Sneeuw geen excuus om thuis te blijven
'Wie op zijn werk verwacht wordt, is wettelijk verplicht al het mogelijke te doen om er te raken.'
Volgens SD Worx bepaalt de wet dat een werknemer, die te laat of gewoonweg niet op zijn werk verschijnt, recht heeft op gewaarborgd dagloon. Dit geldt enkel wanneer de vertraging of de afwezigheid op het werk te wijten is aan een oorzaak die de werknemer op zijn weg naar het werk niet kon voorzien én die onafhankelijk is van de wil van de werknemer. Kortom, in dit geval is er sprake van overmacht.
Als een werknemer bijvoorbeeld door een rampzalige ochtendspits niet of te laat op zijn werk aankomt, heeft hij toch recht op zijn normale loon voor die dag, zolang hij kan aantonen dat hij redelijke inspanningen heeft geleverd om naar het werk te komen.
Wat betreft de aangekondigde sneeuwval van vandaag spreekt men niet over overmacht, aangezien werknemers via verschillende media ruim op voorhand werden gewaarschuwd voor fileleed. Hierdoor konden zij de nodige maatregelen treffen, zoals vroeger vertrekken, die nodig zijn om op tijd op het werk te geraken. SD Worx zegt dat het niet de bedoeling is van de wet om een werknemer, die geen voorzorgsmaatregelen genomen heeft en die dus weet dat hij te laat op het werk zal komen, te belonen met gewaarborgd dagloon.
Voor aangekondigde sneeuwdagen is bijgevolg de regel dat de werknemer geen recht heeft op gewaarborgd loon, als hij de nodige voorzorgen niet genomen heeft. Toch moet ook dit in alle redelijkheid worden beoordeeld. Er kunnen namelijk nog altijd onverwachte en onvoorziene gebeurtenissen voorvallen waardoor de werknemer niet (tijdig) op het werk kan geraken.
(nm) – Bron: Sdworx.be
7 december 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
'Wie op zijn werk verwacht wordt, is wettelijk verplicht al het mogelijke te doen om er te raken.'
Als werknemers te laat aankomen op hun werk, dan houden ze meestal de echte reden verborgen.Welke zijn de meest gebruikte en slechtste excuses?
Door een probleem bij de spoorwegen was ik drie uur te laat op mijn werk. Moet ik die uren inhalen?
Tijdens je dagelijkse pendeltocht nog snel wat mailtjes versturen en deelnemen aan een online meeting: is dat wel zo verstandig? Hoe zit het dan met je privacy?
In de land- en tuinbouwsector zijn allerhande profielen actief. Dankzij het Jobat Salariskompas weten we hoeveel zij verdienen…
De opkomst van AI is een toegevoegde waarde voor werknemers met een beperking. Ruim de helft onder hen gebruikt het om problemen op het werk op te lossen.
Wat motor en wielen heeft, is vandaag aanleiding tot knelpuntberoep. Nieuw in het rijtje: de motormecanicien. Ook de elektrificatie speelt een rol.
We kennen allemaal wel iemand in onze kennissenkring: de vriend die klaagt over de werkdruk of de sfeer op het werk. En die toch op zijn plek blijft zitten...
Voor velen roept werken bij de overheid beelden op van regels en bureaucratie in plaats van flexibiliteit en creativiteit. Maar klopt dat ook?