Hoe stel ik een goede e-mail op?
Iedereen heeft zo zijn eigen manier van communiceren op de elektronische snelweg: zonder of met aanspreking, in goed Nederlands of een chattaaltje, lang of kort, met of zonder bijlage.
Omdat het onmogelijk is om alle informatie te verwerken, raken we gefrustreerd. Als we een propvolle inbox hebben doorworsteld, vragen we ons dikwijls af: waren al die mailtjes al die aandacht wel waard? Onderzoek door communicatietrainer Gunnar Michielssen en zijn team wees uit dat ongeveer 20 procent van alle bedrijfsinterne mails volstrekt irrelevant zijn.
Mensen voelen zich gegijzeld door hun elektronische post. Werknemers laten hun werk leiden door de nieuwe inkomende berichten en verliezen zo de controle over hun werkdagen. Volgens arbeidspsychologen leidt dit tot stress en een directe daling van de arbeidsvreugde.
De Amerikaanse autoriteit Linda Stone maakt zelfs gewag van een nieuwe aandoening: e-mail apnea. Kenniswerkers zouden volgens haar onbewust stoppen met hun regelmatige ademhaling als ze hun mails behandelen.
Extreem verslavend is de BlackBerry, waarmee de klok rond berichten verstuurd en gelezen kunnen worden. “Daar zijn al behoorlijk wat huwelijken aan kapotgegaan”, meent Gunnar Michielssen. In de VS spreekt men zelfs al over ‘BlackBerry-wezen’: kinderen die zich verwaarloosd voelen omdat hun ouders méér aandacht hebben voor hun BlackBerry dan voor hen. Er gaat zelfs het verhaal van een kind dat zo wanhopig werd dat het het speeltje van mama en papa door het toilet spoelde.
24 november 2009Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Iedereen heeft zo zijn eigen manier van communiceren op de elektronische snelweg: zonder of met aanspreking, in goed Nederlands of een chattaaltje, lang of kort, met of zonder bijlage.
'Operatie Lastpost' bevrijdt organisaties en bedrijven van de rampzalige effecten van overdreven, slordig en inefficiënt e-mailgebruik. Gunnar Michielssen, de geestelijke vader van het project, geeft enkele praktische tips...
E-mail is niet meer weg te denken, hoewel het je serieus op de heupen kan werken. Zeven gewoontes zijn ronduit ergerlijk.
Om jongeren kennis te laten maken met hun organisatie, hanteert FOD Financiën een originele aanpak: een fiscaal rollenspel.
Om een ziekenhuis vlot te laten functioneren, is een goede IT-infrastructuur essentieel. Dat betekent veel meer dan computers of softwareontwikkeling.
Een jaar na het ‘recht op deconnectie’ worden nog 6 op de 10 Vlamingen buiten de werkuren gecontacteerd door hun leidinggevende...
Voor jongeren is het aanbieden van maaltijdcheques van doorslaggevend belang bij het wel of niet aannemen van een job… en daar hebben ze een goede reden voor.
Het aantal woon-werkongevallen is de laatste jaren in stijgende lijn. Vooral ‘s ochtends kun je maar best uit je doppen kijken op de weg...
Cathérine en Khalid gaan de uitdaging van Günter aan om een technische storing bij een bus op te lossen. Challenge Accepted!