Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 591

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Ann als expert communicatie bij de Vlaamse overheid een verschil maakt

Mede mogelijk gemaakt door: vind!, TVH GROUP NV, CNH Industrial Belgium, bpost en KBC

West-Vlaamse bedrijven binden de strijd aan met krappe arbeidsmarkt

West-Vlaamse bedrijven aan rondetafel Jobat
De in West-Vlaanderen gevestigde bedrijven CNH Industrial en TVH ervaren als geen ander het nijpende tekort aan werknemers op de arbeidsmarkt. De rekruteringspartner vind! stelt mee vast hoe moeilijk het is om allerlei profielen – met op kop de technische – te vinden voor klanten in de kustprovincie. De drie partijen deelden hun verhaal én oplossingen tijdens een boeiende rondetafel over werken - én werkgever zijn - in West-Vlaanderen.

De uiterst krappe arbeidsmarkt is een globaal gegeven. In ons land is de situatie het prangendst bij de West-Vlaamse bedrijven. “Die heeft zich hier de voorbije jaren almaar steviger doorgezet”, weet Nathalie Christiaens, oprichter en zaakvoerder van vind!. De rekruteringspartner, actief in West- en Oost-Vlaanderen, spitst zich specifiek toe op talenten in techniek, ingenieurs en ICT-medewerkers. Net die profielen toppen de – weliswaar ellenlange – lijst van knelpuntberoepen. “Wij moeten het voor een stuk van mobiliteit op de arbeidsmarkt hebben, waarbij mensen vanuit andere regio’s in West-Vlaanderen komen werken. De aanleiding van de krapte in West-Vlaanderen heeft een demografische oorzaak enerzijds. Anderzijds ligt het aan de keuzes die jongeren maken. De opleidingen die ze volgen zijn niet altijd conform de noden op de arbeidsmarkt.”

Perceptie

Die aanwervingsproblemen ondervindt het bedrijf TVH aan den lijve. De onderdelenspecialist voor heftrucks, industriële voertuigen, bouw- en landbouwmachines telt vestigingen in 26 landen over de hele wereld. Die worden allemaal aangestuurd vanuit de hoofdzetel in Waregem, met 2.300 mensen aan boord. “We ervaren eigenlijk in alle regio’s en binnen vele soorten jobs een struggle om nieuwe mensen aan te werven. Waregem is bijvoorbeeld maar 35 kilometer van Gent en heel vlot te bereiken. Dus dat het ‘ver’ is, is vooral een perceptie van de mensen”, zegt Christel Verhaert, Global Talent Acquisition Director bij TVH.

“Veel mensen die wel in West-Vlaanderen wonen, gaan op hun beurt dan weer liever in Brussel of Gent werken, omdat de lonen er hoger liggen en de namen van bedrijven bekender in de oren klinken”, vervolledigt haar collega Isabelle Van De Voorde, Internal Communication & Employee Experience Manager bij TVH. “Ze menen een betere carrière te kunnen uitbouwen in die grote steden, maar dat is een verkeerde perceptie. Ze zien de kansen vaak niet die er zijn in de bedrijven in West-Vlaanderen, die heel wat mooie troeven kunnen voorleggen. Veel van onze bedrijven zijn echte wereldspelers. Voor een interessante carrière hoef je lang niet helemaal naar Brussel te trekken.”

Ontdek alle verhalen over werken in West-Vlaanderen hier!

(Te) bescheiden en discreet

Volgens Lutgart Verraes, Marketing & Communicatie Manager bij vind!, speelt de aard van het West-Vlaamse beestje een rol. “West-Vlaamse bedrijven zijn vaak heel bescheiden en discreet. Dat zit in het DNA. Veel Oost-Vlamingen, voor wie de afstand niet zo groot is om hier te komen werken, weten zelfs niet eens welke bedrijven er amper één provincie verderop zijn. We mogen best wat luider roepen hoe goed het hier is en verkondigen dat de baan hiernaartoe best vlot is. West-Vlaanderen heeft zoveel te bieden”, stelt ze.

Paul Snauwaert, Hoofd Advanced Technology and Innovation van CNH Industrial Belgium, ziet de snelle technologische evoluties mee als een van de grote uitdagingen op de arbeidsmarkt. “We bevinden ons in de zogenaamde Industrie 4.0, met almaar meer automatisering”, zegt hij. Als multinational ontwikkelt en produceert CNH Industrial maaidorsers, balenpersen en hakselaars. In Zedelgem rekent het bedrijf daarvoor op zo’n 3.200 medewerkers. “Wij zoeken naar profielen die mechatronisch georiënteerd zijn, net zoals heel wat andere succesvolle bedrijven in dezelfde regio. We vissen in dezelfde vijver en zo worden die profielen automatisch nog schaarser. Bovendien studeren veel van die profielen de bijhorende richtingen in Leuven of Brussel. Ze blijven er dan plakken en vallen nadien nog moeilijk te overtuigen om helemaal in Zedelgem te komen werken.”

Ambassadeurs

CNH Industrial speurt vooral naar technische bachelors, ingenieurs en operatoren, schetst Luc Nauwynck, HR Director bij CNH Industrial. “We werken via de universiteiten van Leuven en Gent actief mee aan technische opleidingen in Kortrijk en Brugge. Zo leren we studenten van nabij ons bedrijf kennen met stages en eindwerken. Daarnaast staan we in nauw contact met andere organisaties om ons netwerk zo uitgebreid mogelijk te maken. Werkgevers die sterke kandidaten willen aantrekken, moeten zich aanpassen. Daar zetten we vol op in. De jeugd wordt kieskeuriger en wil het pallet zelf kunnen invullen. Ze willen geen opgedrongen menu meer maar willen kunnen kiezen wat ze eten: ze willen flexibel kunnen werken en willen kunnen kiezen uit flexibele verloningsvormen.”

Bij de pakken blijven zitten doen onze deelnemers aan de rondetafel dus allerminst. Ze halen alle troeven uit de kast om nieuwe mensen aan te werven én aan boord te houden. Zo zijn tal van opleidingen ‘on the job’ een vanzelfsprekendheid geworden. “Mensen kiezen onder andere voor de jobinhoud om ergens op te starten maar blijven bij hun werkgever voor de bedrijfscultuur. Je werknemers zijn ontzettend belangrijke ambassadeurs. Als bedrijf moet je niet enkel nieuwe mensen zoeken, maar ook je eigen community sterk maken met oog op retentie”, besluit Lutgart Verraes.

Wil jij ook werken in West-Vlaanderen?
23 november 2022
Anderen bekeken ook