Vrijwilligerswerk is aanloop naar écht werk
Dagelijks steken duizenden Limburgse vrijwilligers de handen uit de mouwen. Een inzet die het hart van onze samenleving elke dag opnieuw zichtbaar maakt.
Er zijn heel wat goede redenen om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Zo kun je je talenten in een ontspannen sfeer verder ontwikkelen, leer je makkelijk nieuwe mensen kennen, doe je heel wat sociale vaardigheden op en verzamel je relevante ervaring waarmee je gegarandeerd zult scoren op je eerstvolgende sollicitatiegesprek.
Bovendien vergroot vrijwilligerswerk je zelfvertrouwen en geeft het jou een instant geluksgevoel wanneer je mensen kunt helpen. Reden te meer dus om je uit vrije wil te engageren als vrijwilliger bij een vereniging of organisatie.
Extra: Daarom is vrijwilligerswerk een plus op je cv
In principe mag iedereen als vrijwilliger aan de slag, op voorwaarde dat je minstens 15 jaar bent en de eerste twee schooljaren van het secundair onderwijs met succes beëindigd hebt. Je hoeft zelfs niet eens de Belgische nationaliteit te hebben om je in België als vrijwilliger te engageren. Zolang je maar afkomstig bent uit een land van de Europese Unie of een geldige verblijfsvergunning hebt.
Daarnaast zijn er nog een aantal uitzonderingen op de regel waarbij je een specifieke goedkeuring nodig hebt.
Je tijdens je werkloosheid engageren als vrijwilliger is een prima idee. Hou er wel rekening mee dat - wanneer je een werkloosheidsuitkering ontvangt van de RVA – je dat op voorhand moet melden.
Dit doe je door het formulier C45B te laten invullen door de vereniging of organisatie waar je aan de slag gaat. Met dat ingevulde document gaat de RVA, de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen of de vakbond na of het wel of niet toegestaan is om tijdens de afgesproken uren bepaalde taken als vrijwilliger uit te voeren.
Een leefloon ontvangen en toch nog als vrijwilliger werken? Het kan, op voorwaarde dat je hiervoor expliciete toestemming krijgt van je persoonlijke beheerder bij het OCMW. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je je leefloon zult verliezen.
Vrijwilligerswerk kan je tijdens je ziekte of invaliditeit uit het sociale isolement halen en je levenssituatie aangenamer maken. Vergeet hierbij vooral niet om een schriftelijke toelating te vragen aan de adviserend geneesheer van je ziekenfonds (en dus niét aan je huisdokter!).
Na je dagdagelijkse professionele bezigheden als ambtenaar kan vrijwilligerswerk een welgekomen en leuke afwisseling zijn. Hoewel je in theorie hiervoor eerst toestemming moet vragen aan je overste, gebeurt dat in praktijk steeds minder. Wie met een gerust gemoed aan zijn of haar vrijwilligersopdracht wil beginnen, plant dus best eerst een kort gesprekje in met de overste op kantoor.
Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen asielzoekers die een leefloon krijgen en asielzoekers die in een opvangcentrum wonen. Krijgt de vluchteling een uitkering van het OCMW, dan moet hij of zij hiervoor eerst toestemming vragen aan de persoonlijke beheerder. Woont de vluchteling in een opvangcentrum, dan geeft de verantwoordelijke van het opvangcentrum al dan niet de goedkeuring hiervoor.
Ontdek: Helpt vrijwilligerswerk je aan een job?
Wie door het aanbod aan vacatures bladert kan de indruk krijgen dat bijna elke vereniging of organisatie in België graag beroep wil doen op gemotiveerde vrijwilligers. Toch is dat niet zo. Volgens de Vrijwilligerswet komen alleen organisaties of verenigingen die geen winst nastreven hiervoor in aanmerking.
Een ambitieuze bedrijfsleider met chronisch personeelsgebrek of een overwerkte zelfstandige die wat extra hulp zoekt, kan dus niet zomaar wat enthousiaste vrijwilligers optrommelen. Daarnaast kan het ook alleen maar in georganiseerd verband, m.a.w. de organisatie of vereniging moet dus officieel uit minstens 2 personen bestaan.
Tip: ga je graag uit maar wil je zo weinig mogelijk geld uitgeven? Heel wat evenementen en festivals doen beroep op vrijwilligers! Zo kun je zowel backstage als frontstage genieten en deel uitmaken van de feestvreugde zonder een duur ticket te moeten betalen. Een unieke ervaring en zeker een win-win!
Veel plezier!
Check: Wordt vrijwilligerswerk vergoed?
(fd)
30 augustus 2023Dagelijks steken duizenden Limburgse vrijwilligers de handen uit de mouwen. Een inzet die het hart van onze samenleving elke dag opnieuw zichtbaar maakt.
Een derde van het personeel dat in een vzw betaald aan het werk is, begon daar ooit als vrijwilliger. Vrijwilligers hebben sowieso een streepje voor!
Sinds 1 april 2019 steekt de vrijwilligersverzekering in een nieuw jasje. Maar wanneer ben je eigenlijk verzekerd als vrijwilliger, en wanneer niet?
Als je vrijwilligerswerk doet, laat je je goed hart zien. Dat klinkt logisch. Dat het je carrière ook een boost kan geven, is gewoon mooi meegenomen, toch?
Protime geeft elke werknemer jaarlijks 1 dag om vrijwilligerswerk te doen, en ook Telenet moedigt haar personeel aan om zich in te zetten voor een goed doel.
Lijkt een carrièreswitch in een andere sector voor jou een mission impossible? Met het juiste actieplan ligt die nieuwe toekomst helemaal voor je open...
Krijg je keuzestress bij het kiezen van je ultieme droomjob? Met de juiste vragen en eerlijke antwoorden kies je gegarandeerd de job die het best bij je past!
Vooraleer je als vrijwilliger start, moet je van de organisatie volgende informatie ontvangen ...
Bij vrijwilligerswerk is het niet verboden om een vergoeding te krijgen voor het werk dat je verricht. We zetten alle kostenvergoedingen voor je op een rij...