Levert harder werken meer loon op?
"Mijn luie collega krijgt een salarisstijging en ik niet, dat is toch niet logisch!" Waarschijnlijk heb je nog gelijk ook.
Bij de negentig jaar durende studie werden 1528 Amerikanen betrokken. Psycholoog Lewis Terman, verbonden aan de universiteit van Stanford, volgde deze groep op vanaf 1921. Terman zelf overleed in 1956, maar zijn project werd overgenomen door andere onderzoekers.
Het zijn twee van zijn opvolgers – de professoren Howard Friedman en Leslie Martin van de universiteit van Californië – die nu de conclusies van het onderzoek hebben gebundeld in hun boek 'The Longevity Project'.
Uit de resultaten blijkt dat de personen met een succesvolle carrière het langst geleefd hebben. Vooral wie na zijn zeventigste nog aan de slag was, werd erg oud. Mensen die vaak van job veranderden en weinig vooruitgang boekten, leefden opvallend minder lang.
“Iedereen gelooft dat weinig stress, niet te hard werken, vroeg met pensioen gaan en vaak gaan golfen de sleutels zijn tot een lang leven. Maar het zijn deze eigenschappen die we juist niet terugvonden bij de mensen die het langst leefden”, liet Friedman weten aan USA Today.
Niet alleen een lange en succesvolle carrière is van belang. Wie graag oud wil worden, moet erop letten om ook daarbuiten actief te blijven op middelbare leeftijd. Tuinieren of wandelen zijn bijvoorbeeld heel goed voor de gezondheid. Het is wel essentieel dat men ondertussen ook plezier beleeft aan die activiteiten.
(mo)
10 maart 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
"Mijn luie collega krijgt een salarisstijging en ik niet, dat is toch niet logisch!" Waarschijnlijk heb je nog gelijk ook.
In Rusland gaan stemmen op om een werkweek van 60 uur in te voeren. Jobat vroeg zich af hoe zo’n voorstel bij ons zou onthaald worden.
Wie 7 uur en 15 minuten per dag werkt, 20 minuten onderweg is van de eigen woonst naar het werk en ’s avonds thuiskomt om 17u42, is het gelukkigst.
Je bent liever lui dan moe? Weet dan dat luie mensen over het algemeen ongelukkiger zijn. Professor Frederik Anseel vertelt op Jobat.be hoe dat komt ...
De Nationale Bank van België omarmt activity-based working: elke medewerker kiest de concrete werkplek in functie van de taak. Het gebouw, de digitale uitrusting en het HR-beleid maken die aanpak mogelijk.
Om in een organisatie verandering te realiseren, moet je de mensen wel mee krijgen. VDAB bouwde daarvoor een zogenaamde welzijnstoets in.
Katrien vertelt over haar job als kantoordirectrice bij KBC Brussels.
We vroegen aan Tijs De Wit (23) hoeveel hij als jobstudent verdient en wat zijn studentenjob bij AG Insurance precies inhoudt...
HR-specialist Unique behaalde overtuigend een plaats in de top tien van Great Place to Work. Wat doet het bedrijf om daar te geraken?