9 fascinerende feiten over Amazon
Amazon en CEO Jeff Bezos deden al heel wat stof opwaaien. Voldoende stof voor 9 fascinerende feiten over de webwinkelreus.
Tien jaar lang volgden leiderschapsconsulenten Elena Botelho en Kim Powell meer dan 17.000 bedrijfsleiders. Van 2.600 CEO’s namen ze de carrière heel grondig onder de loep. En wat blijkt? Je kunt je loopbaan een flinke boost geven als je niet bang bent om te falen en simpelweg leert uit je fouten.
De echt succesvolle bedrijfsleiders – denk maar aan Jeff Bezos van Amazon en Mark Zuckerberg van Facebook – worden vaak niet gezien als ‘gewone mensen’. En toch moet je proberen om door de dollartekens heen te kijken. Wist je dat Henry Ford opgroeide op een boerderij? En dat Bill Gates en Steve Jobs geen universitair diploma hebben? Slechts 7 procent van de bedrijfsleiders volgde les aan een eliteschool.
Misschien nog interessanter is dat 45 procent wel minstens één keer een zware tegenslag te verwerken kreeg in zijn/haar carrière. In veel gevallen was er zelfs bijna sprake van een faillissement. Maar net daar maakt een succesvolle CEO hét verschil: in durven fouten maken. Een beslissing wordt in één oogopslag genomen, zonder achteraf te twijfelen of het wel de juiste was. En loopt het mis, dan is het een les voor de volgende keer.
Iedereen heeft een bepaald beeld van een CEO: extravert, berekend en sociaal. En toch beantwoorden de meeste bedrijfsleiders juist niet aan het stereotiepe beeld. Ze zijn niet per se extraverter of gemotiveerder, maar ze hebben wel de moed om onbekend terrein te verkennen zonder absoluut zeker te zijn hoe de eindbestemming er zal uitzien.
Een benoeming tot CEO heb je op zak na een carrière van gemiddeld 24 jaar. Wie sneller de top bereikt, heeft hoogstwaarschijnlijk een cruciaal moment doorgemaakt. De ene kreeg bijvoorbeeld een gigantische verantwoordelijk in de schoenen geschoven over een bepaald project, zonder enige achtergrondkennis. De andere loodste een team door een moeilijke periode, bijvoorbeeld na een rampzalige productlancering. Maar in de meeste gevallen werd er simpelweg een stap teruggezet.
Conclusie? Of je nu wel of niet de top bereikt, staat niet in de sterren geschreven. Er bestaat ook geen manier om je carrière naar het hoogste niveau te leiden, al zijn er wel manieren om betere keuzes te maken.
(dt/em) - Bron: Business AM
28 mei 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Amazon en CEO Jeff Bezos deden al heel wat stof opwaaien. Voldoende stof voor 9 fascinerende feiten over de webwinkelreus.
Hoe help je als werknemer mee bouwen aan een goede bedrijfscultuur zodat je elke dag met plezier gaat werken? Met deze 10 tips...
Eens een valsspeler, altijd een valsspeler? Blijkbaar wel.
Vroege vogels zijn slimmer, succesvol en heel ambitieus, wordt weleens gezegd. Maar is dat ook echt zo? Deze ceo’s bewijzen het tegendeel.
Je hoeft niet te veranderen van werk om je te verbeteren. Met de juiste aanpak kan je ook intern promotie maken. 7 tips...
Twijfel je over je professionele imago? Hier zijn enkele basispunten en -waarden om op te letten:
FOD Financiën vindt in Tom, Gersende en Sophie drie trotse en enthousiaste ambassadeurs. Samen met ruim 20.000 collega’s zetten ze zich elke dag in voor een beter België.
Wat houdt Damien z’n job precies allemaal in en hoe ziet z’n werkdag er concreet uit, wilden we bij Jobat wel eens weten...
Werkzoekenden die hun cv opmaken met behulp van AI hebben meer kans om aangenomen te worden.