Promoot je talenten zelf
Wie zelf zijn talent in de kijker zet, maakt meer kans om de crisis zonder kleerscheuren door te komen.
Veel talent blijft ongebruikt. Zo voelen veel werknemers het toch zelf aan. Dat blijkt uit een onderzoek van Acerta bij 2.036 werknemers dat naging hoe zij het talentmanagement van hun werkgever ervaren.
“Op het aantrekken van talent krijgen werkgevers gemiddeld zes op tien. Geslaagd met voldoening dus, maar echt hoog ligt die score niet. Zeker niet als je weet dat we met structurele tekorten en knelpuntberoepen zitten op onze arbeidsmarkt. Nu de economie weer wat aantrekt, is het een kwestie van tijd voor talent weer schaars wordt. De aantrekkingskracht moet dus voldoende groot zijn”, aldus Lut Crijns.
Maar ook werknemers die al aan boord zijn, worden niet ten volle ingezet. Werknemers geven hun werkgever gemiddeld 3,5 op 10 voor het ontwikkelen van hun talent. “Een zware onvoldoende en dus zorgwekkend. De directe leidinggevende heeft niet altijd evenveel aandacht voor het groeipotentieel van zijn medewerkers”, legt Crijns uit. “Die cultuur zit er bij ons echt nog niet in, al speelt er uiteraard ook wat concurrentievrees en jobbescherming mee.”
Met het benutten van talent in organisaties lijkt het iets beter gesteld, al komt de gemiddelde score ook hier amper boven de helft uit: 5,5 op 10. “Het gevoel onderbenut te worden en dus eigenlijk overgekwalificeerd te zijn voor je job, neemt toe naarmate je een lagere functie bekleedt. Werkgevers staren zich blind op die enkele high potentials die ze in de watten leggen, terwijl ze nauwelijks oog hebben voor de grootste groep van werknemers.”
Vooral aan mensen in uitvoerende functies wordt amper gevraagd of ze hun competenties in hun job kunnen leggen, of ze voldoende zelfstandig kunnen werken en of ze zich betrokken voelen, wat uiteraard hun motivatie en engagement beïnvloedt.
“Werknemers die 1 à 3 jaar bij een werkgever aan de slag zijn, kijken het vaakst uit naar een andere job. Zij voelen zich ook het minst geëngageerd. En dat is toch een ernstig risico voor bedrijven”, meent Lut Crijns.
Zo dreigen organisaties voortdurend - jong - talent te verliezen, wat zijn weerslag kan hebben op de prestaties van het bedrijf. Maar ook met oudere werknemers wordt de bal wel eens mis geslagen. “45-plussers zijn minder geneigd om van job te veranderen. Ze zijn ook meer betrokken en geëngageerd. Tegelijk zien we dat het groeiperspectief afneemt met de anciënniteit”, merkt Crijns op.
(ks) - Illustratie: (rp)
8 april 2010Wie zelf zijn talent in de kijker zet, maakt meer kans om de crisis zonder kleerscheuren door te komen.
De helft van de werknemers meent dat zijn talent onopgemerkt blijft. “Bedrijven hebben vooral oog voor high potentials. De buik van de onderneming voelt zich verwaarloosd”, meent Paul De Schepper van Acerta.
Het idee dat onze bedrijven vrouwvriendelijk zijn, is een mythe. De ongelijkheid blijft.
Sommige werktrends spelen eerder op de achtergrond. Ze vallen minder op, ook omdat werknemers of organisaties dat soms liefst zo willen houden...
Partena Professional heeft de banden van haar werknemers versterkt dankzij holacratie.
Je loon is onderhandelbaar. Zeker het salaris van een nieuwe job. Dankzij de volgende 8 stappen ga je zo naar een hoger loon...
Je bent jong en geïnteresseerd in wetenschappen? Dan wacht je misschien een mooie carrière in de chemie- of farma-industrie.
In tijden van krapte op de arbeidsmarkt zien managers een beleid rond diversiteit en inclusie als een middel om mensen aan te trekken.
Werk waar een geurtje aan hangt? Grote kans dat je 'm terugvindt in onze lijst van '10 vuilste jobs'. Van vuilnisman tot pornoacteur, ontdek de lijst hier.