Hebben deeltijdse werknemers recht op 10 feestdagen per jaar?
Voltijdse werknemers hebben recht op 10 feestdagen per jaar, maar dat geldt niet altijd voor deeltijdse werknemers. Een overzicht ...
Dit is zo voor verschillende sectoren waar werken op zondag het gevolg is van de activiteit die uitgeoefend wordt of van de wijze waarop prestaties en arbeid moeten verricht worden. Werk je bijvoorbeeld in de horeca, de gezondheidszorg, in een transportonderneming of een reisagentschap, dan mag je op zondag en dus ook op een feestdag werken.
Ook in de distributiesector mogen werknemers op zondag (en dus ook op een feestdag) werken. Daar bestaat er een waaier aan mogelijkheden: volledige dagen werken, enkel op zondagochtend, alle zondagen van het jaar of een beperkt aantal. We denken dan aan bakkerijen, slagerijen of bloemenwinkels.
In badplaatsen en erkende toeristische centra bestaan nog bijkomende mogelijkheden om personeel op zondag of op een feestdag tewerk te stellen in kleinhandelszaken en kapsalons. Voor deze bedrijven is het eigenlijk maar enkele zondagen (of feestdagen) per jaar verboden om personeel tewerk te stellen.
In de zogenaamde ‘seizoensgebonden’ bedrijven is werken op zondag en feestdagen toegestaan op piekmomenten. De fruitpluk en groenteconservenfabrieken zijn hier voorbeelden van.
Voor werknemers jonger dan 18 jaar gelden meer beperkingen. Zij mogen alleen werken onder strikte voorwaarden, bijvoorbeeld bij dringend werk of een ongeval. Uitzonderingen bestaan ook bij bijvoorbeeld sportmanifestaties, voor acteurs en in bepaalde periodes in kapsalons en toeristische centra.
Waar er gewerkt mag worden op een zondag, is het ook mogelijk te werken op een feestdag. Werken op een feestdag geeft op zich echter geen recht op een premie of een loontoeslag, tenzij dat anders is overeengekomen in de sector (paritair comité) of het bedrijf waar je werkt, of in je individuele overeenkomst.
Presteer je overuren op een zondag, dan heb je uiteraard wel recht hebt op een toeslag. Wie werkt op een feestdag heeft ook recht op betaalde inhaalrust.
EXTRA: Welk loon krijg je voor een feestdag?
(it)
20 december 2019Voltijdse werknemers hebben recht op 10 feestdagen per jaar, maar dat geldt niet altijd voor deeltijdse werknemers. Een overzicht ...
Voor wie nu al bezig is met z’n vakantieplanning op te maken, hebben we goed nieuws: ook dit jaar kan je werkgever jou extra bijkomende vakantiedagen geven.
De arbeidsduur mag volgens de arbeidswet niet meer dan 38u per week en 8u per dag bedragen. Hoe het exact in elkaar zit lees je hier.
Met de feestdagen lijkt het wel of iedereen thuis zit en jij de enige bent die moet gaan werken. Maar als de kat van huis is, dansen de muizen …
Kan je werkgever je vragen om op die dagen te komen werken en word je dan meer betaald?
9 mei: een dag zoals een ander. Voorlopig toch nog, want de geruchten doen de ronde dat het een officiële feestdag zou worden...
Paraat staan tijdens de feestdagen: die eer laten veel collega’s liever aan zich voorbijgaan. Toch werken andere mensen wél. Hierover 4 fundamentele vragen ...
België kent ieder jaar tien officiële feestdagen. Werknemers krijgen dan wel hun gebruikelijke loon uitbetaald. Wat zijn de regels?
Werkgevers beleven turbulente tijden, maar qua vacatureaanbod valt het vandaag nog mee. Vooral de vaste job lijkt het nog behoorlijk goed te doen.