In welke sectoren kan je met een flexijob werken?
De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
Het flexi-jobsysteem geeft gepensioneerden, 4/5- en fulltimewerkers de flexibele mogelijkheid een centje bij te verdienen. Of beter: een grote cent, want flexi-jobs zijn fiscaal voordelig. Je extra inkomsten zijn namelijk belastingvrij, je betaalt geen sociale bijdragen én je bouwt een mooi pensioen op.
Een praktisch statuut, dat trouwens niet alleen de werknemer profijt oplevert. Ook de werkgever smult van de voordelen. Flexibel personeel dat ingezet kan worden op piekmomenten, en dat voor slechts 25% werkgeversbijdragen? Yes, please! Flexi-werkers: wie zijn ze, en wat doen ze?
FAQ: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord
België telt 125.000 flexi-jobbers. De meeste van hen zijn tussen de 25 en 30 jaar oud. Op de tweede plaats staan de 30- tot 35-jarigen. Wanneer je rekening houdt met het totale aantal mensen per leeftijdscategorie, valt er nog iets op: relatief gezien springen vooral 60+’ers op de flexi-job-trein.
Lees ook: Heb jij ook een tweede job?
7% van de Waalse werkgevers maakt gebruik van flexi-jobbers, in Brussel is dat 3%. Niet slecht. Maar de flexi-job zit vooral in Vlaanderen in de lift, waar maar liefst 12% van de werkgevers is gezwicht voor de voordelen van flexibele werkkrachten.
Binnen Vlaanderen zijn vooral West-Vlamingen enthousiast: 14% van de werkgevers biedt daar flexi-jobs aan. De gedeelde tweede plaats gaat naar Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Daar is 12% overtuigd. Limburg graait met 11% de derde podiumplaats weg. In Vlaams-Brabant zijn flexi-jobs minder populair.
CHECK: In welke sectoren kan je met een flexijob werken?
Twee op drie restaurants en cafés zetten flexi-personeel in, maar ook bij de helft van de hotels kan je als flexi-jobber terecht. Op zich niet verwonderlijk, want de horeca was in 2015 de eerste sector waarin flexi-werk mogelijk was. Ook in de zelfstandige kleinhandel is het werkstatuut populair. Hoewel de gezondheidssector pas sinds 2023 een beroep kan doen op flexi-jobbers voor niet-zorgfuncties, staan ook federale en ondersteunende gezondheidsinstellingen in de top tien van sectoren. 2% van de flexi-jobbers is er tewerkgesteld.
Flexi-jobbers zijn bijzonder goed vertegenwoordigd in kmo’s waar minder dan 50 werknemers in dienst zijn: in lokale boetiekjes, bij ambachtelijke ondernemingen, ... Bij meer dan één op de tien van deze kleine kmo’s loopt er een flexi-jobber rond. Dat is samen goed voor maar liefst 95% van het totaal aantal statuten in België.
Kleine bedrijven hebben dus de grootste vraag naar flexibele werkkrachten. Denk bijvoorbeeld aan micro-ondernemingen, zoals bakkerijen. Een kwart van hen maakt gebruik van flexi-jobbers om grote (seizoensgebonden) pieken op te vangen.
Overweeg je zelf een sprong in de flexi-wereld? Vanaf 2024 wordt de arbeidsvorm uitgebreid naar twaalf nieuwe sectoren. Keuze zat, dus! Van onderwijs en kinderopvang tot de auto- en eventsector, van land- en tuinbouw tot begrafenisondernemingen, rijscholen en de immosector.
Wil jij ook graag aan de slag als flexi-jobber? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
(ZINNIG) - Bronnen: Peoplesphere / VRT NWS / SD Worx
24 november 2023De tijd dat enkel horecazaken zich konden beroepen op flexijobs, is voorbij.
Wil jij graag een extra cent verdienen? Hier vind je enkele tips om mee rekening te houden!
Onbelast bijverdienen mag niet meer... maar er zijn wél nog heel wat mogelijkheden om toch nog een aardig centje extra te verdienen!
Dankzij het begrotingsakkoord wordt het aantal flexi-jobs serieus uitgebreid en kun je als student langer bijwerken. Dit zijn de concrete veranderingen.
In tijden van nood kent men z’n vrienden… of heeft men een goede baas. Want er zijn wel wat niet-financiële mogelijkheden om jou te helpen!
De stijgende levenskosten sparen niemand, zelfs mensen met een vaste job zijn steeds vaker op zoek naar een extra inkomen. Wat zijn de mogelijkheden?
Bijklussen na je 65ste? Sommige gepensioneerden zeggen resoluut ‘nee, bedankt’. Maar er zijn ook genoeg mensen die aan de slag blijven. Mag dat wel?
Flexi-jobs worden steeds populairder. Heb jij al naast je vaste job je handen uit de mouwen gestoken? Er zijn tal van redenen om actief een centje bij te verdien met een flexi-job.
Wat is een flexi-job precies? Wie kan het uitoefenen en wanneer? Hoeveel verdien je ermee? We beantwoorden al jouw vragen over flexi-jobs...