Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 579

Volgende
Volgend artikel:

“Mensen helpen, dat blijft het mooiste aan de job”

Wie heeft recht op een knelpuntpremie?

werknemers bouwsector
234. Zoveel functies dragen in Vlaanderen de stempel ‘knelpuntberoep’. Dat zijn jobs waar altijd vraag naar is. Terwijl de war for talent naarstig woedt, raken deze vacatures moeilijk ingevuld. Het kwantitatief en kwalitatief kandidatentekort is alarmerend. Daarom heeft de Vlaamse overheid op 1 september 2023 een tijdelijke knelpuntpremie in het leven geroepen.

Je ontvangt de premie – onder bepaalde voorwaarden – wanneer je een opleiding volgt met het oog op het uitoefenen van zo’n knelpuntberoep. Kan de lokroep van een financiële stimulans én werkzekerheid jou overtuigen om de sprong te wagen?

De knelpuntpremie bestaat uit drie delen. Wanneer je een knelpuntopleiding start, ontvang je een brutobedrag van 750 euro. Slaag je, dan komt daar nog eens 1.000 euro bovenop. De derde en laatste schijf, die 1.500 euro bedraagt, verschijnt op je rekening als je binnen de vier maanden na het beëindigen van je opleiding minstens 28 dagen hebt gewerkt. Afhankelijk van je persoonlijke traject, strand je dus op een ander eindbedrag.

Ontdek: Is jouw toekomstige job een knelpuntberoep?

Met een potentieel totaal van 3.250 euro hoopt de Vlaamse overheid de schaarste op de arbeidsmarkt te overbruggen. De maatregel probeert vooral groepen die ondervertegenwoordigd zijn op de arbeidsmarkt aan te trekken. Mensen die langer dan twee jaar beroepsinactief waren, bijvoorbeeld. Of dat lukt? Dat wordt eind 2024 geëvalueerd.

Voor wie?

Niet iedereen heeft recht op een knelpuntpremie. 65+’ers vallen bijvoorbeeld af. Ook jongeren onder de 15 jaar kunnen zich de moeite van een aanvraag besparen. Verder mag je bij de start van de opleiding geen werkloosheids-, ziekte- of invaliditeitsuitkering ontvangen.

Lijstjes: 8 absolute knelpunten in de bouw

Mensen die een leefloon krijgen of op rustpensioen zijn komen evenmin in aanmerking. In de laatste twee jaar mag je maximaal 90 dagen gewerkt hebben én je mag in diezelfde periode geen studie succesvol voltooid hebben als leerplichtige. Ten slotte moet je minstens twee jaar uitgeschreven zijn uit het secundair onderwijs.

Voor welke opleidingen?

Ook voor de opleidingen gelden een aantal condities die afgevinkt moeten worden alvorens er geld zal rollen. De financiële stimulans geldt bijvoorbeeld enkel voor opleidingen die starten tussen 1 september 2023 en 31 oktober 2024.

Daarnaast moet de opleiding door VDAB erkend zijn én expliciet gericht zijn op het toekomstig uitoefenen van een knelpuntberoep. Ten slotte komen enkel langdurige opleidingen in aanmerking. Wie zich inschrijft voor een opleiding van minder dan drie maanden, zal geen premie ontvangen.

Lees ook: Waarom jouw loon een knelpuntberoep is

De koplopers van de steeds langer wordende VDAB-knelpuntberoepenlijst zijn verpleegkundigen en werfleiders. Samen goed voor maar liefst 8.000 openstaande vacatures in de databank van de Vlaamse overheid!

Verpleegkundigen en werfleiders worden op de voet gevolgd door technici die industriële installaties de baas kunnen en door poetshulpen. Ook van onderhoudsmecaniciens, bouwcalculators en bestuurders van trekker-opleggers is er een nijpend tekort.

Op plaats acht, negen en tien vinden we respectievelijk de medewerker in de fruitteelt, de accountant-belastingadviseur en de industrieel elektrotechnisch installateur. Zit jouw droomjob ertussen?

Job-alert: jobs op maat in je mailbox

(ZINNIG) - Bron: VDAB

6 oktober 2023
Anderen bekeken ook