Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Wie heeft de meeste stress op het werk?

Wie heeft de meeste stress
Vrouwen hebben gemiddeld minder vaak werkbaar werk dan mannen. Bovendien blijft het verschil tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen toenemen. De oplopende achterstand heeft in eerste instantie te maken met de hogere werkstress bij vrouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van de SERV (Sociaal Economische Raad van Vlaanderen) dat regelmatig de belangrijkste indicatoren voor werkbaar werk op de Vlaamse arbeidsmarkt in kaart brengt. Ze gaan hierbij uit van vier parameters: werkstress, motivatie, leermogelijkheden en werk-privébalans. Een positieve evaluatie op elk van deze criteria levert het label werkbaar werk op.

Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!

Groeiende ongelijkheid werkbaar werk

De SERV doet de metingen intussen al vijftien jaar en op basis daarvan kan de organisatie de ontwikkeling van werkbaar werk nauwkeurig in beeld brengen. In een nieuwste meting en rapport valt namelijk vooral de groeiende ongelijkheid van werkbaar werk tussen mannen en vrouwen op.

Zo heeft 47,2 procent van de vrouwelijke werknemers werkbaar werk. Dat is ruim vijf procentpunt lager dan bij mannelijke werknemers (52,6 procent). Dat blijkt uit hun driejaarlijkse Werkbaarheidsenquête bij 13.160 werknemers die recent werd voorgesteld.

Ontdek: Waarvan krijg jij stress?

Meer stress voor vrouwen

Opvallend is dat het verschil tussen mannen en vrouwen inzake werkbaar werk de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid. De oplopende achterstand heeft in eerste instantie te maken met de hoger gemeten werkstress bij vrouwen. Achterliggend ervaren vrouwen vooral een hogere emotionele belasting en oplopende werkdruk in hun job.

Dat steeds meer vrouwen in de zorg- en onderwijssector werken, is daar niet vreemd aan. “We moeten inzetten op voldoende kwaliteitsvolle en werkbare jobs voor iedereen”, stelt Hans Maertens, voorzitter SERV. “Vlaanderen heeft niet alleen maatregelen nodig om meer mensen aan de slag te krijgen maar ook om mensen die aan het werk zijn, duurzaam aan het werk te houden.”

Extra: Waarom zijn vrouwen gevoeliger voor een burn-out?

(William Visterin)

13 juli 2022
Anderen bekeken ook