonomisch niet voldoet en op termijn tot ernstige problemen zoals rugklachten kan leiden. “Thuis ontbreekt vaak ook de beweging die medewerkers meer hebben wanneer ze naar kantoor komen. Stilzitten kan eveneens grote gevolgen hebben voor de gezondheid”, stelt zij.
“Wie thuiswerk structureel wil invoeren, moet daarom niet alleen aan de wettelijke verplichtingen denken, maar ook aan andere factoren die een invloed hebben op het welzijn en de motivatie van medewerkers.”
E-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier (pdf)
Telewerken is eigenlijk al niet meer weg te denken. We gaan er volop in mee, maar toch is het cruciaal om eens stil te staan bij onze huidige en toekomstige manier van werken. Maakt telewerken ons productiever? Voelen we ons hierdoor gelukkiger? Zijn we nog voldoende geconnecteerd met ons bedrijf? Om antwoorden te krijgen op deze vragen, lanceerden Synergics en Attentia een marktonderzoek over telewerken. Heb je zin om ook jouw waardevolle input te geven? Het duurt maar zeven minuten. Respondenten ontvangen als eerste inzicht in de resultaten.
Beantwoord snel de vragenlijst op www.attentia.be/onderzoektelewerk
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine
Hoe zit het met overuren als telewerker? Kun je betaald worden voor overwerk als je van thuis uit werkt?
Een virtuele vergadering kan je helemaal uitputten. Gelukkig kun je die vermoeidheid aanpakken met enkele simpele trucjes!
Zowel werknemers als werkgevers zien een overwegend positief effect van thuiswerken op de productiviteit.
Minder onderweg, mensgericht hybride werken, slimmer en groener: dat zijn de drie pijlers van het Charter Baanbrekende Werkgever.
Een deel van de werknemers is ontevreden over hun werkplek thuis, en verwacht van hun werkgever dat zij investeren in een ergonomische thuiswerkomgeving
De coronacrisis gaf thuiswerken dan wel een boost, niet iedereen beschikt over een aparte bureauruimte in huis. Dan is een tuinkantoor een mogelijke oplossing.
Lockdown = thuiswerken. Weg woon-werkverkeer dus. Maar wat deed de Belg met die plotse extra vrije tijd?
De kans is groot dat er na de coronacrisis meer van thuis gewerkt zal worden, maar niet elke dag. Hybride werken, dat is dé toekomst.
Te laat, te laat! Kom jij ook altijd te laat? Werk dan de oorzaken weg en je bent weer overal op tijd! Jobat geeft 7 praktische tips ...