Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 203

Volgende
Volgend artikel:

‘Ghosting’ op arbeidsmarkt neemt toe: de cijfers

Wie knap is, vindt makkelijker een job

jobkandidate
Er wordt gezegd dat je tegenwoordig best een foto op je cv zet, maar … wat heeft dat tot gevolg? Speelt je uiterlijk dan mee in de afweging die de recruiter maakt om jou wel of niet uit te nodigen voor een gesprek? Ja, zo blijkt.

"Wordt een fysiek aantrekkelijke sollicitant eerder uitgenodigd dan een minder knappe sollicitant, ondanks dezelfde werkervaring, achtergrond en motivatie?" Dat was de opzet van het onderzoek van de Nederlandse website CVster.nl, die bijna 300 sollicitaties verstuurde naar bedrijven, telkens met 2 fictieve (mannelijke en vrouwelijke) sollicitanten: een knappe en een minder knappe. De sollicitatiemail en het cv waren daarbij nagenoeg identiek. Het enige wat wezenlijk verschilde was de foto.

Knappe sollicitant wint

Via e-mail tracking werd nagegaan of beide cv’s uit de bijlage van de twee sollicitatiemails werden geopend, zodat de ontvanger zeker zowel de aantrekkelijke sollicitant als de minder aantrekkelijke sollicitant onder ogen kreeg. En wat bleek?

In 43% van de gevallen kreeg de knappe sollicitant een positieve reactie terug van de recruiter, waarbij 17% zelfs direct uitgenodigd werd voor een sollicitatiegesprek. Bij de minder knappe sollicitant kreeg slechts 15% een positieve reactie en werd slechts 3% uitgenodigd. Een duidelijk verschil. En ook in geslacht kon een duidelijk onderscheid vastgesteld worden...

Knappe man: 5x vaker op sollicitatiegesprek

De fictieve mannelijke kandidaten solliciteerden steeds voor een functie van administratief medewerker. Sowieso had de knappe man steeds een streepje voor: hij kreeg vaker een reactie van de recruiter (66% tegenover 58% voor de minder knappe man), werd vaker opgebeld (23% vs. 11%) én mocht vaker op sollicitatiegesprek (19% vs. 4%).

Grafiek knappe sollicitant man
In 28% van de gevallen kreeg de minder knappe man trouwens een onmiddellijke afwijzing. De knappe sollicitant werd amper in 20% van de gevallen direct afgewezen door de recruiters.

Knappe vrouw: 8x vaker op sollicitatiegesprek

Een gelijkaardig fenomeen kon bij de vrouwelijke kandidaten worden opgemeten, zij het daar echter nóg opvallender. De fictieve vrouwelijke kandidaten solliciteerden steeds voor een accountmanager functie, waarbij de meer aantrekkelijke kandidaten in 29% van de gevallen telefonisch werden geïnterviewd (vs. 13% van de minder knappe dames) en 15% meteen werd uitgenodigd voor een gesprek (vs. slechts 2% van de minder aantrekkelijke kandidaten).

Grafiek knappe sollicitant vrouw
De minder knappe sollicitantes kregen maar liefst 47% een onmiddellijke afwijzing te verwerken, terwijl slechts 18% van de knappe(re) dames een directe negatieve reactie in hun mailbox zagen verschijnen.

En ja, zelfs in de afwijzingen werd een verschil vastgesteld. Terwijl de minder knappe kandidaten immers meestal te horen kregen ‘dat de vacature intussen was ingevuld’, kregen de knappe sollicitanten er regelmatig bij te horen “dat hij/zij anders zeker wel was uitgenodigd voor een gesprek”.

Mannelijke vs. vrouwelijke recruiters

Alles hangt natuurlijk af van de recruiters. Mannelijke wervings- en selectieverantwoordelijken hebben logischerwijs een voorkeur voor knappe vrouwelijke sollicitanten, die 65% een positieve reactie kregen, tegenover 20% van de minder knappe kandidates. Omgekeerd kregen de minder aantrekkelijke vrouwelijke sollicitanten in 45% van de gevallen meteen een afwijzing van de mannelijke recruiter, tegenover slechts 5% van de knappe kandidates.

Tegenover een mannelijke sollicitant maakt een mannelijke recruiter daarentegen minder onderscheid: de knappe kreeg 36% een positieve reactie vs. 27% voor de minder knappe, en beide kregen evenveel afwijzingen.

Recruiter aan het bellen
Vrouwelijke recruiters van hun kant kijken naar het uiterlijk van zowel mannen als vrouwen, zo blijkt. In maar liefst 56% van de gevallen kon de knappe mannelijke sollicitant rekenen op een positieve reactie als de ontvanger een vrouwelijke recruiter was. Minder knappe mannen kregen slechts 15% een positieve reactie.

Van het eigen geslacht kiezen vrouwelijke recruiters bovendien ook meer voor de meer knappe kandidates: 42% vs. 18%. De minder aantrekkelijke vrouwelijke sollicitanten kregen van hen ook vaker een afwijzing: 46% vs. 32%.

Conclusie

Je kan als sollicitant dus maar beter knap bevonden worden door de recruiter van dienst. Minder knappe mannelijke sollicitanten maken nog enigszins kans, in het geval zij met een mannelijke recruiter te maken krijgen, maar als minder aantrekkelijke vrouw wordt het al een pak uitdagender.

Misschien dus toch maar géén foto op je cv zetten? Alleen in het geval jij jezelf minder aantrekkelijk vindt, natuurlijk. En zelfs dat is nog geen garantie, want looks zijn erg subjectief. Wie de ene recruiter onknap lijkt, vindt een andere recruiter misschien wél aantrekkelijk. Er is dus altijd hoop, wat ons betreft. Go for it! 

(kv) - Bron: CVster.nl

13 november 2018
Anderen bekeken ook