Met de fiets naar het werk? Let op voor ongevallen!
Ga je met de (elektrische) fiets naar het werk? Wees dan extra voorzichtig, want in de helft van de woon-werkongevallen zijn fietsers betrokken.
Een dag of twee per week de file niét trotseren om naar je werk te gaan. Heerlijk. Meer en meer bedrijven zijn voorstander van thuiswerken. Ze laten hun werknemers dan een dag, of meer, vanuit hun eigen woning of een locatie in de buurt werken.
Thuiswerken kan op verschillende manieren. Als je op regelmatige basis een dag buiten kantoor werkt, dan spreekt men van structureel thuiswerk. Dan staat er ook uitdrukkelijk in je contract op welke dag, op welke plaats en hoe lang je daar precies werkt.
Daarnaast heb je ook occasioneel thuiswerk, waarbij je maar af en toe van thuis uit werkt. Vroeger bestond hierrond geen wet, maar sinds 1 februari 2017 mogen werknemers van thuis uit werken bij overmacht en dringende persoonlijke redenen. Denk maar aan extreem winterweer of een doktersafspraak.
Maar er zijn ook heel wat bedrijven die een regeling treffen die niet helemaal wettelijk correct is. Denk maar aan werknemers die in onderling overleg met de directe leidinggevende afspraken maken, zoals een vaste thuiswerkdag per week.
Van thuis uit werken is fijn. Maar wat als je thuis van de trap valt terwijl je aan het werken bent? Elke werknemer is sowieso verzekerd voor arbeidsongevallen via de verplichte arbeidsongevallenverzekering. Als je dus een ongeval hebt tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, dan krijg je een vergoeding voor de geleden schade.
Maar om die vergoeding te krijgen, moet je wel kunnen bewijzen dat het ongeval gebeurde tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Als het ongeval op de werkvloer gebeurde, is er geen probleem. Maar hoe bewijs je dat als je thuiswerkt?
Als je van thuis uit werkt, wijzigt je gebruikelijke arbeidsplaats. Dat maakt het een stuk moeilijker om aan te tonen dat het ongeval gebeurde tijdens de werkuren. Bovendien is er meestal niemand die je verhaal kan bevestigen.
Voor structurele thuiswerkers – werknemers waarbij de thuiswerkdagen contractueel zijn vastgelegd – bestaat er een wet die hen beschermt. Die wet houdt in dat men automatisch veronderstelt dat het ongeval wel degelijk tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst gebeurde. Er is wel één voorwaarde: de dag waarop het gebeurde, moet ook vermeld staan in het contract.
En dat is nu ook het geval voor de occasionele thuiswerkers. Door een nieuwe wijziging in de wet hebben zij sinds 1 januari 2019 ook net iets meer rechtszekerheid. Op die manier kunnen conflicten vermeden worden tussen werknemers en werkgevers over de verantwoordelijkheid.
Wil je het risico niet lopen dat je ongeval toch niet als arbeidsongeval gezien wordt? Dan kun je in de polis arbeidsongevallen een uitbreiding toevoegen die de bewijslast voor het slachtoffer of de rechthebbende versoepelt. Met een beperkt waarborg privéleven kun je voor een ongeval dat in eerste instantie niet gezien werd als arbeidsongeval (door gebrek aan bewijs) toch een vergoeding krijgen.
(dt/em) - Bron: Vanbreda Risk & Benefits / Vlaanderen.be / MaggieDeblock.be
18 juli 2016Ga je met de (elektrische) fiets naar het werk? Wees dan extra voorzichtig, want in de helft van de woon-werkongevallen zijn fietsers betrokken.
Een ongeval tijdens de middagpauze bevindt zich in een grijze zone. Een arbeidsongeval moet immers niet noodzakelijk gebeuren tijdens de werkuren.
Als gevolg van een arbeidsongeval kan je enkele maanden niet werken. Wat betekent dit voor je loon? Jobat zocht het voor je uit...
Wat als er een ongeval gebeurt op het werk tijdens het personeelsfeest?
Een 9-to-5 job is mooi afgebakend. Als je regelmatig thuiswerkt, dan loert de afleiding om de hoek. Hoe pak je dat aan? De 10 beste tips op een rij ...
Ik heb tijdens het werk een auto-ongeval gehad. Het was geen woonwerkverkeer. Betaalt het bedrijf de schade?
Artificiële intelligentie en slimme robots zijn al lang geen sciencefiction meer. Wat is de impact op de arbeidsmarkt? Welke jobs zijn futureproof?
Ook in de financiële sector zijn ze op zoek naar talent, en dat uit diverse hoeken. Onder de vele vacatures springen deze drie profielen eruit.
In alle opzichten een grote dame voor de Belgische sport en basketbal in het bijzonder: dat is Ann Wauters. Tegelijk is ze ook een inspirator voor velen.